Glumice u najskupljim blokbasterima
KULTURA · film/TV

Možda u drugim oblastima rada žene nisu plaćene za svoj rad jednako kao i muškarci, ali u filmskoj industriji takve su razlike gotovo neprimetne. Naročito onda kad se snimaju skupi filmski spektakli, nekolicina glumica je uspela da ostvari lepe prihode za svoj trud. Iako nam uvidom u konkretne cifre verovatno neće ostati jasno kako je moguće da za jedan film neka lepotica zaradi višegodišnje prihode vrhunskih lekara ili inženjera, to ne menja stvari, još manje činjenicu – da ako do tada i nisu bile bogate, njihovi su unuci nakon ovih filmskih ostvarenja definitivno imati sigurnu budućnost.

Samo se nekima od njih ostvario san da igrajući u blokbasterima ostvare prihode veće nego što su ikada do tada ranije dobile za filmove koje su snimale, ali čini se da su na kraju svi bili na dobitku – i režiser, producent i scenarista, ali i njeno veličanstvo glavna ženska uloga.

1. Keira Knightley u Pirates of the Caribbean: At World’s End

Keira Knightley je igrala Elizabeth Swann u filmu sa najvećim budžetom do tada Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007). Film je koštao 341.8 miliona dolara, a zaradio je 963.4 miliona.

2. Kate Winslet u Titanic

Kate Winslet bila je nominovana za Oskara u kategoriji najbolja ženska uloga u ovom filmu, koji je 1997. koštao njegove tvorce 294.3 miliona dolara. Ipak, dobar proračun je pokazao da su se ulaganja isplatila, jer je na blagajnama zaradio 2.2 milijarde dolara.

3. Jeanne Tripplehorn u Waterworld

Waterworld (1995) smatra se jednim od najboljih novijih SF filmova, a Jeanne Tripplehorn igrala je Helen u ovom ostvarenju. Budžet filma bio je 271.3 miliona a u svetu je zaradio 409.6 miliona dolara.

4. Zoe Saldana u Avatar

Avatar (2009) je prvi film koji je zaradio 3 milijarde dolara, to je zapravo najbolje unovčena filmska priča ikada snimljena, a Zoe je igrala Neytiri u njoj. Budžet filma iznosio je 261 miliona dolara.

5. Anne Hathaway u The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises (2012) jedan je od najboljih filmova o Betmenu, a Anne Hathaway je igrala Catwoman u ostvarenju koje je sa budžetom od 257.2 milion zaradilo u svetu preko milijardu dolara.

6. Kristanna Loken u Terminator 3

U filmu Terminator 3: Rise of the Machines (2003) verovatno najskupljem iz SF serijala o mašinama koje kreću u rat protiv ljudi Kristanna Loken igra T-X. Sa budžetom od 256.8 miliona zaradio je gotovo dvostruko – 433.4 miliona dolara.

7. Naomi Watts u King Kongu

King Kong (2005) je čuvena epska avantura u kojoj Wattsova igra Ann Darrow. Sa budžetom od 250.4 miliona zaradio je 550.5 miliona dolara.

8. Amy Adams u Man of Steel

Man of Steel (2013) je film o superherojima, i ukoliko takve volite, verovatno ste ga gledali. Amy Adams je u njemu igrala Lois Lane, naravno, sa budžetom od 228.2 miliona svet je ovom filmu doneo zaradu od 668 miliona dolara.

9. Scarlett Johansson u The Avengers

The Avengers (2013) jedan je od najuspelijih filmova u kojima Marvelovi junaci „vode glavnu reč“. Scarlett Johansson je u tu igrala Black Widow, a film je od početnih 226.4 miliona dolara budžeta dostigao zaradu od 1,5 milijardi dolara.

10. Olga Kurylenko u Quantum of Solace

Quantum of Solace (2008) je bio 22. film o čuvenom tajnom agentu Jamesu Bondu. Olga Kurylenko je bila još jedna Bond devojka u filmu koji je uloženo 219.5 miliona dolara, a on je zaradio 643.1 milion.

Snimljen kratki animirani film o Nikoli Tesli Snimljen je animirani film o Nikoli Tesli Lost Razvoj likova u TV serijama: Show must go on, po svaku cenu Olive Kitteridge TV preporuka: „Olive Kitteridge“ Kad počinje kriza srednjih godina? Pogledajte trejler filma „While We’re Young“ Kad počinje kriza srednjih godina? Pogledajte trejler filma „While We’re Young“ · ·