dunkirkcover
KULTURA · film/TV

Filmska godina je počela trijumfalno sa izlaskom naveliko hvaljenih i nagrađenih „Moonlight“ i „La La Land“. Posle sezone Oskara mogli smo da uživamo u nekonvencionalnom superherojskom filmu „Logan“, dok je leto bilo u znaku Kristofera Nolana i njegovog ratnog spektakla „Dunkirk“. Dugo očekivani nastavak filma „Blade Runner“ je u potpunosti zadovoljio ljubitelje naučne fantastike, ali je ipak jedan horor ostavio najveći utisak na publiku u 2017.

U tekstu koji sledi saznajte kojih 10 filmova iz 2017. su najviše impresionirali kritičare magazina Empire. Njihovu kompletnu listu (top 20) možete pogledati OVDE.

10. Call Me By Your Name

Call Me By Your Name je adaptacija istoimenog romana  Andrea Asimana koja se bavi odrastanjem i prvim ljubavima sedamnaestogodišnjeg mladića Elija u ruralnoj Italiji. Iako je tek od nedavno počeo da se emituje u svetskim bioskopima, ovaj film je već sada našao svoje mesto na listama najboljih filmskih ostvarenja godine.

9. The Handmaiden

Korejski režiser Park Chan-Wook nas je sa erotskim trilerom The Handmaiden još jednom podsetio zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih filmskih autora današnjice.

8. Logan

Malo ko je očikvao da će treći deo sage o Vulverinu ujedno biti i jedan od najboljih supreherojskih filmova ikada, ali upravo to se dogodilo sa filmom Logan. Nažalost, više nećemo imati priliku da gledamo Hugh Jackmana u njegovoj najpopularnijoj ulozi.

7. God’s Own Country

Džoni je mladi britanski farmer koji svoje slobodno vreme troši na alkoholisanje i površne ljubavne odnose sa drugim muškarcima. Kada u njegovo selo dođe rumunski migrant Georgi, njegov život počinje da dobija smisao, i dvojac ulazi u vezu koja će ih zauvek promeniti.

6. Dunkirk

Dunkirk je sve osim konvencionalnog ratnog filma. U njemu je prikazana evakuacija britanske vojske sa francuskih plaža tokom Drugog svetskog rata iz tri različite perspektive: vojnika koji su na kopnu čekali pomoć sa mora, pilota koji su ih iz vazduha branili od napada nemačkih borbenih aviona, i civila koji su brodovima krenuli da pomognu u evakuaciji zatočene vojske.

5. The Death Of Stalin

U The Death Of Stalin je na humorističan način prikazana panika i borba za vlast političkog vrha Sovjetskog saveza nakon Staljinove smrti 1953. godine. Film je režirao Armando Iannucci, britanski autor koji je poznat po svojim političkim satirama. Podsećamo vas da je on kreator urnebesnih serija The Thick Of It i Veep, kao i filma In The Loop.

4. Moonlight

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film je dirljiva priča o odrastanju koja se bavi temama otuđenosti, siromaštva, rase i zavisnosti kroz prikaz tri etape mladosti jednog muškarca.

3. La La Land

Ryan Gosling i Emma Stone su briljirali kao džez muzičar i mlada glumica u jednom od najpopularnijih modernih mjuzikla La La Land. Filmu je možda za dlaku izmakao Oskar, ali ga to nije sprečilo da na bioskopskim blagajnama zaradi skoro 450 miliona dolara.

2. Blade Runner 2049

Kvalitet nastavka naučnofantastičnog klasika Blade Runner je iznenadio i najveće skeptike. Film se događa 30 godina od originala i prati sudbinu replikanta po imenu K (Ryan Gosling) koji ima zadatak da pronađe i eliminiše replikante stare serije koji su u međuvremenu zabranjeni zakonom.

1. Get Out

Režiserski debi komičara Jordana Peela je impresionirao i kritiku i publiku. Get Out je savršen horor koji se drži svih postulata žanra, ali se istovremeno bavi i uvek aktuelnom temom odnosa između rasa (u ovom slučaju belaca i crnaca).

infinity-war-defen45ders Pogledajte prvi trejler za film „Osvetnici: Večni rat“ 04caa8a63a55565e929eea0d37f3f03c45 Šta je pogrešno u današnjem društvu DTX_PD215_45701074313_RGB_preview „Dajnotraks“: Pridruži se neobičnoj zabavi sa dinosaurusima Image21 Za sve ljubitelje francuske komedije – pogledajte trejler filma „Madame“ ·