the beatles
KULTURA · muzika

Najveća rok grupa svih vremena je osim snimanja nekih od najboljih pesama i albuma svih vremena bila odgovorna i za hitove mnogih drugih muzičara koji su obradama njihovih pesama stizali na vrhove top lista.

Među bezbroj takvih primera mogu se pronaći neke zaista odlične verzije koje su drugačijom interpretacijom originalnog materijala uspele da naprave dosta dobre pesme. Na našoj liste su zastupljeni savremenici Bitlsa, kao i noviji izvođači koji su se tek dugo posle kraja njihove karijere upoznali sa muzikom liverpulske četvorke. Za neke od verzija se može reći da pariraju ili su čak bolje od originala. Preslušajte pesme sa liste i uživajte u dobrom zvuku!

1. Wilson Pickett Hey Jude

Legendarni pevač je pokazao da nije slučajno što su soul izvođači toliko često izvodili pesme Bitlsa. Osim klasičnog Stax records zvuka izdvaja se solo gitara mladog Duanea Allmana.

2. Joe Cocker With a Little Help from My Friends

Živa izvedba Joe Cockerove verzije ove pesme sa albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band je jedan od najprepoznatljivijih muzičkih trenutaka sa čuvenog festivala Woodstock 1969. godine.

3. The Rolling Stones I Wanna Be Your Man

I pored rivalstva nametnutog pre svega od strane menadžera grupa i novinara, članovi Bitlsa i Stonsa su na početku karijere bili dobri prijatelji. Duo Lennon-McCartney je čak napisao ovu pesmu za njih, a kasnije su je i sami snimili.

4. Elvis Presley Something

Kralj rokenrola je obradio Something na nastupu na Havajima 1973. godine.

5. Ray Charles The Long And Winding Road

Rayova gotovo jazz verzija ove pesme je po mnogima bolja od originala.

6. The Black Keys She Said, She Said

Poznati garažni rokeri su izabrali pesmu koja je dosta bliska onome što inače rade i psihodeličnom zvuku Bitlsa dodali bluz notu.

7. Aerosmith Come Together

U moru obrada ove pesme, Aerosmith verzija se izdvaja kao najbolja. Glas Stivena Tajlera se odlično uklapa uz prepoznatljivi rif.

8. Sonic Youth Within You Without You

George Harrisonovo koketiranje sa indijskim zvukom je uvek delovalo neprikladno na albumima Bitlsa. Sonic Youth s druge strane zvuče skroz prirodno svirajući ovakve pesme.

9. William Shatner Lucy in the Sky with Diamonds

William Shatner, poznatiji kao Kapetan Kirk iz Zvezdanih staza, je snimio ovu čudnu verziju već dovoljno čudne pesme Bitlsa.

10. Fiona Apple Across The Universe

Obrada Across The Universe od strane Fionae Apple u donekle svedenoj verziji je pravi melem za uši.

Paul McCartney Sedam albuma o običnom životu Orthodox Celts Orthodox Celts u Domu omladine Vatra 5 stvari koje niste znali o Vatri Dubioza kolektiv na Sea Dance festivalu Dubioza kolektiv nastupaju na Sea Dance festivalu