page-cover
KULTURA · film/TV

Još od davne 1975. i uspeha filma „Jaws“, holivudski studiji se utrkuju da svojim novim filmskim spektaklima popune bioskopske sale širom sveta. Među prikazanim blokbasterima se, kao i u ostalim žanrovima, nađu dobri, osrednji, ali i loši filmovi.

Mi ćemo se ovog puta koncentrisati na najbolje od njih. Za sledećih 10 blokbastera se slobodno može reći da su zauvek promenili filmsku industriju.

1. Jaws (1975)

Početak fenomena filmskih blokbastera se vezuje za izlazak Spilbergovog ikoničnog filma Ajkula. Priča je bila jednostavna. Ajkula je napadala kupače pa je na naše junake pao zadatak da je ubiju i spreče buduće krvoproliće. Možda je priča bila jednostavna, ali je bila i efektna, što su i potvrdili redovi ljudi ispred svetskih bioskopa 1975. godine.

2. Star Wars (1977)

Ohrabren uspehom svog prijatelja Spilberga, Džordž Lukas je odlučio da pokaže svetu da i on ume da napravi veliki filmski spektakl. Star Wars je potukao sve rekorde gledanosti do tada i postao deo popularne kulture kao nijedan drugi film u istoriji. Mnogi su ga okarakterisali kao vestern u svemiru, dok su drugi smatrali da se ipak radi o sapunici u svemiru. Na kraju nije ni toliko bitno. Star Wars filmovi se i dalje snimaju, a u njima uživaju i pasionirani ljubitelji naučne fantastike, a i šira javnost.

3. Raiders of the Lost Ark (1981)

Spilberg i Lukas nisu bili samo konkurenti, već su i sarađivali. U zajedničkom projektu Indiana Jones, oni su svojeručno vratili u život avanturističke filmove i od Harisona Forda u ulozi glavnog juanaka napravili jednog od najvoljenijih filmskih likova svih vremena.

4. Back to the Future (1985)

Michael J. Fox kao mladi Marty McFlyChristopher Lloyd kao ekscentrični pronalazač Dr. Emmett „Doc“ Brown su sredinom ’80-ih bili naš omiljeni dvojac filmskih putnika kroz vreme u trilogiji Back to the Future. Prvi deo je svakako ostvario najveći uticaj, ali ni sledeća dva ne zaostaju mnogo po kvalitetu.

5. Die Hard (1988)

Brucea Willisa smo prvo upoznali u seriji Moonlighting, ali je tek sa akcijašem Die Hard osvojio naša srca. Ovaj film je započeo trend akcionih filmskih ostvarenja u kojima se radnja dešava isključivo na jednoj lokaciji.

6. Terminator 2: Judgement Day (1991)

Ljudi nisu očekivali da će Terminator 2 biti bolji od svog slavnog prethodnika, ali je trebalo da znaju bolje nego da sumnjaju u sposobnosti Džejsma Kameruna. Do tada neviđeni specijalni efekti, adrenalinske jurnjave vozila, spektakularne eksplozije i, naravno, Arnold Švarceneger, čine ovaj nastavak najboljim akcionim filmom svih vremena.

7. Jurassic Park (1993)

Spilberg kao otac blokbastera je i ’90-ih vladao bioskopskim blagajnama, a u svom najspektakularnijem filmu do tada, Jurrasic Park, on je na filmskom platnu oživeo dinosauruse. Ovaj film je takođe značajan kao pionirski poduhvat u upotrebi CGI tehnologije.

8. The Matrix (1999)

Drugi i treći deo Matrix trilogije su bili toliko loši da su učinili da zaboravimo koliko nas je prvi deo impresionirao kada se pojavio. Da li je ikada snimljen bolji film koji je kombinovao antiutopijsku tematiku, kung fu, pištolje, filozofiju i trijumf mašina nad čovečanstvom?!

9. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Tolkinova trilogija epske fantastike je doživela svoju prvu uspešnu ekranizaciju tek 2001. godine. Najviše zasluga za to pripada novozelandskom reditelju Piteru Džeksonu koji nam je pružio sate i sate avantura sa hobitima, zmajevima, orkovima, elfovima, patuljcima i ljudima.

10. Avatar (2009)

Avatar možda nije najbolji film na ovoj listi, ali je nemoguće izostaviti ga iz priče o blokbasterima. Svojom pionirskom upotrebom 3D tehnologije, on je otvorio vrata novoj eri bioskopskih spektakala. I danas, 9 godina kasnije, još uvek se nije pojavio film koji može vizuelno da mu parira.

PATULJCI UZVRAĆAJU UDARAC PRAZNIČNI FILM ZA CELU PORODICU Gnome Alone: Praznični film za celu porodicu Ready_Player_One_SBgr5 Filmski april troy_1-2_cover Pogledajte trejler za seriju „Troja: Pad grada“ Tri friška bioskopska naslova U bioskopu: Od horora, preko akcije, do trilera ·