Uskrs
PULS GRADA · aktuelno

Predstavljamo vam zanimljive uskršnje običaje koje potiču iz raznih država sa svih strana planete.

1. Finska

Finci Uskrs tretiraju gotovo kao Noć veštica, te se decaju šetaju ulicom u kostimima tražeći slatkiše.

2. Australija

Ova država umesto uskršnjeg zeke ima uskršnjeg bilbyja, velikog australijskog pacova, zato što želi da ukaže na ovo malo stvorenje koje je skoro potpuno istrebljeno.

3. Grčka

U Grčkoj se jaja farbaju u crveno, što simbolizuje Hristovu krv i ponovno rođenje.

4. Poljska

U ovoj državi glavi kuće nije dozvoljeno da učestvuje u pravljenju tradicionalnog uskršnjeg hleba jer se veruje da će mu brkovi osedeti, a testo neće uspeti da se nadigne koliko je potrebno.

5. Francuska

U severozapadnoj Francuskoj običaj je da se u ponedeljak nakon Uskrsa pravi ogroman omlet kojim može da se nahrani oko hiljadu ljudi.

6. Gvatemala

Zajednice prave prelepe „tepihe“ od piljevine i cveća koji budu dugački i po kilometar, a da bi se to desilo, pripreme za ove raznobojne i detaljne postavke traju i do nekoliko nedelja pre Uskrsa.

7. Bermuda

Ovde je Uskrs radostan i razigran praznik tokom kojeg deca puštaju zmajeve na Veliki petak, što bi trebalo da simbolizuje Hristovo penjanje u Raj.

8. Nemačka

Nemci ukrašavaju drveće ručno bojenim jajima, a Gospodin Kraft (kojeg možete videti na slici ispod) ima 50 godina dugačku tradiciju ukrašavanja svog drveta jabuke sa oko 9000 uskršnjih jaja.

9. Švajcarska

U Švajcarskoj se za Uskrs ukrašavaju fontane, bunari i svi drugi izvori vode – sa ciljem da se oda počast vodi kao izvoru života.

10. Brazil

Ovde ljudi prave slamene lutke Jude koje zatim iznose na ulicu i tuku, time naglašavajući svoju mržnju prema onom ko je izdao Isusa Hrista.

Sajam nameštaja Sajam nameštaja u Kragujevcu Sajam turizma Sajam turizma u Novom Sadu Svetski dani poezije Svetski dani poezije: Mi (ni)smo vaša deca Belgrade4Youth Belgrade4Youth Festival počinje koncertom S.A.R.S. · · · · · · · · ·