Notting Hill
KULTURA · film/TV

Iako je Dan zaljubljenih daleko iza nas, lista najromantičnijih komedija u istoriji filma možda je jedan od dokaza da zaljubljenost, umesto jednom u godini, treba negovati svakog dana.

1. 10 THINGS I HATE ABOUT YOU

Pretpostavka je da niko nije očekivao ovako modernu priču po motivima Šekspirove Ukroćene goropadi, ali sa dvoje još uvek nepoznatih i neverovatno talentovanih mladih glumaca, ovaj film ostaje jedno od najlepših romantičnih iznenađenja.

2. SLEEPLESS IN SEATTLE

Film koji mit o srodnim dušama uzdiže do nebesa, pa ipak uspeva da bude iskren, dopadljiv i romantičan.

3. ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND

Magično ostvarenje Michela Gondryja po više nego inspirativnom scenariju Charlija Kaufmana zasnovano je na genijalnoj premisi da sećanja ljubavnika mogu biti izbrisana veštačkim putem. Priča o čudnom i prelepom odnosu između dvoje neobičnih ljudi.

4. CLUELESS

Jedna od najboljih srednjoškolskih komedija sa izuzetno zrelim pogledom na ljubav, nesumnjivo i zato što predstavlja adaptaciju novele Emma, spisateljice Jane Austin.

5. JERRY MAGUIRE

Film o nadobudnom junaku čija promena usleđuje tokom neočekivanog odnosa sa ženom koja ga jedina nije napustila u trenutku koji će mu promeniti život. Ljubav je kad se sve izvrne naopačke.

6. SILVER LININGS PLAYBOOK

Dvoje izvitoperenih ljudi koji se zaljubljuju jedno u drugo čine uzbudljivu osnovu za jednu egzibicionističku vezu, jednako koliko i za jedan intenzivan ljubavni film.

7. THERE’S SOMETHING ABOUT MARY

Duhovita priča o devojci koja se svima dopada uspela je da održi humor i istovremeno sve dobre elemente tradicionalne ljubavne priče. Proizvod toga je jedna paranoidna, ali i dalje romantična komedija.

8. GROUNDHOG DAY

Nadrealna komična fantazija prati glavnog junaka koji, vrativši se u prošlost, shvata da ima smisla živeti isključivo u sadašnjem trenutku. Naravno, u njegovom famoznom putovanju postoji i jedna vrlo važna žena.

9. NOTTING HILL

Ova zaista kultna romantična komedija iz devedesetih prati, uz sjajan saundtrek, priču o prelepoj amričkoj glumici i smotanom britanskom prodavcu knjiga. Film koji je istovremeno veoma duhovit i veoma emotivan.

10. HER

Najnovije ostvarenja Spikea Jonzea je moderna ljubavna priča o čoveku koji se zaljubljuje u svoj operativni sistem, ili već samo u njen glas. Sa jedne strane, ovo je ultimativan film o usamljenosti; sa druge, ovo je zaista pravi ljubavni film.

Sin City Pogledajte trejler za nastavak filma „Sin City“ Tilda Swinton Top 5: Najbolje uloge Tilde Swinton The Double Pogledajte trejler filma „The Double“ nastalog na osnovu romana Dostojevskog Grand Budapest Hotel U bioskopima: „Grand Budapest Hotel“ · · · · · ·