KING KONG 1933 pic02
KULTURA · film/TV

Dozvao se pameti, Beograd više ne okreće leđa svojim rekama i obalama, niču oblakoderi u BW raju, a, osim toga, u bioskopima je nedavno bio prikazivan novi filmski spektakl „Neboder“ (Skyscraper) sa Dvejnom Džonsonom (da, da, „The Rock-om“) u glavnoj ulozi. Zato vas baš sada podsećamo na najbolju upotrebu oblakodera na filmskom platnu.

  • Die Hard (1988)

Naravno, po sijaset osnova (Božić, mudri akcijaši…) Umri muški Džona Mektirnana može u trenu da izbori vrh na mnogim listima najboljih filmova svih vremena. Tako je i u slučaju nebodera. Kula Nakatomi kao bogomdana je poprište besomučno odvažnog obračuna jednog jedinog čoveka protiv krvoločne terorističke klike.

  • High-Rise (2015)

Istina, ova ekranizacija znamenitog romana veličanstvenog Dž. G. Balarda obraćala se isključivo okorelim poštovaocima tog literarnog dela, a ostali su mahom ostali ravnodušni pred prizorima sveopšte distopije pod krovom naizgled hiperfunkcionalnog nebodera.

  • Shivers (1974)

Nešto slično zatičemo u (doduše, dosta skromnije budžetiranom i ekstremnijem) ranom hororu Dejvida Kronenberga iz početne rediteljske faze. Uprkos cinizmu današnjih konzumenata, maestrov Shivers i dalje lako može da u gledaocu-namerniku probudi… jezu.

  • The Towering Inferno (1974)

Možda najuspeliji film katastrofe unutar te holivudske struje sedamdesetih godina prošlog veka, ovaj film danas možda izgleda zastarelo, ali ostaje zanimljiv i upadljiv skepticizam naspram ostatka ostvarenja u okvirima ovog podžanra. A tu je i hrpa glumačkih zvezda na okupu (Pol Njuman, Stiv Mekvin, Vilijam Holden, Fej Danavey, Dženifer Džons, Fred Aster, Ričard Čembrlen, Robert Von, O. Dž. Simpson…). To uvek pomaže.

  • Safety Last! (1923)

Jeste komedija (i to duboko ukorenjena na fizičkom humoru), ali čuvena scena na satu pri vrhu oblakodera i sada može da navede na vrtoglavicu ili barem oznojene dlanove. Safety Last!, uz sve svoje druge neosporne kvalitete, podseća na moć dana kada se kovala čarolija ambicioznog filmskog izraza.

  • Man On Wire (2007)

Sličan utisak ume da ostavi posve drugačije ostvarenje – sa puno prava hvaljeni dokumentarac Man On Wire Džejmsa Marša, u kome se mogu videti i nadaleko filmične a sada upokojene kule bliznakinje Svetskog trgovačkog centra u Nujorku. Oni koji više vole igrani izraz, svakako ne bi trebalo da propuste (ili da čim pre repriziraju) odličan film The Walk  (2015) Roberta Zemekisa na istu temu.

  • King Kong (1933)

A što se Empajr Stejt Bildinga tiče, možda i najefektniji i najpoetičniji prikaz na filmu ova zgrada duguje klasičnom ranom spektaklu King Kong-u u tragičnoj završnici zaljubljene i sluđene gorile.

  • Land of the Dead (2005)

U poslednjem valjanom filmu majstora strave, Džordža A. Romera, sveopšte urušavanje i sveobuhvatni haos usled zombi-epidemije i najezde potcrtan je kroz kontrast sa izobiljem u kojem uživa novofeudalna vlastela u velelepnom neboderu. Nedavno su neki u tom delu ovog horor-spektakla prepoznali preuranjenu aluziju na… gle čuda, Trampovu kulu.

  • Dredd (2012)

U ovoj (boljoj od dve postojeće) adaptacije voljenog srtripa o Sudiji Dredu, u filmu na kome su sarađivali Aleks Garland i Pite Trevis, u oronulim neboderima ni traga od glamura i raskoši – samo smrt, krv, nasilje, najcrnji očaj… naravno, sasvim prirodan habitat za nepokolebljivo hrabrog i pravičnog Sudiju Dreda.

  • Krótki film o milosci (1989)

Uz Kratki film o ubijanju, ovo je najzapaženiji deo znamenitog Dekaloga Kšištofa Kišlovskog, koji je ovde virtuozno spojio motiv opsesije, ljubavi kojoj nije suđeno i specifične psihologije bitisanja pod krovovima i dubokim senkama nebodera, pa bili oni i deo betonske utopije socijalističke Varšave.

king-lear-trailer-700x300 Entoni Hopkins je kralj Lir u novoj filmskoj adaptaciji Šekspirove tragedije Jutro će promeniti sve Premijera nove srpske serije (one) koja će promeniti sve Screen-Shot-2018-08-13-at-6.05.11-PM Pogledajte trejler za seriju „Romanovi“ 1 Naslovna fotografija - Pet Sematary (ilustracija Mike Saputo) 10 književnih dela Stivena Kinga koja će uskoro biti ekranizovana · ·