cover
PULS GRADA · gastro

Kako vam zvuči „morska špargla“ ili „tigrov orah“? Da li biste bili spremni da probate „biljku ostrigu“, ili jestivu vrstu kaktusa? Ukoliko ste ljubitelj povrća trebalo bi da na umu imate ovih 10 čudnih primeraka, i isprobate ih kad vam se ukaže prilika.

Kineske artičoke

Iako nalikuju crvićima, one su osnova japanske i kineske kuhinje. Često se služe ukiseljene i prate druga kompleksnija jela. Takođe se mogu konzumirati u dinstanoj, ali i u sirovoj varijanti. Ukus logično podseća na artičoke, osim što je ovde izraženije orašast.

Crna rotkva

Ova vrsta rotkve može se naći u nekim delovima Evrope i ređe u Americi. Ima poprilično oštar ukus i odsečnu aromu, koja podseća na klasične rotkvice. Ne bi trebalo da se jede sirova, osim ako se ne dodaje izuzetno tanko sečena u salatu. Svakako ju je bolje kuvati, a najbolje dinstati na puteru.

Tomatilo

U Meksiku je ovo povrće jedno od najzastupljenijih. Po veličini najbliže je kajsiji, a po ukusu varira između slatkog i kiselog. Bez problema se može konzumirati sirov, a najčešće se koristi u salsama, ili se blago peče kako bi se umanjio intenzitet ukusa.

Ljubičasti slatki krompir

Nazivaju ga još i japanski ili okinava slatki krompir. Meso ove povrćke izrazito je ljubičaste boje, a u poređenju sa drugim slatkim krompirima suvlje je i gušće. Ukus je intenzivniji i puniji u odnosu na standardne krompire, ali se zato kuva znatno duže.

Morska špargla

Najčešće raste na obalama Engleske, a gaji se i u nekim delovima Amerike. Naziv je dobila zbog svog izgleda, koji po boji i obliku najviše podseća na šparglu. Posledjnih godina naglo je postala popularna namirnica u skupim restoranima, a pošto se ubere i skuva dobija se izrazito slan ukus koji podseća na ribu.

Oka

Neobična povrćka oka najviše raste na Novom Zelandu. Predstavlja viskoki izvor ugljenih hidrata, pa je poznata po tome da pruža energiju. Slično krompiru, najbolja je kad se peče, prži i griluje. Neke podvrste oke mogu se jesti i sirove, ali se termička obrada u većini slučajeva preporučuje.

Ostriga biljka

U pitanju je korenasto povrće, pretežno tamno braon boje i štapićastog oblika. Pripada grupi paškanata, a kada je kuvano podseća na ukus ostrige, zbo čega je i dobilo svoje ime. Može se pripremati na različite načine, pa tako čak i pržiti.

Tigrov orah

Radi se o vrsti lukovice, te dakle uopšte nema veze sa orašastim plodovima. Doduše, ukus zaista nalikuje zemljanim i orašastim notama. Vrlo je pogodan za konzumiranje umesto drugih grickalica, na primer kikirikija, jer je veoma mali broj ljudi alergičan na tigrov orah. Osim toga, pun je vlakana i prijatnog je ukusa.

Nopal

Verovali ili ne, u pitanju je vrsta jestivog kaktusa. Najčešeće se javlja u meksičkoj kuhinji, a najviše u paprikašima, supama i salatama. Bez problema može da se gricka i sirov, samo kad se naravno odstrane bodlje. A postoje i dokazi da je nopal veoma zdrav u borbi protiv dijabetesa.

Violinska glava

Naziv je grubo preveden sa engleskog fiddleheads, a razlog za to je što oblikom podseća na izuvijana udubljenja koja se nalaze na violini. Pripada porodici paprati, u sebi sadrži dosta vitamina i mineral, ali je kuvanje pri njegovom konzumiranju neophodno. Ukus najviše podseća na šparglu, a najbolje su pripremljene ako se kuvaju na pari.

fish-and-chips2 Ulična hrana: Lična karta svake zemlje PANA0683.02_52_06_23.Still024-cover1 Inspirativna i sasvim nova: Ruby čokolada Cocktail Selection 011 7 trendova u modernom poslastičarstvu page-cover Londonski gastro influenseri · · ·