Limenkica ulaznica
životna sredina

Pozorišno edukativni projekat „Limenkica-ulaznica“ započeo je obeležavanje desete, jubilarne sezone. Ove subote, 23.2. u 12 časova, u Dečjem kulturnom centru, za predstavu „Rođendanska sapunica” mališani će tradicionalno ulazak „plaćati” praznim limenkama, koje se prikupljaju i šalju na reciklažu. Na ovaj način je tokom prethodne decenije o reciklaži učilo više od 70.000 dece i mladih u 56 gradova i mesta u Srbiji. Istovremeno je prikupljeno čak pola miliona limenki, koje je moguće reciklirati bezbroj puta, a nakon toga se kao nova pakovanja za samo 60 dana ponovo mogu naći u prodavnicama.

U godini obeležavanja ovog jubileja, predstave će se održavati vikendima u Dečjem kulturnom centru, gde će deca u zamenu za limenke dobijati jedinstvenu reciklažnu valutu, prvu na svetu – Alu coin. Njime se kupuju ulaznice i druge zanimljive stvari, a zajedno sa maskotom akcije Li men-om, deca presuju limenke u posebnim presama i otpočinju proces reciklaže.

Cilj ovog jedinstvenog projekta je edukacija dece o reciklaži i zaštiti životne sredine kroz pozorišnu umetnost, a sprovode ga Udruženja Eko art, Dečije pozorište Čarapa u produkciji Škole plus, uz podršku Recan fondacije za reciklažu limenki za piće i kompanije Ball Packaging.

Završna proslava 10 godina Limenkice-ulaznice i obeležavanje jubileja planirano je za 19. maj 2019, kada će se u Dečjem kulturnom centru Beograd održati specijalni celodnevni program namenjen svim mališanima i prijateljima Recan fondacije i Dečijeg pozorišta Čarapa.

O Dečijem pozorištu Čarapa

Dečije pozorište Čarapa osnovano je 1996. godine. Kroz 18 predstava na repertoaru koje neprestano privlače mnogobrojnu publiku, preko 7000 izvođenja, gostovanja na mnogobrojnim scenama u zemlji i inostranstvu, festivalima i projektima (Pozorište za svu decu, Čarapa na točkovima, I ja brinem o svojoj planeti…), osvojilo je srca dece i posebnu podršku društvene zajednice projektom Limenkica-ulaznica. Stalni je član ASSITEJ-a (svetske asocijacije pozorišta za decu) i SNPPD (Saveza nezavisnih profesionalnih pozorišta za decu). Sarađuje sa velikim brojem mladih i afirmisanih glumaca i pozorišnih stvaralaca.

O Recan fondaciji

Recan fondacija za reciklažu limenki za piće osnovana je 2005. godine kao neprofitna organizacija od strane Ball Beverage Packaging Europe, fabrike za proizvodnju limenki. Program Svaka limenka se računa je partnerstvo između proizvođača limenki, pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da vas ohrabre da reciklirate.


Picture1 IKEA donosi inovacije u prečišćavanje vazduha – pomoću zavese 1200 (2)-cover Počelo glasanje za najlepše drvo u Evropi tokyo-2020-olympic-medals-electronic-waste-1 Olimpijske igre u Tokiju 2020. po ovome će biti jedinstvene BeFunky-collage (14) Najmlađa aktivistkinja na svetu šalje poruku koju morate da čujete · · · · ·