10 novih muzeja
KULTURA · art

Tokom 2014. godine mnogi muzeji dizajna i savremene umetnosti otvoreni su u svetu, što je obradovalo ljubitelje vizuelne umetnosti. Poneka od zgrada u kojima su smešteni samo je preuređena već postojeća zgrada, dok su druge podignute samo da bi se u njima smestile kulturno-umetničke vrednosti i različiti sadržaji.

Na kraju godine, kada sabiramo različite utiske, evo i deset muzeja koji su „sveže“ otvoreni, i čije su zgrade projektovale čuvene arhitekte…

1. City of Culture – David Chipperfield
Ovaj objekat poznat kao “grad kulture“ obuhvatio je preuređenje urbanog bloka u nekada industrijski kraj Milana, za potrebe muzejskog kompleksa. Chipperfield je uložio napore da izmeni već postojeće objekte, kao i da stvori novi objekat za smeštanje „Centra za ne-evropsku kulturu“.

2. Fondacija Louis Vuitton – Frank Gehry
Nakon šest godina gradnje ova zgrada je konačno svoja vrata otvorila radoznalim posetiocima u Parizu. Čuveni arhitekta Gehry projektovao je muzejski kompleks namenjen savremenim umetničkim delima, u kojem će moći da se čuvaju značajne kolekcije, ali i da se na odgovarajući način pripremaju za putujuće izložbe.

3. Aspen art muzej – Shigeru Ban
Dobitnik Pritzker nagrade, Ban je osmislio kako će 33.000 kvadratnih metara prostora postati muzej umetnosti u Aspenu. U čuvenom ski centru u Koloradu u avgustu, muzej je otvorio svoja vrata, koja su kao i dobar deo ostatka građevine napravljena od drveta. Ipak, kako bi svi posetioci istovremeno uživali i u prirodnim lepotama, tu su staklene površine kroz koje se pruža pogled na planine u susedstvu.

4. Nacionalni memorijalni 11. septembar muzej – Snohetta
Kao uspomena na nesrećnu sudbinu svih stradalih u terorističkom napadu na trgovinski centar u Njujorku, memorijalni paviljon je konačno otvoren. Još je 2004. Međunarodni biro Snohetta dobio odobrenje da podigne objekat na trgu, što je od ovog leta na sreću svih posetilaca i građana Njujorka i završeno.

5. Havard art muzej – Renzo Piano
Čuveni italijanski arhitekta završio je svoj posao u čuvenom američkom sveučilištu. Od početka do konačnog završetka posla prošlo je punih osam godina, ali je posao bio obiman i u svakom pogledu zahtevan. Obnovljeno dvorište postojećeg muzeja i dizajn koji integriše postojeću zgradu iz ’20-ih godina prošlog veka, sada je povezan vizuelno i idejno sa zgradom „Arthur M Sackler“.

6. Long West Bund muzej – Atelje Deshaus
U Šangaju je nedavno otvoren drugi deo muzejskog kompleksa koji se nalazi na obali reke Huangpu u zapadnom krilu kulturnog kompleksa grada. Atelje Deshaus je osmislilo čitavu novu zgradu, a ideja je bila da zgrada ima karakteristične oblike na fasadi oblika kišobrana. Na 16.000 kvadratnih metara koristeći uglavnom post-industrijske elemente u izgradnji, stvoren je izuzetan galerijski prostor na dva nivoa.

7. Osulloc Tea muzej – Mass Studies
Nalazi se na ostrvu Jeju na obali Južne Koreje, a uradio ga je južnokorejski studio za projektovanje i dizajn, predvođen arhitektom Minsukom Choom. On je nedavno dobio nagradu Zlatni lav na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture.

8. Panama Biološki muzej – Frank Gehry
Nakon gotovo 10 godina izgradnje konačno je završen muzej prema nacrtima Franka Gehryja. Institucija za kulturu ispituje širok spektar biljnih i životinjskih vrsta koje naseljavaju područje u blizini Panamskog kanala. Otuda odluka da krovna konstrukcija bude tako koloritna, a pored toga, tokom projektovanja konsultovani su različiti naučnici sa tropskog istraživačkog instituta. Muzej sadrži osam stalnih postavki.

9. Aga Khan muzej – Fumihiko Maki
Sredinom septembra u Torontu, otvoren je muzej koji ističe značaj i doprinose islamske kulturne i naučne zajednice, kroz vekove. Zgradu je projektovao japanski arhitekta Maki u saradnji sa lokalnim preduzećem Moriyama&Teshiima.

10. Azijski muzej moderne umetnosti – Tadao Ando
Projektovan kroz trougaone oštre ivice i forme, muzej na Tajvanu mesto je okupljanja studenata, profesora i ljubitelja umetnosti. Čuveni japanski arhitekta Ando projektovao je zgradu, koja sadrži i nekoliko kafea na otvorenom.


Kalendar 2015 Promocija kalendara Centra za grafiku za 2015. umetnika Vladimira Veljaševića Otvaranje izložbe slikara Nemanje Mate Đorđevića Otvaranje izložbe „Nyctophilia“ Nemanje Mate Đorđevića hipsteri Najčuveniji svetski lideri kao hipsteri Jedno slovo menja sve Šta se dogodi kad u imenima filmova promenite jedno slovo · · · · · · ·