Najbolji evropski filmovi 2014.
KULTURA · film/TV

U godini koju do nove deli svega nekoliko dana podvlače se različite crte. Jedni računaju koliko su filmskih nagrada osvojili, drugi koliko je njihov film zaradio na bioskopskim blagajnama, a mi smo rešili da napravimo i retrospektivu najboljih evropskih filmskih ostvarenja, koja nisu bila za potcenjivanje ove godine.

Zahvaljujućim domaćim filmskim festivalima imaćemo priliku da mnoge pogledamo u domaćim bioskopskim salama. A ukoliko ste iskreni ljubitelj evropske kinematografije, snaći ćete se verovatno i pre toga, nestrpljivi da otkrijete kakve to poruke o savremenom svetu i životu imaju ovi dragulji da ponude…

1. IdaPawel Pawlikowski

Jedan od najsnažnijih vizuelnih ostvarenja ove godine, kompletno urađen u crno-beloj tehnici. A tema, sasvim univerzalna – velika pitanja o postojanju boga i pravde i jedna mlada časna sestra koja otkriva da je Jevrejka, da su joj roditelji poginuli u Holokaustu, ali još mnogo toga…

2. The Dance of RealityAlejandro Jodorowsky

Teško je opisati konkretnu radnju ovoga filma, osim što se može reći da je jasno podeljen na dva dela, u prvom je Jodorowsky dečak rascepljen između nezgodnog oca i emotivno distancirane majke, dok se u drugom prepliću režiser kao odrasla osoba, sa dečačićem – bajkovito, taman toliko, koliko je to neophodno.

3. Two Days, One NightLuc i Jean-Pierre Dardenne

Jedna samohrana majka se u uslovima surovog kapitalizma bori da zadrži posao, koji joj čini se izmiče, i ima veoma malo vremena da se sabere i eventualno uspe da ga zadrži – socijalna drama koja kritikuje društvo i njegovo trenutno ustrojstvo.

4. The Strange Little CatRamon Zürcher

Iz atmosfere magijskog realizma, na filmu, ovo je priča o okupljanju jedne porodice, sa uzrocima i posledicama koje su svakodnevne. Autor je želeo da napravi film bez velike dinamike u promeni scenografije ili naglim obrtima, nešto nalik na dobar pozorišni komad.

5. Force Majeure - Ruben Östlund

Problemi koji nastaju kada se muškarcima oduzme mogućnost da budu „alfa mužjaci“, zaštitnici porodice, na način kako je to društvo uredilo pre nekoliko stotina godina…

6. Goodbye to LanguageJean-Luc Godard

Iscrpno istražena ideja filmskog jezika, koji je prema Godardu, uvek bio korumpiran. Film je rastočen 3D tehnologijom, što je i bila namera autora, razlažući i degradirajući scene nekog gotovo arhetipskog para i njihovih razgovora – poput Adama i Eve.

7. LeviathanAndrey Zvyagintsev

Mnogi kritičari su napravili jednostavnu paralelu, govoreći da je ovaj film savremena verzija Knjige o Jovu, postavljena u savremeni okvir i Rusku državu, a sve nedaće jedne porodice, zaista su nedaće svake porodice i u svako vreme.

8. Wild Tales - Damián Szifrón

U ovom argentinskom, antologijskom filmu sastavljenom od pet priča nema ni jednog junaka koji se ponaša i misli pozitivno, što ne znači da je film dosadan ili težak, na protiv! Junaci su bliski onome što svakoga dana čujemo i vidimo u interakciji sa običnim svetom. Pet poglavlja i pet ljudskih sudbina, koje bi trebalo razrešiti teških muka, ali kako?

9. The Missing Picture - Rithy Panh

Dokumentarista iz Kambodže, Rithy Panh, napravio je priču o teškoj političkoj i istorijskoj nesreći koja je zadesila Kambodžu tokom sedamdesetih. Umesto glumaca koristio je glinene figurice, genijalno i inteligentno, čak i za one koji nisu čitali Gilgameša…

10. Venus in FurRoman Polanski

Odnos koji sve vreme izaziva. Režiser želi da svojoj glumici pokaže kako da čita svoj tekst, međutim, ona ga fascinira jer je u tome bolja nego što je on i mogao da zamisli, i tako se sve više zavlači u njegov zatvoreni svet misaonog. Muza na kraju pokazuje koliko je ona zaista genijalno dostignuće svog tutora, i kako je učenica, kao i obično, nadmašila svog učitelja!

Christian Bale i Exodus- Gods and Kings Filmska recenzija: „Egzodus – Bogovi i kraljevi“ best_SBgr3 Filmska recenzija: „Mi smo najbolje“ Film "The Interview" Slučaj „The Interview“, Sony, Severna Koreja i Srbija Hobit Filmska recenzija: „Hobit: Bitka pet armija“ · · · ·