cover1
KULTURA · muzika

Kada pogledamo tekstove pesama popularne muzike, primećujemo da se izdvajaju dve velike teme: ljubav i smrt. Danas ćemo se fokusirati na drugu, pregledom 10 najboljih rok pesama o smrti.

Još od početka rokenrola muzičari su bili opsednuti svojom smrtnošću, što i ne čudi s obzirom na činjenicu koliko je njihovih kolega tragično završilo život u mladosti. Iako tema smrti zvuči prilično depresivno, neke od pesama sa liste poseduju optimističnu notu koja nas inspiriše da se borimo i istrajemo, dok su druge u stanju da nam pruže utehu u teškim trenucima u životu. Poslušajte kako sve one zvuče u video klipovima ispod:

10. Bob Dylan Going, Going, Gone (1974)

Veliki pesnik rokenrola je u vreme kad je pisao ovaj tekst već imao jedan veliki hit o smrti Knockin’ on Heaven’s Door. Zajedno sa grupom The Band je snimio i ovu pesmu o samobustvu na albumu Planet Waves (u video klipu je demo verzija pesme).

9. The Rollings Stones Dancing with Mr. D (1973)

Bivši gitarista grupe Brian Jones je jedan od članova famoznog kluba 27 (muzičari koji su izgubili život u 27. godini), a o opasnim avanturama Keitha Richardsa ne treba trošiti reči. Igranjem sa sudbinom možete vrlo lako da nastradate, što je i tema ove pesme.

8. Bruce Springsteen The Last Carnival (2009)

Tekst pesme The Last Carnival Springsteen je posvetio preminulom bivšem članu njegove grupe Dannyiju Federiciu.

7. Metallica Fade to Black (1984)

Ko će da se bavi mračnim temama u muzici, a ko ne metalci? Ova himna o samoubistvu je uvek bila omiljena među depresivnim tinejdžerima.

6. Warren Zevon Keep Me in Your Heart (2003)

Jedno je teoretisati o smrti ili pisati o dragim osobama koje su preminule, ali je sasvim drugačije kada morate da se suočite sa vašom smrtnošću nakon što vam je doktor rekao da imate još malo da živite. Upravo to je tema ove pesme.

5. Led Zeppelin In My Time of Dying (1975)

Brutalni bluz zvuk kakav samo Led Zeppelin mogu da naprave je pozadina ove epske obrade stare istoimene gospel pesme.

4. Gordon Lightfoot The Wreck of the Edmund Fitzgerald (1976)

Tekst ove pesme se bavi tragičnim brodolomom na jezeru Superior u kome je život izgubilo 29 ljudi.

3. Queen The Show Must Go On (1991)

Gitarista grupe Brian May je glavni autor ovog velikog rok hita. Direktnu inspiraciju za pesmu je pronašao u frontmenu Freddieju Mercuryiju koji je i pored toga što se nalazio u poznoj fazi smrtonosne bolesti i dalje davao sve od sebe na koncertima i pružao svoj maksimum.

2. Eric Clapton Tears in Heaven (1992)

Tears in Heaven je posvećena tragično preminulom Ericovom sinu Conoru, koji je otišao na onaj svet sa svega 4 godine.

1. Blue Oyster Cult (Don’t Fear) The Reaper (1976)

I na samom kraju je pesma koja nam svima govori da je smrt neizbežna i da je uzaludno nervirati se oko toga. Inače je u pitanju najveći hit grupe Blue Oyster Cult.

Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra u Božidarcu 10. oktobra 2014Rihanna_Getty475823779_10060314 10 najiščekivanijih muzičkih albuma koji će izaći do kraja godine St. Germain St. Germain konačno u Srbiji Sam Smith Sam Smith je snimio spot za pesmu „Writing’s On The Wall“ · ·