Punk filmovi
KULTURA · film/TV

Ako ste iskreni ljubitelj panka, onda će vam većina ovih filmova biti dobro poznata. Neki od njih snimani su u jeku popularnosti bendova poput Sex Pistols ili The Clash, međutim, ima među ovim ostvarenjima i filmova čija je distribucija uvek bila slaba tačka, i tako je ostalo do dana današnjeg.
Ako je buntovništvo vaš način da kažete svetu šta vam smeta – vreme je da vidite kako su to na filmu uradili pravi majstori pank generacije!

1. The Decline of Western Civilization (Penelope Spheeris, 1981)

Punk sceni u Los Anđelesu je trebalo više vremena da se razvije, no onoj u Njujorku ili Londonu. U vreme kada je Spheerisova uzela kameru u ruke, između 1979. i početka osamdesetih ova scena bujala a nastupi danas legendarnih bendova, poput Black Flag, Germs, X, Alice Bag Band, Catholic Discipline se nizali. Šokantne scene nasilja, rasizma, homofobije i seksističkih poruka samo su vrh ledenog brega koji možete otkriti u ovom filmu.

2. Jubilee (Derek Jarman, 1978)

Film Dereka Jarmana je politički pank film jedinstven u svojoj iskrenosti i načinu na koji govori o gorućim temama onog doba. Živi nastupi bendova The Slits, Siouxsie and the Banshees, Wayne (Jayne) County i Adam and the Ants rado će vas uvući u mrak i distopiju jednog pank trenutka.

3. Sid and Nancy (Alex Cox, 1986)

Da li je Sid Vicious ubio svoju devojku Nancy Spungen u hotelu Chelsea, jednog oktobarskog dana 1978? Poznati režiser, autor remek dela kao što su Repo Man i Straight to Hell, Alex Cox nastoji da da svoje viđenje jednog punk ljubavnog para.

4. Rock ‘n’ Roll High School (Allan Arkush i Joe Dante, 1979)

Niko ne kaže da je ovo remek delo i vrhunski umetnički film, ali je zabavan i implicira da su čuveni Ramonesi nekada davno možda prošli istu torturu direktorke škole, kao njihovi filmski avatari…

5. Breaking Glass (Brian Gibson, 1980)

Hazel O’Connor je dobila priliku da u ovom britanskom filmu pokaže sve svetle i mračne strane velike popularnosti zvezda koje se uhvate u kolo rokenrol slave. Za film je radila muziku sa slavnim producentom Tonyjem Viscontijem (David Bowie) i mnogo godina kasnije u jednom intervjuu otkrila je kako je time ispunila sve svoje velike životne želje.

6. Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains (Lou Adler, 1982)

Jedan od kultnih pank filmskih klasika koji je odmah po objavljivanju teško pronalazio distributere i imao oznaku koja ga je svrstavala u male i umetničke projekte. Satira o slavi preko noći prikazuje Diane Lane (igra junakinju Corinne Burns) koja peva tekstove tumačene kao pank feminizam.

7. Repo Man (Alex Cox, 1984)

Ovo je Coxov verovatno najslavniji film. Priča prati junaka Ottoa Maddoxa (Emilio Estevez), skitnicu i izanđalog pankera koji prihvata posao koji mu nudi Harry Dean Stanton, ali stvari kreću u neverovatnom pravcu…

8. The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (Julien Temple, 1980)

Film o grupi Sex Pistols ispao je mnogo gore nego što bismo to očekivali. Stručnjaci tvrde da je Temple iskoristio pogrešan trenutak i odlučio da snimi film o bendu onda kada je napetost među njegovim članovima dostigla nepodnošljivu tačku ključanja!

9. Smithereens (Susan Seidelman, 1982)

Autorka čuvenog filma u kojem Madonna okušava svoje glumačke kvalitete Desperately Seeking Susan, napravila je još jedan film o simpatičnoj Wren, curi koja veruje u svoje talente i želi da bude poznata pank zvezda u Njujorku.

10. Joe Strummer: The Future Is Unwritten (Julien Temple, 2007)

Trideset godina nakon čuvenog filma Julien Temple se vraća panku i jednom od njegovih kultnih predstavnika, dinamičnom, energičnom i pametnom Joeu Strummeru, koji je iznenada umro 2002. godine. Ovaj film bi za neke mogao da bude previše meka i emotivna priča, ali je sasvim izvesno da se o Strummeru i ne može govoriti bez divljenja i možda, suze u oku!

do-the-right-thing Spike Lee: 10 najkontroverznijih filmova Neo-noir filmovi - top 5 Top 5: Neo-noir filmovi koje ne smete da propustite Happyish TV preporuke: HAPPYish & The Comedians Michael Fassbender kao osnivač kompanije Apple – pogledajte trejler filma “Jobs” Michael Fassbender kao osnivač kompanije Apple – pogledajte trejler filma “Jobs” · · ·