cover1
KULTURA · film/TV

Još od najranijih dana filma, kinematografija i književnost su bili neraskidivo povezani. U potrazi za novim filmskim hitovima mnogo je lakše adaptirati već popularnu priču, nego izmisliti novu od nule. Pogledajmo 10 najuspelijih filmskih verzija poznatih romana.

10. Planet of the Apes (1968)

Ovaj naučnofantastični klasik sa Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi je snimljen po knjizi La Planète des Singes francuskog pisca Pierrea Boulea. Inače legendarni preokret na kraju filma, je dodatak jednog od scenariste, Roda Serlinga, i ne postoji u knjizi.

9. The Fallen Idol (1948)

Graham Greene nije uvek imao sreće sa holivudskim adaptacijama svojih knjiga. Neretko su rezultati bili, u najmanju ruku, razočaravajući. Na filmu The Fallen Idol je sarađivao sa režiserom Carolom Reedom s kojim će nekoliko godina kasnije snimiti The Third Man, pa ne čudi da je ova verzije njegove kratke priče The Basement Room ispala prilično dobro.

8. The Long Goodbye (1973)

Čuveni junak Raymond Chandlerovih krimi romana, detektiv Philip Marlowe, je nebrojeno puta ekranizovan, ali nikada kao u ovoj veoma originalnoj adaptaciji istoimene knjige od strane režisera Roberta Altmana.

7. Lolita (1962)

Stanley Kubrick je kroz svoju karijeru uvek birao najzanimljivije romane kao predložak za svoje filmove. Sa Lolitom je izabrao i najkontroverzniji materijal s obzirom na činjenicu da se knjiga bavi ljubavlju sredovečnog muškarca prema tinejdžerki. Filmska verzija romana Vladimira Nabokova se razlikuje od originalnog izvora, ali zadržava glavnu priču i ideje.

6. We Need to Talk About Kevin (2011)

We Need to Talk About Kevin je psihološki triler koji prikazuju kako je biti majka sina koji je osuđen na doživotnu robiju zbog izvršenja masakra u svojoj gimnaziji. Istoimenu knjigu po kojoj je snimljen film je napisala Lionel Shriver.

5. Ivansxtc (2000)

Najveći pisac svih vremena, Lav Tolstoj, je uvek bio interesantan filmadžijama i postoji nekoliko dosta dobrih ekranizacija njegovih romana. Takva je i ova moderna adaptacija njegove knjige Smrt Ivana Iliča.

4. Adaptation (2002)

Film Adaptation nije klasična verzije knjige The Orchard Thief Susane Orlean, već prikazuje probleme scenariste Charliea Kaufmana tokom njene adaptacije.

3. Brokeback Mountain (2005)

Saga o dvojici gej kauboja Brokeback Mountain je nastala po kratkoj priči istog naslova spisateljice Annie Proulx.

2. Il conformista (1970)

Il conformista je filmska verzija istoimene knjige Albertoa Morovia. Za režiju je bio odgovoran Bernardo Bertolucci.

1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Iako je autor knjige Ken Kesey toliko bio nezadovoljan scenarijom da je odbio da pogleda ovaj film, One Flew Over the Cuckoo’s Nest danas važi za jedan od najboljih filmova svih vremena. Jack Nicholson se nalazi u ulozi Randlea McMurphyija, čoveka osuđenog za obljubu koji biva premešten u bolnicu za mentalno obolele gde se suočava sa represivnom atmosferom te institucije i ulazi u sukob sa glavnom medicinskom sestrom Ratched.

"X-Files" i "Breaking Bad" Koje sličnosti dele serije „The X-Files“ i „Breaking Bad“ Automatski nacrt „Meda sa severa“ od sutra u bioskopima Telefon Telefonski razgovori na filmu Oni nisu dobili Oskara Oni nikada nisu dobili Oskara