KNJIŽARENJE pic
KULTURA · knjige

Nedavno su u srpskim bioskopima bila prikazana dva filma koja nedvosmisleno objektivizuju knjižare/biblioteke i samu rabotu čitanja. Dva pomenuta filma („Florensina knjižara“ i „Društvo za književnost i pitu od krompira sa Gernsija“) nisu imala previše sreće kada je u pitanju popularnost, ali tu smo mi – da vas podsetimo na poznatije i zanimljive filmove u kojima motivi knjige igraju značajnu ulogu.

  • Notting Hill

Jeste čist zicer ali knjižara iz ove romantične komedije nije tek zgodna i oku ugodna scenografska pokrivalica za isprva smotanu i neizvesnu romansu koja tinja, kipti i napokon bukne između likova koje tumače Džulija Roberts i Hju Grant.

  • The Shop around the Corner

Izobilje romanse u tom raju za knjiške moljce i nepopravljive bibliofile svih fela, ali i borbe protiv korporativne gramzivosti, zatičemo u ovom vrsnom filmu, koji je (nažalost) doživeo i tek samo korektan i upotrebljiv prepravak sa Meg Rajan i Tomom Henksom u glavnim ulogama.

  • The Ninth Gate

Roman Polanski je u ovom svom filmu uzeo ono što mu je bilo blisko i važno iz sjajnog literarnog predloška iz pera Artura Pereza Revertea, i bibliofilija je ostala malo po strani, ali svakako je nezaboravna biblioteka iz koje zapravo i kreće udarna misterija.

  • Funny Face

U još jednoj slavnoj a klasičnoj romansi, knjižarka nevoljno postaje model, mada, ako ćemo pošteno, iz onako ljupke knjižare beg u (navodno) bolju budućnost zapravo težak je dramaturški konstrukt, zar ne?

  • Before Sunset

Ponovo knjige i ponovo romansa. U nekoliko kadrova u ovom istinskom dragulju indi (nezavisnog) filma za (filmsku) večnost je sačuvana glasovita pariška knjižara Shakespeare and Company.

  • Manhattan

Alenovi junaci neizostavno puno čitaju i mnogo, bučno i rečito o knjigama divane, a od svih brojnih knjižara ovekovečenih u filmovima Vudija Alena izdvojićemo ipak onu iz čuvenog Menhetna.

  • I, the Madman

Knjigoljublje može da bude uzrok i zbilja grozomorne strave, a upravo to nam je pokazalo ovo simpatično i uspelo B hororče s kraja devedesetih, u režiji Tibora Takača, sa u međuvremenu netragom nestalom Dženi Rajt u glavnoj ulozi.

  • Varljivo leto ’68.

U ovom, jednom od (opšte gledano) najvoljenijih filmova scenarističko-rediteljskog dvojca Gordan Mihić-Goran Paskaljević, jedan od najnezaboravnijih segmenata je onaj u biblioteci, gde se sreću ponavljački kuluk i omladinska erotomanija.

  • The Shawshank Redemption

Bekstvo iz Šoušenka Frenka Darabonta (po prozi Stivena Kinga) film je bez mane, ali na polju prvih asocijacija na ovo odlično i silovito emotivno ostvarenje nekako se nužno javlja baš bibliofilska i knjigoskupljačka strast koja pokreće i tera na život u krajnjim neuslovima junaka kojeg tumači Tim Robins.

  • Beauty and the Beast

Jednostavno, možda i najljubavnija i najčarobnija knjižara na velikom platnu svih vremena, zar ne?

trojni prikaz knjiga 3 obavezne knjige za vašu letnju čitalačku maniju Knjige za raspust 820x461 Knjige za raspust Mladen Milosavljević(1) Predstavljanje romana „Kal juga“ Mladena Milosavljevića collage Fotografije obroka iz poznatih književnih dela · · ·