"Pariz, volim te"
KULTURA · film/TV

Lista koja je pred vama ostavlja po strani omnibuse i nelinearne narative Jarmuscha, Kiarostamija, Iñárritua i drugih majstora ove vrste filmova i bavi se najznačajnijim ostvarenjima koja su ujedinila veći broj sineasta. Naravno, i pomenuti režiseri su zastupljeni, a lista je napisana hronološkim redom jer je nemoguće odrediti koji od ovih filmova je bolji od kog.

1. Sedam smrtnih grehova (Les Sept Péchés Capitaux, 1962)

Otvaramo listu sjajnim francuskim klasikom na kome su učestvovali neki od najpoznatijih reditelja tog vremena, kao što su Godard, Vadim, Chabrol, Demy, kao i slavni dramski pisac Eugène Ionesco. Inače, prirodno je da postoji još filmova sa ovim naslovom – deset godina ranije već je snimljena jedna italijansko-francuska koprodukcija na istu temu.

2. Stimulansi (Stimulantia, 1967)

Ovaj švedski omnibus kod nas nije toliko poznat, ali ga svakako vredi odgledati. Devet režisera kroz osam priča pokušava da nam dočara šta je to što njih najviše stimuliše, a jedan od najlepših segmenata režirao je veliki Ingmar Bergman.

3. Ljubav i bes (Amore e Rabbia, 1969)

Ovaj italijansko-francuski film stavlja pet priča iz biblijskih jevanđelja u kontekst trenutka kada se razbuktao rat u Vijetnamu, a studenti širom sveta digli svoj glas. Priče su između ostalih režirali Bertolucci, Pasolini i Godard.

4. Četiri sobe (Four Rooms, 1995)

Centralni lik ovog kultnog omnibusa je hotelski portir Ted koga glumi uvek odlični Tim Roth. Ukratko, dragulj crne komedije.

5. Deset minuta stariji (Ten Minutes Older, 2002)

Jedan u nizu sjajnih projekata na ovoj listi podeljen je u dva filma – Truba i Violončelo. Ukupno je učestvovalo 15 izuzetnih reditelja, a naslovne teme na svojim instrumentima izvode Hugh Masekela, odnosno Claudio Bohorques. U jednoj od priča pojavljuje se i Branka Katić.

6. Eros (Eros, 2004)

Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su režirali Michelangelo Antonioni (sa pune 92 godine), Steven Soderbergh (u njegovoj priči glume maestralni Robert Downey Jr. i Alan Arkin) i Wong Kar-wai. Između njih možemo videti divne uvode sa pesmom koju je Caetano Veloso posvetio Antonioniju. Ipak, upravo Antonionijev segment naišao je na negativne kritike Rogera Eberta i kolega. Tu se možemo donekle složiti, ali i još više sa pohvalama naredne dve priče, posebno treće, hongkonške.

7. Pariz, volim te (Paris, Je T’Aime, 2006)

Skup jako lepih priča raspoređenih po pariskim arondismanima utro je put franšizi Cities of Love, gde su svoje filmove do sada dobili i Njujork i Rio. Gruzijska prestonica Tbilisi takođe se našla među ovim naslovima, ali na zvaničnom sajtu se ne navodi kao deo franšize.

8. Svakom svoj bioskop (Chacun Son Cinéma, 2007)

Ovaj film je snimljen povodom 60. rođendana Kanskog festivala, a na njemu je učestvovalo čak 36 svetski priznatih filmskih režisera. Na plakatu za ovo ostvarenje piše da je ono „izjava ljubavi prema velikom platnu“.

9. Priče iz zlatnog doba (Amintiri din Epoca de Aur, 2009)

Poznati rumunski reditelj Cristian Mungiu napisao je šest izuzetno duhovitih pričica koje se bave kasnijom etapom Čaušeskuove vladavine, a onda je zajedno sa još četvoricom kolega realizovao ovaj sjajni projekat, jedan u nizu bisera Rumunskog novog talasa.

10. 7 dana u Havani (7 Días en La Habana, 2012)

Poslednji film na listi donosi sedam kratkih priča nastalih iz pera kubanskog književnika Leonarda Padure Fuentesa, smeštenih u kubansku prestonicu i ispričanih po danima u nedelji. Nakon što nas jedan od retkih režiserskih poduhvata Benicia del Tora i ne tako retkih glumačkih Emira Kusturice u laganom ritmu uranjaju u čari Havane, u petak uveče se dešava ozbiljan preokret, kada na scenu stupa uvek beskrupulozni Gaspar Noé.

Balkan Film Connection Drugi Balkan Film Connection Vivant Merlinka festival obeležava 1. decembar plakat Mora da ovo nije sve SC color Ne treba nikad odustati: Premijera filma „Mora da to nije sve” 28284541-3ef7-4c84-a00c-a8006bc3c86f-1020x612 Benicio del Toro: 5 najboljih uloga · · ·