cover
KULTURA · fotografija

Novine, časopisi i internet su na dnevnoj bazi „overdozirani“ fotografijama poznatih. Prati se svaki njihov pokret u iščekivanju fotografije koja će biti povod za udarnu priču, novi trač i mogućnost da se zaradi poveća suma novca. U gomili ovakvog treša ponekad se pojave istinski fotografski biseri. Oni koji nude uvid u retke, spontane, smešne, intimne i značajne slike života poznatih.

Zabranjena ljubav Jerry Lee Lewisa

Na fotografiji iz 1958. godine nalazi se dvadesettrogodišnji muzičar Jerry Lee Lewis sa svojom četrnaestogodišnjom ženom Myrom Brown. Kontraverzna razlika u godinama nije bila jedina prepreka u ovoj netipičnoj ljubavnoj priči, jer je Brownova bila i njegova bliska rođaka. Tajno su se venčali još dok je ona imala trinaest godina, a Jerry se trudio da svoj brak zadrži u tajnosti što je duže moguće. Kada je istina ugledala svetlost dana njegova obećavajuća karijera bila je ozbiljno ugrožena. Imali su dvoje dece, od kojih se jedno nesrećnom igrom slučaja udavilo, a kako bi nekako ponovo započeo karijeru razveli su se 1970. godine. Jerry je ukupno bio oženjen sedam puta, i imao je sedmoro dece.

Darežljivi poljubac Marlene Dietrich

Fotografisano tokom 1945. godine, te tako krajem Drugog svetskog rata, slika otkriva poznatu glumicu kako udeljuje strastven poljubac vojniku. Iako je Dietrichova rođena u Nemačkoj gde je 1920-ih godina započela svoju kabaretsku karijeru, kada je postala američki građanin bila je protiv svoje zemlje porekla, pa je išla na ture kako bi podržala američke vojnike u borbi protiv nacista. Osim što je bila velika glumica koja je briljirala u nemim filmovima, ostaće poznata i kao vrsna pevačica. Čuvena femme fatale, zabavljala se sa mnogim svojim kolegama. Jenom se udala, i to za Rudolfa Siebera, mada su samo pet godina zaista bili zajedno.

Detinjasto ponašanje Marilyn Monroe

Dok se u hotelskoj sobi 1953. godine simpatično plazi svetu, iliti foto-aparatu, Merilyn bezbrižno sedi na prozoru sa svojim tadašnjim dečkom, a budućim mužem – bejzbol igračem, Joeom DiMaggiom. U braku su bili samo godinu dana, ali su ostali veoma bliski. Joe se nakon Marilyn nije više ženio, a glasine kažu da su ovo dvoje planirali da opet budu zajedno nešto malo pre njene fatalne i misteriozne smrti 1962. godine, za čiju se sahranu upravo Joe pobrinuo.

Michael Jackson na putu za bolnicu

Ne, ovde Michael nije usnimljen kako ide na jednu od mnogih operacija estetske hirurgije kojima je bio podvrgnut, već nakon opekotina drugog stepena. Ozbiljne povrede zadobio je kada mu se zbog pirotehničkih problema nastalih tokom snimanja reklame za Pepsi 1984. godine zapalila kosa. Odštetu od 1.5 miliona dolara koju je Michael tada dobio donirao je medicinskom centru u gradu Kulver, u Kaliforniji, gde su ga tretirali nakon ove povrede.

The Beatles se sunčaju

Četiri člana verovatno najpoznatije muzičke grupe ikada, odlučila su da zasluženo malo predahnu i upiju zdrav vitamin D. Uvaljeni u udobne ležaljke i evidentno opušteni, The Beatles se na fotografiji iz 1964. godine sunčaju. Da su im karakteri različiti, vidi se i po garderobi, gde John Lennon najviše upada u oči jer je odeven u crno, sa dugim rukavima i nogavicama. Mnogi bi pomislili da mu je vruće, ali njega evidentno baš briga za sve.

Johnny Cash i torta

Ranih sedamdesetih godina, kao malo dete, poznati kantri kantautor sedi ispod drveta prekrštenih nogu i jede tortu. Sav je umazan šlagom, dok sa pozamašne torte štrče jagode, teško je ne poželeti uraditi isto što i Johnny – ljupko i bez griže savesti prepustiti se slatkišu, a uz to se i smešiti pred foto-aparatom.

Jack Nicholson jede lubenicu

Tamo negde tokom 1970. godine Jack je uhvaćen kako uživa u lubenici. Ili bi se barem reklo da uživa u njoj… Kažu da slika vredi više od 1000 reči, pa tako ovoj nije potrebno dodatno obašnjavanje. Pitanje je samo šta to pije uz lubenicu – čaj ili kafu? A možda se u šoljici krije i neka žestina…

DiCaprio i Putin spašavaju tigra

Prošle godine holivudski glumac Leonardo DiCaprio i ruski predsednik Vladimir Putin imali su ozbiljan sastanak. Naime, povod njihovog razgovora bilo je DiCapriovo zalaganje da spasi od istrebljenja ugroženog sibirskog tigra. Navodno, njih dvojica nisu potezali nikakve političke teme, a Leonardo se susreo i sa drugim vođama kako bi pronašao način da spase ovu vrstu tigra.

Stephen Hawking u svemiru

Dobro, istina je da nije bio baš u svemiru već se nalazi u specijalnoj letelici bez gravitacione sile. Fotografija je usnimljena 2014. godine, a ovo mora da je bio poseban osećaj za revolucionarnog naučnika i jednog od najvećih umova našeg vremena, s obzirom da je usled teške i retke bolesti većinu života proveo vezan za kolica i specijalne aparate. Ipak, uz osmeh, uspeo je da iskusi i nešto ovako.

Nancy Reagan u krilu Deda Mraza

Dovoljno je reći samo: snimljeno 1983. godine na božićnoj zabavi u Beloj kući. Nancy Regan ljubi u čelo Mr. T-a dok mu sedi u krilu, a on je prerušen u Deda Mraza. To je to, nema više reči.

vqr4wc6shbsw2uyzswvr-copie1_cover Neonska magija Tokija hbz-marilyn-monroe-marriages-00-index-1495054947 Svi brakovi Marilyn Monroe aerial-photography-bo-le-1_cover Obala Australije iz ptičje perspektive dressed-in-light-dani-olivier1 (1)_cover Modeli obučeni svetlošću · · · ·