Najbolji hoteli u 2014.
PULS GRADA · destinacija

Tokom 2014. godine broj hotela i odmarališta podignutih širom sveta, prostire se na na različitim ruralnim krajevima, i neobičnim mestima. Mesto za beg od užurbane svakodnevice u piktoreskne krajeve planete predah je potreban svakom ljudskom biću. Iako sva odmarališta imaju istu namenu, odabrali smo deset različitih, kako po obliku (od intimnih prostora do luksuznih smeštaja), tako i po onome što kao uslugu pružaju svojim posetiocima.

1. Yalikavak Palmarina

U uvali na jugozapadu Turske, arhitekta Emre Arolat proširio je postojeću marinu i dodao mnogobrojne turističke sadržaje. Prva faza nacrta podrazumevala je izgradnju mnogobrojnih trgovinskih objekata, restorana, pristupnicu jahtama u okviru malene luke, ali to je samo početak…

2. Aqua Dome Thermal odmaralište

Smešteno je u impresivan krajolik austrijskih proplanaka, a trouglaste i trapezaste forme u konstrukcijama želele su na izvestan način da oponašaju planinske vrhove koji okružuju ovaj hotelski kompleks. Kapaciteti su 350.000 posetilaca na godišnjem nivou, a dizajniran je tako da ugodi svima onima koji vole alpski kraj.

3. La Plage d’hotel du Pacifique

Dizajnirala ga je australijska arhitektica Kristin Green. Hotel sadrži 18 vila, restoran, bazen i spa centar. Smešten je na obali, i veliki deo izgrađen je od prirodnih materijala, a drvo dominira. Lučni otvori omogućavaju slobodno cirkulisanje vode, što je naročito ugodno.

4. Naka Phuket

Hotel i odmaralište na Tajlandu su ove godine svoja vrata otvorili radoznalim posetiocima. Istina nije lako doći do hotela, jer je smešten u izolovanom planinskom kraju, ali vredi truda. Sastavljen je od 10 manjih vila, složenih kao kutije šibica, u kojima postoji 94 zasebnih smeštajnih jedinica. Privatna plaža, spa centar na krovu, odličan restoran i olimpijski bazen.

5. Aro Ha Wellness

Nalazi se na južnom ostrvu Novog Zelanda, i izgrađen je sa specifičnom namenom – potpuno okrepljenje duha i tela. Posle joge, pešačenja, treninga povećanja fizičke sposobnosti, meditacije, terapeutske masaže i detoks vegetarijanske kuhinje sigurno je da će vam se telo zahvaliti na izboru! Ipak smeštajni kapaciteti su veoma skromni, svega 32 ležaja, stoga bi sa rezervacijom trebalo biti uporan.

6. Mahali Mzuri Safari kamp

Nedavno se u medijima pojavila vest da će Richard Branson da otvori safari kamp na prostoru od 240 kilometara zapadno od Najrobija. Kao i obično, ser Branson ima ukusa za egzotiku, a ovoga puta se odlučio za skroman hotelski kompleks koji svojim izgledom ne bi narušio okolinu i učinio da starosedeoci imaju bilo kakve neugdnosti usled ekspanzije turizma. Čak su zaposleni, meštani okolnih naselja, a materijali za izgradnju su domaćeg porekla. Bravo Richarde!

7. Flamingo Dailai odmaralište

Na jedan sat vožnje od Hanoja, glavnog grada Vijetnama, nalazi se ovo predivno odmaralište. Zamišljeno je kao mesto na koje svraćaju radni i veoma zauzeti poslovni ljudi, tokom vikenda, kada imaju nešto vremena da povrate neophodnu snagu i mentalnu ravnotežu u sajedinstvu sa prirodom.

8. Ecork hotel

Na sat vremena od Lisabona nalazi se portugalska regija Evora, na kojoj je ove godine otvoren komplet objekata sa spa centrom. Sadrži 56 zasebnih stambenih jedinica, mogućnost obroka u finom restoranu, sportski centar, teretanu i spa centar.

9. Whitepod Eco Luksuzni hotel u Švajcarskoj

U srcu švajcarskih Alpa nalazi se nekonvencionalan smeštaj koji od kako je otvoren privlači mnoštvo posetilaca. Kuće koje liče na ogromne šatore, od kojih postoji 10 standardnih i 5 porodičnih smeštene su u sred prirodnog okruženja – planine, potoci i čaroban vazduh sa proplanaka. Dobra stvar su drvene platforme na koje su postavljene stambene jedinice, jer vam omogućavaju da svakodnevno uživate u pogledu.

10. Alila Jabal Akhdar odmaralište

Na 2000 kilometara nadmorske visine, sa pogledom na dramatične visoke stene u Omanu nalazi se odmaralište sastavljeno od 78 apartmana smeštenih u glavnoj hotelskoj zgradi ili na zasebnim površinama. Svi apartmani su organizovani oko vrha litice, ali je privatnost i sigurnost dovedena do savršenstva.

PicMonkey-Collage9-1000x500 Instagram: Top 10 lokacija za fotografije u 2014. godini Najopasniji gradovi sveta 5 opasnih gradova koji privlače turiste Lista najpovoljnijih gradova za život mladih Lista najprijatnijih gradova za život mladih Destinacije za uživanje Najbolja mesta za dokolicu