GettyImages-627019166_the_cure_1000-920x584
KULTURA · muzika

Čuveni britanski bend „The Cure“ postoji još od 1976, a za to vreme su snimili trinaest albuma. Teško je odrediti njihove najbolje pesme u moru kvalitetnih numera, ali ipak postoji njih deset koje se izdvajaju (ako nas pitate).

The Cure će u julu održati veliki koncert u londonskom Hajd Parku, povodom proslave 40. godišnjice postojanja, doduše sa dve godine zakašnjenja. Ono što ih je odlikovalo još otkad su se pojavili na sceni je da ih je teško svrstati u jedan muzički žanr. Uprkos tome, mnoge pesme nisu silazile sa top lista i spotovi su puštani i po nekoliko stotina puta na televiziji, naročito tokom 80-ih i 90-ih. Evo 10 najboljih.

Close To Me (1985)

Ova pesma ima ritam tipičan za eru 1980-ih, pomešan sa laganim fank zvukom i pozadinskim uzdisanjem. Iako ima neobičnu atmosferu, pogodna je za žurke i izaziva pokušavanje novih plesnih poteza.

In Between Days (1985)

Najavila je neke kasnije pesme i hitove, ali nije prošla nezapaženo. Frontmen Robert Smit je izjavio kako su im pop hitovi omogućili da postanu veoma uspešni, a ovo je jedna od pesama koja ima dovoljno sladunjavosti za takav hit, ali ne i previše za slušanje.

Boys Don’t Cry (1979)

U to vreme, The Cure je bio poznat kao još jedan u nizu nju vejv bendova, sa jakim uticajem panka, ali i dozom prisutne tame. Smit smatra da ona predstavlja prave korene benda i da je čista pop pesma.

Lovesong (1989)

Sam naziv kaže da predstavlja ljubavnu pesmu, a namenjena je svim onima koji su imali ili imaju probleme sa sobom. Kao otvoreni izraz osećanja, Smitu je bilo potrebno 10 godina da napiše ovakvu pesmu i otpeva je.

Pictures Of You (1989)

Ceo album Disintegration, na kome se nalazi, posvećen je izražavanju i deljenju dubokih osećanja sa drugima. Ovde je u pitanju slomljeno srce nakon raskida i sećanje na sve prethodne izgubljene trenutke.

Friday, I’m In Love (1992)

Po mnogima njihova najbolja pesma, koja muzički zvuči besprekorno. Sam Smit je verovao da je neko već napravio takvu melodiju i izgledalo mu je prosto nemoguće da je on osmislio takvo remek-delo bez da je ukrao od nekog drugog.

The Love Cats (1983)

Nakon albuma Faith na kome je bend izrazio usamljenost i pustoš duše koju su osećali, vratili su se nešto veselijem zvuku. Ovo je čistokrvni pop hit, jer su mislili da je to ono što njihovi fanovi žele u tom trenutku.

Lullaby (1989)

Nikako nije namenjena da se pušta deci kao prava uspavanka, jer garantovano izaziva loše snove. Nastala je u sećanje na strašne priče o ogromnom pauku koje je Robertu pričao njegov ujak imenjak kada je bio mali.

Why Can’t I Be You? (1987)

Zaista neobično izdanje Roberta Smita u spotu, koji je umesto gotik ikone ovde obučen kao ružičasti plišani meda. Odražava želju da budemo na mestu nekog drugog u trenutku kada je okruženje zaista teško podneti.

Just Like Heaven (1987)

Pesma je inspirisana trenutkom kada je Robert pronašao fotografiju svoje tadašnje devojke, sadašnje žene, Meri, u novčaniku koji je preživeo požar. On ju je posvetio poljupcu od koga se prosto gubi tlo pod nogama.

madonna-son-cover-elvis-presley-920x584 Kako Madona sa sinom izvodi numeru „Can’t Help Falling in Love” VATRA Muzička recenzija: Vatra „Akustik u Lisinskom“ (Dallas) Print Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum Organizam Muzička recenzija: Organizam „Intergalaktički cirkus“ (Longplay) · ·