Paklena pomorandža
KULTURA · film/TV

Dobar početak filma često je ono što nas natera da se ne pomerimo ni milimetar od platna ili ekrana, sve dok se ne pojavi odjavna špica. Kroz istoriju filma postojali su mnogi načini na koje su nas reditelji uvodili u svoja dela.

Scene koje su postale ne samo prepoznatljive, već i kultne, izdvajaju se jakim osećajem koji vas odmah uvlači sve dublje i dublje u priču. To može biti upečatljiv uvodni kadar, akciona sekvenca, ili pak atmosferični prikaz onoga što nas očekuje.

One najpopularnije dobile su mnoge moderne omaže i reference, tako da se njihova prepoznatljivost ne svodi samo na ponovno gledanje remek-dela u kojima su se pojavile, već žive i dalje kroz razne oblike pop kulture.

Otimači izgubljenog kovčega (1981)

Ne samo da nas Spilberg upoznaje sa Indijanom Džonsom, već ga odmah stavlja u okruženje prepuno smrtonosnih zamki, koje će mu u nastavcima biti svojevrsno prirodno stanište. Voljeni istraživač radi ono što najbolje zna – pronalazi dobro skriveno blago i izbegava zamke. Tu je i kultna scena gde Indi beži od ogromne kamene kugle.

Kum 2 (1974)

Iako nije prvi film u sagi o porodici Korleone, ovo ostvaranje nam od početka stavlja do znanja da svaki kadar ima emotivnu težinu. Saznajemo kako je započeo put dona Vita Korleonea, koji na sahrani svog oca gubi i rođenog brata.

Građanin Kejn (1941)

Mnogi ovaj film smatraju najboljim svih vremena, sa odličnom režijom od početka do kraja. Uvodna sekvenca prikazuje mračnu, oronulu kuću na vrhu brda u kojoj se na samrti nalazi glavni lik filma, izolovan i u tami.

Petparačke priče (1994)

Kventin Tarantino jedan je od najcenjenijih reditelja današnjice, a obično se za njegov najbolji film smatra baš ovaj. Uvod u restoranu donosi dijaloge karakteristične za ovog reditelja, a na najbolji način na predočava kako se atmosfera može u trenutku promeniti iz romantičnog razgovora u nasilnu pljačku restorana.

Bilo jednom na Divljem zapadu (1968)

Napetost se oseća u svakoj sekundi uvodne sekvence, prelepo kadriranoj i perfektno izvršenoj. Upoznajemo se sa likom koji tumači Čarls Bronson, uz uvodni okršaj i neponovljive kompozicije legendarnog Enija Morikonea.

Ajkula (1975)

Neke od najstrašnijih scena u filmu su baš one u kojima se naslovna ajkula uopšte ne vidi, a među njima je i sam početak filma. Pozicioniranje kamere prikazuje svu teskobu i strah u toku napada ajkule, kao i neizvesnost koja nas očekuje tokom celog filma.

Ratovi zvezda – epizoda IV: Nova nada (1977)

Jedan od najvoljenijih i najkultnijih filmskih serijala svih vremena počinje više nego upečatljivo. Nakon prepoznatljivih letećih uvodnih pasusa odmah ulazimo u srž svemirske bitke i upoznajemo neke od glavnih junaka. Tu po prvi put na scenu stupa i po mnogima najbolji negativac svih vremena, Dart Vejder.

Bulevar sumraka (1950)

Ovaj fantastični film noar već u uvodnoj sceni prikazuje mesto zločina uz sveprožimajuću naraciju. Upečatljiv je jezivi kadar snimljen sa dna bazena, odakle vidimo telo ubijenog scenariste dok policija obavlja uviđaj.

Paklena pomorandža (1971)

Prvi pogled na lik Malkoma Mekdauela, koji jezivo zuri u kameru i započinje svoju priču, uvodi nas u distopijski svet koji je Stenli Kjubrik uspešno preneo iz kultne istoimene knjige Entonija Bardžisa.

Terminator 2 (1991)

Bez obzira na to što je i prvi deo ove sage prikazao post-apokaliptičnu budućnost koja očekuje ljudski rod, nastavak je to uradio daleko upečatljivije i na zastrašujuć način. Tako počinje film uz koji su generacije upoznale pravo značenje reči naučna fantastika i distopija.

Poslednja želja Koja je poslednja želja Brusa Vilisa? Cvrle, Nikad ne letiš sam „Cvrle, nikad ne letiš sam“ od sutra u bioskopima Miloš Forman Miloš Forman (1932 – 2018): Top 12 filmova mary-shelley-elle-fanning Meri Šeli: Trejler za film o autorki „Frankenštajna“ · · ·