the searchers
KULTURA · film/TV

Apsolutno najameričkiji od svih filmskih žarnova, vestern je fanovima sedme umetnosti pružio pregršt zadovoljstava u vidu kvalitetnih filmova i nezaboravnih filmskih junaka.

Iako prvobitno striktno vezan za Holivud, s obzirom na činjenicu da se bavi klasičnim američkim mitom naseljavanja zapadnih teritorija Severne Amerike i sukoba sa domorocima kao i između pripadnika zakona i reda i odmetnika, vestern je uspeo da se inkorporira i u druge kinematografije. Prvo u vidu imitiranja, dekonstrukcije i gotovo parodije u svom „špageti“ obliku, a kasnije i sa naslovima iz tako različitih zemalja kao što su Australija i Južna Koreja.

Još od 1903. i jednog od prvih ozbiljnih nemih filmova The Great Train Robbery jasno je da je istorija filma istorija vesterna, pa smo se našlio pred teškim zadatkom da izaberemo samo 10 ostvarenja. Ipak, odlučili smo se za spisak onih koje smatramo najznačajnijim sa dozom subjektivnosti na nekim mestima. Koje filmove smo izostavili? Koji ne zaslužuju da se nađu na listi?

10. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007, Andrew Dominik)

Priča o čuvenom odmetniku Jesseiju Jamesu i njegovom prijatelju i kasnije ubici Robertu Fordu je najbolje ostvarenje u ovom žanru u poslednjih dvadeset godina. Urađen po knjizi istoimenog naslova, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford pruža svež pogled na stare mitove divljeg zapada, kao i na još uvek aktuelne fenomene slave i popularnosti.

9. McCabe & Mrs Miller (1971, Robert Altman)

Poznati režiser Robert Altman je sa svojim filmova 70-ih rekonstruisao kanone tradicionalnih žanrova i stvorio nešto potpuno novo i originalno, a McCabe & Mrs Miller zauzima počasno mesto među njima. Sa Warrenom Beattyijem u ulozi smotanog preduzetnika Johna McCabea koji otvara javnu kuću u malom rudarskom gradu, vestern je dobio još jednu netipičnu herojsku figuru i priliku da istražuje teme koje prevazilaze ograničenja ovog žanra.

8. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969, George Roy Hill)

Nezaboravni Paul Newman i Robert Redford se nalaze u naslovnim ulogama kao par odmetnika od zakona u ovom zabavnom filmu s kraja 60-ih. Može se reći da je Butch Cassidy and the Sundance Kid svojevrsna preteča tzv. „buddy“ filmova koji će biti popularni narednih decenija.

7. Red River (1948, Howard Hawks)

Na površini priča o prevozu 10.000 goveda od Teksasa do Kanzasa i svim problemima na koje se nailazi na tom putu, Red River može poslužiti kao alegorija o sukobu novog i starog, prikazano pre svega kroz odnos farmera Thomasa Dunsona (John Wayne) i siročeta Matta Gartha (Montgomery Clift).

6. Unforgiven (1992, Clint Eastwood)

Poslednji vestern Clinta Eastwooda mu je pored velikog uspeha na bioskopskim blagajnama, doneo i Oskara za najbolji film i režiju. On se takođe nalazi i u glavnoj ulozi Williama Munnyija, bivšeg poznatog revolveraša koji nakon napuštanja svog starog stila života jedva preživljava kao farmer i biva prinuđen da se ponovi prihvati posla lovca na glave.

5. Shane (1953, George Stevens)

Standardna vestern priča o usamljenom misterioznom jahaču koji na svom putu upoznaje porodicu doseljenika koja ga prihvata oberučke i biva uvučen u konflikt između njih i ljudi koji hoće da im na silu preotmu zemlju, nikad nije bolje izgledala nego u ovom filmu.

4. The Wild Bunch (1969, Sam Peckinpah)

Svakako najkrvaviji film na listi, The Wild Bunch je redefinisao žanr vesterna (a i holivudski film uopšte) uključivanjem u njega, za to vreme neverovatne količine nasilja i prikazivanjem surovije strane američkog mita.

3. High Noon (1952, Fred Zinnemann)

Specifičnost ovog filma je što se dešava u realnom vremenu tako da je trajanje filma istovremeno i proteklo vreme u samom filmu. Gary Cooper kao pripadnik zakona Will Cane, prinuđen je da se u gradu uplašenog stanovništva sam suoči sa bandom ubica i to na dan kada je trebao da napusti svoj položaj i preseli se u drugo mesto.

2. The Searchers (1956, John Ford)

John Ford i John Wayne su proveli celokupnu karijeru snimajući vesterne. The Searchers stoji kao kulminacija njihovog zajedničkog rada. Priča o veteranu Američkog građanskog rata Ethanu Edwardsu koji je u potrazi za svojom nećakinjom otetom od strane indijanskog plemena Komanči, poslužila je kao inspiracija za mnoge poznate režisere tzv. novog Holivuda 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

1. The Good, The Bad & The Ugly (1966, Sergio Leone)

Legendarni italijanski režiser se već dva puta uspešno oprobao u ovom žanru pre nego što je snimio ovaj film, ali i pored neospornih kvaliteta tih ostvarenja, The Good, The Bad & The Ugly će ostati zapamćen kao njegovo remek delo, a po nama i kao najbolji vestern ikada. Clint Eastwood kao „čovek bez imena“ je mnogima prva asocijacija na filmskog kauboja, ali ne treba zaboraviti i veliki doprinos ostalih glumaca (Lee Van Cleef, Eli Wallach), kao i nezaboravnu muziku Ennioa Morriconea.

Automatski nacrt Pogledajte neverovatni trejler za novi film iz serijala „Ratovi zvezda“ Paul Walker Paklene ulice 7: Dirljiv oproštaj od Paula Walkera Pogledajte trejler za rimejk filma „Francuska veza“ Pogledajte trejler za rimejk filma „Francuska veza“ holy mountain Kontrakultura 70-ih: Pet reprezentativnih filmova · · ·