action-movies-768x432
KULTURA · film/TV

Od 2008. do 2018. je izašlo dosta akcionih filmova vrednih pažnje, ali samo 10 od njih zaslužuju da se nazovu remek-delima. Saznajte o kojim uzbudljivim filmovima je reč u tekstu koji sledi…

10. Iron Man (2008)

Iron Man je film sa kojim je počela nova era blokbastera sa junacima iz Marvel stripova kao glavnim likovima. Robert Dauni Džunior i danas glumi Tonija Starka, ali njegov najslavniji trenutak u oklopu Ajron mena je i dalje prvi film iz serijala.

9. Taken (2008)

Lijam Nison je u filmu Taken pokazao da nije samo specijalista za uloge u dramama, već je u stanju da bude uverljiv i kao akcioni junak. On glumi Brajana Milsa, bivšeg agenta CIA u potrazi za svojom ćerkom koja je na odmoru u Francuskoj kidnapovana od strane albanskih trgovaca ljudima.

8. The Hurt Locker (2008)

The Hurt Locker je jedini uspeli film o ratu u Iraku. U filmu punom tenzije, Džeremi Rener glumi vođu jedinice za uklanjanje i demontiranje eksplozivnih naprava. Zahvaljujući svom realističnom prikazu situacije na terenu i uverljivim likovima, The Hurt Locker je zaradio Oskara za najbolji film na ceremoniji 2010.

7. The Expendables (2010)

The Expendables je svojevrsni omaž akcionim filmovima ’80-ih i ’90-ih pa nimalo ne čudi da glavne uloge u njemu tumače velike zvezde ovih dekada kao što su Silvester Stalone, Arnold Švarceneger, Miki Rurk i Brus Vilis. Film je imao još dva nastavka, ali nijedan od njih nije bio bolji od prvenca.

6. 13 Assassins (2010)

Lista 10 najboljih akcionih filmova nije mogla da prođe bez ijednog japanskog filma. Odlučili smo se za samurajski film 13 Assassins Takašija Mikea koji ni po čemu ne zaostaje za slavnim prethodnicima u istom žarnu.

5. Furious 7 (2015)

Poslednji Pol Vokerov film je ujedno i najbolje ostvarenje iz Fast & Furious serijala. Ljubitelji automobila i dobre akcije ne bi trebalo da propuste Furious 7.

4. Creed (2015)

Silvester Stalone više nije u centru bokserske filmske franšize Roki već se sada sve vrti oko Adonisa Krida (Majkl B. Džordan), sina njegovog velikog rivala i i prijatelja Apolo Krida. Naravno, Slaj je i dalje tu, ali sada kao mentor mladog boksera.

3. Edge of Tomorrow (2010)

Tom Kruz je tokom poslednje dekade snimio tri filma iz Mission Impossible serijala, ali ipak nijedan od njih nije zaslužio da se nađe na ovoj listi ispred naučnofantastičnog filma Edge of Tomorrow, koga mnogi opisuju kao mešavinu akcionog filma Armageddon i komedije Groundhog Day.

2. The Dark Knight (2008)

Gledanje filma The Dark Knight u bioskopu je bilo nezaboravno iskustvo. Uvek ćemo pamtiti jezu koju smo osećali tokom scena u kojima se pojavljivao Hit Ledžer kao Džoker, Betmenov arhineprijatelj, ali ne treba zaboraviti ni spektakularne akcione scene, kao i Hans Cimerovu inovativnu muziku koju su nakon izlaska ovog filma gotovo svi kompozitori počeli da imitiraju.

1. Mad Max: Fury Road (2015)

Malo ko je očekivao da će novi Mad Max nastavak posle dvadeset godina pauze i bez Mela Gibsona biti vredan pažnje, međutim, australijski reditelj Džordž Miler je sa filmom Fury Road svima zapušio usta. Film ne samo što je dostojan nastavak slavne trilogije, već je daleko najbolji akcioni film u poslednjih 10 godina.

3af_vice Kristijan Bejl je Dik Čejni u filmu o bivšem američkom potpredsedniku Jutro će promeniti sve Pogledajte OVDE prvu epizodu serije „Jutro će promeniti sve“ Taron-Egerton-as-Elton-John-in-Rocketman Prvi trejler za biografski film o Eltonu Džonu I-am-Legend Vil Smit: 5 najboljih uloga poznatog glumca · · ·