2889
PULS GRADA · destinacija

Od Los Anđelesa, Rima i Londona, pa do Mumbaja, Tokija i Velingtona, pogledajte iza scene vaših omiljenih filmova posetom nekih od najvećih filmskih studija koji se nalaze u ovim gradovima.

Filmska magija ne dolazi sama od sebe. Potrebna su velika ulaganja, rad i kreativni pojedinci kako bi finalni filmski proizvod izgledao savršeno i stvorio iluziju neke druge stvarnosti, bilo da je pitanju autentičan izgled iz ranijih epoha ili pak originalni dizajn fantastičnih svetova budućnosti ili mitske prošlosti.

Pogledajte na našoj listi koji su trenutno najbolji filmski studiji na svetu.

1. Warner Bros, Los Anđeles

Posetioci ovog čuvenog studija mogu da uživaju u scenografiji iz svojih omiljenih filmova i tv serija, kao što su na primer Casablanca i Friends, ali i specijalnim izložbamam posvećenih novim hitovima Batman i Harry Potter.

2. Cinecittà, Rim

Cinecittà je najveći filmski studio u Evropi. Filmski fanovi ga prevashodno povezuju sa ostvarenjima čuvenog italijanskog režisera Federicoa Fellinija, ali su i mnogi holivudski blokbasteri snimljeni ovde (Cleopatra, Ben Hur, Gangs of New York...)

3. Weta, Velington

Weta je velika filmska radionica u glavnom gradu Novog Zelenda u kojoj su napravljeni specijalni efekti, kostimi i filmski rekviziti za poznate filmske serijale po Tolkinovim knjigama, The Lord of The Rings i The Hobbit, ali i ostale filmove Petera Jacksona.

4. La Cité du Cinéma, Saint Denis, Francuska

Na mestu bivše elektrane na severu Pariza, nalazi se studio La Cité du Cinéma, glavna centrala poznatog francuskog filmadžije Luca Bessona. Mnogi njegovi hitovi kao što su Taken, Transporter  The Fifth Element su snimani ovde.

5. Film City, Mumbaj

Film City je srce bolivudske filmske produkcije, a samo u poslednjih godinu dana ovde je snimljeno više od 100 filmova. Inače, studio je prvi put otvoren za javnost tek pre dve godine.

6. Paramount, Los Anđeles

Najstariji američki filmski studio je bio glavna lokacija legendarnih filmova kao što su Titanic, Forrest Gump i Transformers. Prostire se na površini od 65 ari na kojoj se nalazi i rekonstrukcija njujorške ulice koja je koštala čitavih 1.5 miliona dolara.

7. Atlas Film Studios, Maroko

Atlas Film Studios u Maroku je idealno mesto za snimanje epskih filmova, bilo istorijskih ili naučnofantastičnih. The Mummy, Alexander the Great, Black Hawk Down i nekoliko filmova iz Star Wars serijala su snimljeni na ovoj prostranoj lokaciji.

8. Warner Bros Studio, Velika Britanija

Britanska ispostava Warner Bros studija je neizostavan deo hodočašća fanova Harryija Pottera.

9. Studio Ghibli. Tokio

Ljubitelji japanskih animiranih filmova bar jednom u životu treba da posete muzej u okviru studija Ghibli u Tokiju. Njegov vlasnik je slavni Hayao Miyazaki, autor takvih animiranih klasika kao što su Spirited AwayPrincess Mononoke.

10. Filmpark Babelsberg, Nemačka

Svaki aspekt stvaranja filmova je moguće istražiti u ovom velikom studiju nadomak Berlina. Fanovi akcionih filmova mogu iz prve ruke videti šta se krije iza njihovih omiljenih sekvenci i način na koji su snimljeni.

cover1 FILMSKI MART: Najava filma „Mladost“ Holivud na dohvat ruke Top 5: Najnevidljivije holivudske karijere naših glumaca Dragan Nikolić Dragan Nikolić (1943-2016): Zbogom i hvala! Dosije X Povratak Dosijea X: Vredi li zaviriti u nove dosijee?