tinker taylor soldier spy
KULTURA · film/TV

Ljudi koji vode duple živote, rizikuju sve na tajanstvenim misijama, čiji je cilj (naravno) spasenje države, a možda i čitavog sveta oduvek su bili zahvalna tema za film. Ovog puta nećemo se baviti glamuroznim stranama tog posla, već ćemo kroz nekoliko sjajnih filmova sagleti koliko je kompleksan, a često i tužan život jednog špijuna. Ako odlučite da veče provedete uz neko od ovih remek dela žanra, sigurno nećete pogrešiti:

10. The Ipcress File (1965, Sidney J. Furie)

The Ipcress File je britanski film sa Michealom Cainom u ulozi Harryija Palmera, bivšeg kriminalca koji sada radi za vojsku. Istražujući misteriozno napuštanje posla šesnaestoro britanskih naučnika na vrhuncu karijere, Harry oktriva da su im isprani mozgovi specijalnom IPCRESS tehnikom, koja će kasnije biti upotrebljena i protiv njega.

9. No Way Out (1987, Roger Donaldson)

Jedan od najboljih zapleta u špijunskim filmovima nalazi se u ovom dragulju iz 80-ih sa Kevinom Costnerom i Geneom Hackmanom u glavnim ulogama. Oficir američke mornarice je poslat da otkrije ko je odgovoran za ubistvo supruge ministra odbrane i na tom poslu dolazi do šokantnih saznanja koja komplikuju inače rutinsku istragu.

8. The Bourne Identity (2002, Doug Liman)

Bazirana na istoimenom romanu Roberta Ladlama, ova akciona verzija špijunske priče o tajnom agentu koji nakon amnezije mora da otkrije svoj pravi identitet i okolnosti koje su ga dovele do takvog stanja, redefinisala je žanr i imala presudan uticaj na mnoge akcione filmove i krimiće u narednim godinama, uključujući i novi početak Jamesa Bonda. Matt Damon će zauvek biti zapamćen kao agent Bourne, pojavljujući se u onom filmu i još dva nastavka serijala.

7. Notorious (1946, Alfred Hitchcock)

Uz priče o „špijunskim igrama“ između Zapada i Sovjetskog saveza i njihovih satelita, najpopularnija tema u ovom žanru su nacisti, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i kasnije tokom skrivanja u Južnoj Americi. Jedan od najboljih filmova o tome je svakako ovaj Hitchcockov klasik sa Caryijem Grantom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama.

6. Three Days Of The Condor (1975, Sydney Pollack)

Robert Redford kao analitičar CIA-e za dlaku izbegava masakr svojih kolega iz jedinice i biva prinuđen da se sam snalazi u bekstvu od njihovih ubica kao i članovima svoje organizacije koji nemaju poverenja u njegovu priču ili imaju druge zlokobne motive. Glumačku ekipu upotpunjuju još Faye Dunaway, Cliff Robertson i Max von Sydow.

5. From Russia With Love (1963, Terence Young)

Lista filmova o tajnim agentima ne može proći bez Jamesa Bonda, a među filmovima o njemu posebno mesto zauzima From Russia With Love. Bond i ruski špijun Red Grant se igraju mačke i miša u vozu Orient Express na putu od Istanbula do Zagreba.

4. Zero Dark Thirty (2012, Kathryn Bigelow)

Kao jedan od novijih filmova među pobrojanima, Zero Dark Thirty se bavi poslednjim i još uvek aktuelnim konfliktom između Amerike i islamskih terorista. U pitanju je dramatizacija ubistva Osame Bin Ladena sa Jessicaom Chastain u glavnoj ulozi.

3. North By Northwest (1959, Alfred Hitchcock)

Specifičnost ovog Hitchcockovog filma je što Cary Grantom igra lika koji nije stvarno špijun, već sticajem okolnosti biva tako percepiran od strane drugih ljudi. Paradoksalno, na kraju da bi pobegao od svog novog „identiteta“ mora da se stvarno uživu u tu ulogu.

2. The Lives Of Others (2006, Florian Henckel von Donnersmarck)

The Lives Of Others prikazuje život iza gvozdene zavese u Istočnom Berlinu. Ispričan iz perspektive službenika tajne policije koji ima zadatak da prisluškuje poznatog dramskog pisca koji piše antidržavne članke nakon samobustva svog prijatelja, The Lives Of Others nudi uvid u to kako je biti špijun tokom hladnog rata, posebno ako ne verujete u ono što radite. Film je nagrađen Oskarom za najbolji strani film.

1. Tinker Tailor Soldier Spy (2011, Thomas Alfredson)

John le Carré je najveći majstor špijunskog trilera u književnosti pa je prirodno da se film snimljen po njegovom romanu nađe na prvom mestu naše liste. Tinker Tailor Soldier Spy se kroz avanturu agenta Georgea Smileyija bavi standardnom špijunskom tematikom: nadmudrivanje britanskih i sovjetskih agenata, traganje za „krticom“, opstanak u organizaciji u kojoj niko nikom ne veruje i preispitivanje samog posla i moralnih posledica učestvovanja u špijunaži.

Meet Mickey Jazz Budite deo filma Meet Micky Jazz! Fight Club 10 stvari koje sigurno niste znali o filmu „Fight Club“ Duff - dežurna neugledna drugarica Filmska recenzija: „Duff – dežurna neugledna drugarica“ Kad bi „Prijatelji“ bili snimljeni danas Kad bi „Prijatelji“ bili snimljeni danas · ·