page-cover2
KULTURA · muzika

Mnogi su mislili da u eri slušanja singlova preko Youtube-a i stream servisa, više niko neće praviti albume, međutim, realnost ih je definitvno demantovala. Albumi su i dalje aktuelni, i ne samo to, mnogo se više pažnje obraća na ujednačenost kvaliteta pesama na njima nego ranije.

U 2018. smo bili u prilici da čujemo dosta zanimljivih izdanja popularnih izvođača kao što su Drake, Ariana Grande i Cardi B. Saznajte u tekstu koji sledi koji su nas albumi najviše impresionirali u prethodnih dvanaest meseci.

10. Paul McCartney Egypt Station

Da nam je neko rekao početkom godine da će Paul McCartney objaviti jedan od najboljih  albuma godine, takvu izjavu ne bismo shvatili ozbiljno. Međutim, ne možemo biti ravnodušni na novo izdanje ovog veterana i sada nas je malo sramota što smo ikada sumnjali u jednog od najtalentovanijih autora popularne muzike.

9. Drake Scorpion

Popularni kanadski reper Drake je ove godine objavio dupli album Scorpion, čija je prva polovina urađena u hip-hop stilu, dok je ostatak bliži R&B i pop zvuku. Prvi singl sa ovog izdanja, pesma God’s Plan, je do sada na Youtube-u pregledan blizu 900 miliona puta.

8. Kurt Vile Bottle It In

Američki kantautor Kurt Vile je svojevrsna moderna verzija Neila Younga i grupe Pavement. Njegov osmi album Bottle It In možda nije na nivou ranijih izdanja ovog rok muzičara, ali svakako zaslužuje da se nađe na listi 10 najboljih albuma godine.

7. Lady Gaga and Bradley Cooper A Star Is Born Soundtrack

Očekivali smo da će film A Star Is Born pokoriti bioskopske blagajne, ali nas je iznenadio kvalitet muzike njegovog soundtracka. Ok, znali smo da će Lady Gaga imati svoje momente, ali ko bi rekao da Bradley Cooper ume ovako dobro da peva?

6. Pusha T Daytona

Pusha T je ostvario značajan uspeh u rep svetu kao jedna polovina grupe Clipse u prvoj deceniji 21. veka. Sa svojim solo albumima nije ostvario jednaku popularnost, ali je bio prilično konzistentan. Njegovo poslednje izdanje Daytona ima svega sedam pesama i nastao je u saradnji sa Kanye Westom, koji je odgovoran za sve instrumentale na albumu.

5. Travis Scott Astroworld

Travisa Scotta je teško kategorizovati. Iako psihodelična muzika na albumu Astroworld definitivno ima svoje korene u repu, ovo ipak nije tipično izdanje tog žanra. No, to nije ni toliko bitno kada nešto ovako dobro zvuči.

4. Ariana Grande Sweetener

Ariana Grande je već nekoliko godina jedna od najpopularnijih pevačica na svetu, ali tek u 2018. su i kritičari počeli da je shvataju ozbiljno. Njen novi album Sweetener savršeno dokazuje da je moguće upakovati najrazličitije muzičke uticaje u pitku pop formu, a ne izgubiti na jedinstvu zvuka.

3. Camila Cabello Camila

Nakon što je prošle godine zapalila klubove sa svojim latino hitom HavanaCamila Cabello je u 2018. izbacila svoj prvenac Camila. Očekujemo da ćemo još dugo godina uživati u zaraznoj muzici ove talentovane pevačice.

2. Kacey Musgraves Golden Hour

Kacey Musgraves je poslednja u nizu pevačica kantri muzike kojoj je pošlo za rukom da se probije u glavni tok popularne muzike. Njen ovogodišnji album Golden Hour je debitovao na četvrtom mestu američke top liste.

1. Cardi B Invasion of Privacy

Hip-hop ima novu kraljicu. Njeno ime je Cardi B i može se pohvaliti sa čak dva singla koja su bila na čelu Bilbordove top liste ove godine (Bodak Yellow i I Like It). Album sa koga su skinuti, Invasion of Privacy, je već sada prodat u više od dva miliona primeraka, a magazini Rolling Stone i Time su ga izabrali za najbolje muzičko izdanje godine.


3973_1 Slavimo rođendan Frenka Sinatre uz 5 vanvremenskih pesama l1003464_wide-9ac47b95a6eb8140ff8456d707d5d4311fbd2c69-s1500-c85 Doli Parton ima novi album pete-shelley-of-the-buzzcocks Preminuo Pit Šeli, frontmen čuvenog benda Buzzcocks DuaLipaDrakeCamilaCabello Najveći hitovi 2018. u jednoj pesmi · ·