landscape-1496930924-best-lgbt-movies-credit-everett-collection
KULTURA · film/TV

Nedelja ponosa se polako bliži kraju. Već smo vas upoznali sa 10 pop himni LGBTQ zajednice, a sada je vreme da vam otkrijemo i koji su filmovi najznačajniji za ovu populaciju.

Istorija sedme umetnosti je puna kvir likova i tema bliskih ljudima netradicionalnog seksualnog opredeljenja, ali se samo neki od takvih filmova mogu pohvaliti činjenicom da tretiraju ovu zajednicu sa poštovanjem i razumevanjem kakvu zaslužuje. Sledećih 10 filmova svakako spadaju u tu grupu. Upoznajte se sa njima u tekstu koji sledi…

10. Plavo je najtoplija boja (2013)

Kada je ovaj film izašao 2013. godine, digla se velika prašina zbog prilično eksplicitne, ali i strastvene scene vođenja ljubavi između dve glavne glumice (Lije Sejdu i Adel Egzarhopulos). Plavo je najtoplija boja, međutim, nije nikakav jeftini eksploatacijski film, već ozbiljna drama o odrastanju, prvim ljubavima i razočaranjima sa kojima se suočavaju mladi ljudi.

9. Planina Broukbek (2005)

Po mnogima najbolja ljubavna priča novog milenijuma, Planina Broukbek je njenom autoru Angu Liju donela Oskara za najbolju režiju. Nije potrebno da budete gej da bi vas pogodio ovaj srceparajući film koji je mnogima otkrio da su Hit Ledžer i Džejk Gilenhal ozbiljni dramski glumci, a ne samo lepuškasti idoli tinejdžerki.

8. Skrivena ljubav (2017)

Skrivena ljubav je priča o Eliju, sedamnaestogodišnjem Amerikancu koji živi sa roditeljima u ruralnom delu severne Italije. Njegov otac, inače profesor arheologije, pozvaće svog dvadesetčetvorogodišnjeg studenta Olivera da im se pridruži preko leta. Eli prvobitno neće biti impresioniran novim prijateljem, ali će ubrzo otkriti da razlika u njihovom temperamentu nije prepreka za razvoj strastvene ljubavne veze.

7. Dečaci ne plaču (1999)

Dečaci ne plaču jedan je od prvih filmova koji je otkrio sa kakvim problemima se sve suočavaju trans osobe. Za svoju rolu u ovom filmu, Hilari Svonk je nagrađena Oskarom za najbolju žensku ulogu na ceremoniji 1999. godine.

6. Kavez (1996)

Kavez je urnebesna komedija u kojoj Robin Vilijams tumači Armanda Goldmana, otvorenog homoseksualca koji živi sa svojim partnerom Albertom. Kada njegov sin Val otkrije ocu da će se oženiti devojkom čiji su roditelji strogi konzervativci, Armand i Albert moraju da smisle kako će od njih da sakriju prirodu svog odnosa.

5. 120 otkucaja u minuti (2017)

Ovaj film se dešava ranih ’90-ih u Parizu i prikazuje život aktivista koji su tražili od vlade da se povećaju sredstava za borbu protiv epidemije HIV virusa i poboljša položaj osoba obolelih od side.

4. Kerol (2015)

Reditelj Tod Hejns je 2015. ekranizovao kultni roman Cena soli Patriše Hajsmit. Runi Mara glumi Terezu, prodavačicu u robnoj kući koju šarmira bogata starija žena po imenu Kerol (Kejt Blanšet). Njih dve će odlučiti da krenu na put koji će u potpunosti promeniti njihov život i otkriti im strane njihove ličnosti za koje nisu znale da postoje.

3. Mesečina (2016)

Mesečina je jedino ostavarnje sa naše liste koje je nagrađeno Oskarom za najbolji film. Moramo reći, potpuno zasluženo. To je priča o odrastanju glavnoj junaka Šajrona u Majamiju, njegovom borbom sa ličnim demonima i problematičnim odnosom sa majkom navučenom na drogu.

2. Filadelfija (1993)

U ovoj drami Tom Henks glumi Endrjua Beketa, uspešnog advokata koji biva otpušten kada partneri u njegovoj firmi saznaju da boluje od side. Filadelfija je prvi holivudski film koji se ozbiljno pozabavio zdravstvenom i društvenom krizom zbog epidemije HIV virusa.

1. Čudna družina (1970)

Baziran na predstavi Marta Krolija i objavljen samo godinu dana nakon Stounvolske pobune, film Čudna družina na savršen način prikazuje kako je izgledalo biti gej u SAD krajem ’60-ih. Film je pun smeha i radosti, ali i upečatljivih scena drame koje su na relevantan način prikazale teškoće sa kojima su se suočavali homoseksualci tog vremena.


BREAKFAST AT TIFFANY'S 1961 Paramount film with Audrey Hepburn Zanimljivosti o filmu “Doručak kod Tifanija” koje niste znali naslovna filmovi Brz pregled bioskopskog repertoara Buster-768x506 Stigao je trejler za novi vestern braće Koen BeachBum_still-e1536326357405-700x361 Metju Mekonahi je neprepoznatljiv u trejleru za novu komediju · · ·