p05ctkgs
KULTURA · film/TV

Kulturna redakcija BBC-a je sprovela istraživanje među 253 filmskih kritičara iz 52 zemlje sveta sa ciljem da naprave listu 100 najsmešnijih filmova svih vremena. Predstavićemo vam 10 komedija koje se nalaze na vrhu njihove liste.

Kompletnu listu od 100 najsmešnijih filmova svih vremena možete pogledati OVDE.

10. The General (Clyde Bruckman and Buster Keaton, 1926)

The General je nemi film Bustera Keatona u kome on glumi mladog inžinjera koji je prinuđen da ode iza neprijateljskih linija tokom Američkog građanskog rata i povrati lokomotivu koju su ukrali špijuni Unije.

9. This Is Spinal Tap (Rob Reiner, 1984)

Ovaj dokumentarac o izmišljenom bendu Spinal Tap je svojevrsna parodija na sve kosate hard rok i hevi metal grupe sa kraja ’70-ih i početka ’80-ih.

8. Playtime (Jacques Tati, 1967)

Playtime je jedna od najoriginalnijih komedija svih vremena. Film se sastoji od šest delova u kojima se na komičan način satirizuju aspekti modernog života futurističkog Pariza.

7. Airplane! (Jim Abrahams, David Zucker and Jerry Zucker, 1980)

Airplane! je prvi veliki hit Zucker, Abrahams i Zucker tima režisera i scenarista, odgovornih za neke od najboljih parodija svih vremena (The Naked Gun, Top Secret!, Police Squad!). U ovom ostvarenju oni parodiraju filmove katastrofe, sa akcentom na one koji se dešavaju u avionu.

6. Life of Brian (Terry Jones, 1979)

Brian Cohen (Graham Chapman) je mladi jevrejski dečak rođen istog dana kao i njegov komšija Isus Hrist, što navodi njegove savremenike da ih mešaju i greškom proglase Briana mesijom. Life of Brian je nastao u Monthy Python kuhinji i mnogi se slažu da je ovo najbolji film u kome je učestvovala ova poznata britanska grupa komičara.

5. Duck Soup (Leo McCarey, 1933)

Duck Soup je komedija braće Marx o sukobu izmišljenih zemalja Fridonije i Silvanije. Mnogi kritičari smatraju ovu komediju pretečom Woody Allenovog filma Bananas (1971) i filma The Dictator (2012) sa Sachom Baron Cohenom u glavnoj ulozi.

4. Groundhog Day (Harold Ramis, 1993)

Bill Murray glumi Fila, voditelja vremenske prognoze na televiziji, kome je suđeno da jedan dan proživljava iznova u ovom originalnom filmu poznatog režisera komedija Harolda Ramisa.

3. Annie Hall (Woody Allen, 1977)

Annie Hall je film koji je od Woody Allena napravio respektabilnog filmskog autora. On u njemu glumi komičara Alvyija Singera koji pokušava da shvati zašto je došlo do završetka njegove ljubavne veze sa devojkom po imenu Annie Hall (Diane Keaton).

2. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1964)

Ovo remek delo Stanleyija Kubricka satirizuje paranoju u SAD tokom Hladnog rata, ali i istovremeno proučava implikacije postojanja nuklearnog oružija i lakoće nastanka potencijalne globalne katastrofe zbog njegove upotrebe.

1. Some Like It Hot (Billy Wilder, 1959)

Nakon što su igrom slučaja prisustvovali mafijaškom ubistvu, saksofonista Joe (Tony Curtis) i njegov dobar prijatelj i kontrabasista, Jerry (Jack Lemmon), su prinuđeni da se maskiraju u žene kako bi pobegli iz Čikaga, što dalje moguće od kriminalaca koji su im za petama. Osim dvojca glumaca, prominentnu ulogu u ovom filmu ima i Marilyn Monroe.

Festival italijanskog filma Festival italijanskog filma u Beogradu od 16. do 24. septembra Naslovna - Filmski festival u Veneciji Top 7: Najintrigantniji naslovi s Venecijanskog filmskog festivala MAJSTOR HORORA NA VELIKOM PLATNU! “TO” PRETPREMIJERNO U BIOSKOPIMA Film “To” pretpremijerno u domaćim bioskopima Tvin Piks TV kritika: Razmišljanja o trećoj sezoni „Tvin Piksa” · · ·