American Psycho
KULTURA · film/TV

Neki bi rekli da je snimanje filmova stvaranje iluzija i da su najbolji oni reditelji koji uspevaju da prenesu dramu i ostave jak utisak kod gledaoce, oslanjajući se isključivo na filmsku tehniku, ostajući u okviru dobrog ukusa i preovlađujućeg sentimenta većine ljudi. Ponekad, pak, neki filmski autori prelaze tu granicu i na najeksplicitniji način prikazuju ljudsku brutalnost i stravične stvari koje su spremni da učine jedni drugima.

Scene koje smo izabrali su uglavnom iz poznatih filmova, jer bi se u suprotnom lista sastojala isključivo od modernih, donekle opskurnih, japanskih ostvarenja.

1. Irréversible (2002, Gaspar Noé)

Osim ove veoma nasilne scene, francuski film Irreversible je poznat i po zverskoj sceni silovanja u kojoj učestvuje Monica Bellucci.

2. Final Destination 5 (2011, Steven Quale)

Iako je serija horor filmova Final Destination prepuna užasnih scena smrti, mislimo da je ova najbrutalnija.

3. Drive (2011, Nicolas Winding Refn)

Film Drive sa Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi je bio prepun iznenađenja i neočekivanih momenata, u koje svakako spada i ovo ubistvo u liftu.

4. Pan’s Labyrinth (2006, Guillermo del Toro)

Strahote Španskog građanskog rata su verno prikazane u donekle fantastičnom filmu Pan’s Labyrinth, posebno u ovoj jezivoj sceni.

5. The Dark Knight (2008, Christopher Nolan)

Iako blokbaster namenjen najširoj publici, drugi deo iz moderne filmske sage o superheroju Betmenu je sadržao nekoliko ne baš prijatnih scena za osetljive gledaoce. Naravno glavni protagonista je Betmenov arhineprijatelj, Joker, koga je maestralno odigrao pokojni Heath Ledger.

6. American Psycho (2000, Mary Harron)

Jadni Jared Leto je izgleda morao da nastrada u svakom filmu krajem prošlog milenijuma. Posle brutalnih batina u Fight Clubu, godinu dana kasnije je imao još goru sudbinu u American Psycho, filmu napravljenom po istoimenom satiričnom romanu Breta Eastona Ellisa.

7. The Green Mile (1999, Frank Darabont)

Verovatno najmučnija scena smrti na električnoj stolici je snimljena u okviru ove odlične adaptacije Stephen Kingovog romana.

8. Django Unchained (2012, Quentin Tarantino)

Poznati režiser Quentin Tarantino je u filmu Django Unchained prikazao tragičnu sudbinu američkih crnaca za vreme ropstva u 19. veku. Osim brutalnosti samog čina u kome vlasnik plantaže, koga glumi Leonardo DiCaprio, naređuje slugama da puste krvoločne pse na neposlušnog roba, upečatljiv utisak ostavlja i činjenica da je to što je on uradio u tadašnjem sistemu bilo savršeno legalno.

9. Scanners (1981, David Cronenberg)

David Cronenberg je oduvek voleo da snima (bukvalno) ljigave scene, a ova čuvena eksplozija glave u filmu Scanner je pravi biser u njegovoj filmografiji.

10. The Passion of the Christ (2004, Mel Gibson)

Mel Gibsonova ekranizacija poslednjih dana Isusovog života (od hapšenja do raspeća), je sigurno jedan od najnasilnijih filmova u poslednjih 20 godina. Možda je najbrutalnija scena ono u kojoj surovi rimski vojnici šibaju Božjeg sina ispred krvoločne mase, na čelu sa vrhovnim sveštenicima, koji su ga i uhapsili.

Star Trek Pogledajte trejler za „Star Trek Beyond“ Tri nove serije TV preporuke: “The Man in the High Castle”, “London Spy” & “Krv i znoj” Anti heroine Top 10: Nevaljale filmske heroine Pogledajte prvi trailer za film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce Pogledajte prvi trailer za film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce · ·