frida-kahlo-with-olmec-figurine-1939.-photograph-nickolas-muray.-r-nickolas-muray-photo-archives
KULTURA · art

Žena neverovatne harizme. Simbol patnje, bola, ali i neodoljive žudnje za životom. Umetnica bogatog talenta. Borac, ćerka, sestra, supruga, ljubavnica… Slikarka čija dela pulsiraju moćnom energijom i živim bojama Meksika… Veća od života. Neponovljiva. Frida Kalo. U čast ove vrsne umetnice, u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, u periodu između 16. juna i 4. novembra ove godine biće održana izložba pod nazivom „Frida Kahlo: Making Her Self Up”, koja pretenduje da postane vodeći kulturni događaj ovog leta.

Ova izložba interesantna je ne samo zbog toga što je reč o mnogima omiljenoj slikarki, već i zbog toga što će se neki eksponati prvi put naći izvan njenog rodnog Meksika. Nema sumnja da će ova izložba izazvati veliko interesovanje svih poklonika umetnosti, između ostalog i zbog činjenice da je Frida bila jedna od začetnica feminizma među umetnicima. U nastavku pročitajte neke od njenih čuvenih citata i sagledajte život očima velike, neponovljive Fride Kalo.

1. „Ja slikam autoportrete zato što sam često sama, zato što sebe najbolje poznajem.”

2. „Mislili su da sam nadrealista, ali nisam. Ja nikada nisam slikala svoje snove. Slikala sam sopstvenu realnost.”

3. „Bol, zadovoljstvo i smrt nisu ništa drugo do sastavni deo života. Revolucionarne borbe tokom ovog procesa put su ka inteligenciji.”

4. „Ja sam sama sebi muza. Osoba koju najbolje poznajem. Osoba koju želim bolje da upoznam.”

5. „Ja zaista ne znam da li su moje slike nadrealne, ili ne. Ono što znam, je da su one moj najiskreniji lični izraz.”

6.  „Ja slikam cveće kako nikada ne bi uvenulo.”

7. „Na kraju dana shvatimo da možemo podneti mnogo više nego što mislimo da možemo.”

8. „Oni su tako prokleto “umni” i kvarni, da ih ne mogu podneti. Radije bih sedela na pijaci u Toluki i prodavala tortilje, nego se družila sa ovim pariskim kučkama.” (o Andreu Bretonu i umetnicima nadrealizma)

9. „Ništa nije vrednije od smeha. Snažan je onaj koji može da se nasmeje, da napusti sebe, da postane svetlost.”

10. „Prvo sam mislila da sam najčudnija osoba na svetu, a onda sam shvatila da postoji toliko ljudi na zemlji da se verovatno  još neko oseća jednako bizarno kao ja. Zamišljala sam tu osobu i to kako ona verovatno isto tako zamišlja mene. Pa, ukoliko postojiš i čitaš ove redove, želim da znaš da sam tu, da sam jednako čudna kao ti.”

jetlagged naslovna Kako stvarno žive stjuardese naslovna stripovi Stripovi koji pokazuju ono što retko izgovaramo ilustracije naslovna Ilustracije koje pokazuju koliko je važno samopouzdanje 862910-chicagomag-colors-1-web_orig-1525947640-728-8eb6b734b3-1527169446 Ilustracije modernog doba koje ostavljaju gorak ukus · · · · ·