knjige za muškarce
KULTURA · knjige

Ako ste muškarac i još niste prevalili tridesetu nađite vremena da pročitate ove knjige. Neke od njih možete da doživite na pravi način samo ako ih pročitate u određenom životnom dobu i bila bi prava šteta da propustite to jedinstveno iskustvo.

Možda vam pruže odgovore na neke generacijske probleme, olakšaju bolan raskid ili „otvore oči“ ka novom načinu razmišljanja o svetu.

Kako god bilo, vreme vam neće biti uzalud protraćeno ako im se posvetite.

Naša lista od 10 knjiga (nebitan redosled):

1. Dž. D. Selindžer Lovac u žitu

Lovac u žitu je ultimativna „niko me ne razume“ knjiga. Obavezno štivo, posebno za adolescente.

2. Džordž Orvel 1984

Veliki brat, novogovor i epitet „orvelovski“ su samo neki od izraza iz ove knjige koji se i dan danas koriste kada govorimo o totalitarnim tendencijama u društvu, ili pak praksi stvarnog fašizma i komunizma.

3. F. Skot Ficdžerald Veliki Getsbi

Priča o misterioznom bogatašu Getsbiju koji je opsesivno posvećen vraćanju stare ljubavi će vas sigurno podsetiti na vašu prvu ljubav ili skorašnji neuspeh sa „onom pravom“.

4. Hanter S. Tompson Strah i paranoja u Las Vegasu

Avanture ovog novinara će vam pokazati da koliko god da ste mislili da su vaše terevenke bile jedinstvene, uvek postoji neko luđi.

5. Džek Keruak Na putu

Na putu je knjiga o putovanju kroz Ameriku 50-ih godina prošlog veka njenog autora beat pesnika Džek Keruaka i njegovih prijatelja. Pročitajte knjigu dok ste još mladi i slobodni, pa stavite ranac na leđa i put pod noge.

6. Rejmond Karver O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi

Zbirka priča Rejmonda Karvera će vam pomoći da prebrodite i najteže ljubavne jade.

7. Oskar Vajld Slika Dorijana Greja

Svojevremeno kontraverzna zbog slavljenja hedonističkog načina života i homoseksualnih aluzija, Slika Dorijana Greja je danas obavezna lektira svakog ko želi da ruši tabue i suprotstavi se tradicionalnom moralu.

8. Kormak Makarti Put

U postapokaliptičnom svetu otac i sin pokušavaju da prežive u razorenoj civilizaciji nepodesnoj za život prepunoj ljudi koji žele da im naude. Odlična priprema za roditeljstvo!

9. Kurt Vonegat Klanica pet

Kurt Vonegat je uvek bio originalan, pa je tako u Klanici pet uspeo da poveže bombardovanje Drezdena krajem Drugog svetskog rata, putovanje kroz vreme i vanzemaljce.

10. Daglas Kopland Generacija X

Priča o troje prijatelja koji ne mogu da se snađu u svetu odraslih može vam olakšati prirodnu „izgubljenost“ nakon završetka škola i početka samostalnog života.

Promocija priča Nevena Ušumovića Promocija priča Nevena Ušumovića knjiga City Awards 2014: Najbolja knjiga Knjige u finalu NIN-ove nagrade Srpski roman: Finalisti NIN-ove nagrade Selindžer Pet stvari koje niste znali o Selindžeru ·