cover
PULS GRADA · gastro

Da li ste ikada probali „budinu ruku” ili „peruansku jagodu”? A „magičnu voćku” koja sve pretvara u slatko..? Verovatno da niste, te upravo zbog toga saznajte više o ovom egzotičnom i neobičnom voću, jer ko zna možda se nekada budete našli u prilici i iskušenju da ih probate.

Pitaja

Poznata još i kao Dragon Fruit, ova egzotična voćka raste u Centralnoj i Južnoj Americi, a neretko se može naći i u Jugoistočnoj Aziji. Boja njene kore izrazito je roze, sa po nekim zelenim listom, dok je unutrašnjost kremasta i bela, puna sitnih crnih semenki. Ukus i tekstura pitaje najviše podsećaju na blažu varijantu kivija.

Durian

Iako na ovim prostorima durian nije poznat i retko može da se nađe, u mnogim zemljama sveta nazivaju ga „kraljem voća“. Odbojna spoljašnjost, koja zbog nezgodnog trnja otežava otvaranje, krije izuzetno intenzivan i neprijatan miris. Jednom kada se on prevaziđe, nastupa žućkasto i meko „meso“ slatko-slanog ukusa, koje asocira na badem.

Karambola

Intenzivno žućkaste boje, karambola je vrlo omiljena voćka u tropskim krajevima. Posebno je atraktivna kada se iseče, jer tada ima oblik petokrake zvezde, zbog čega je zovu i Starfruit. Njen ukus je prevashodno citrusan, pa najviše liči na kombinaciju papaje, pomorandže i grejpfruta.

Rambutan

Poreklom iz Azije, rambutan je svoj naziv dobio po malajskoj reči koja u prevodu znači „dlakavo“, što se savršeno uklapa u izgled ovog voća. Pošto se prepolovi, unutra se nalazi mesnati prozračno beli ili roze plod. U njegovom centru se krije jedna koštica koja je otrovna, ali navodno ne biva opasna kada se skuva. Iako rambutan liči na jednu drugu voćku – koja se zove liči, ukusi im se poprilično razlikuju. Naime, u poređenju sa njom, rambutan najviše asocira na grožđe.

Kivano

Zbog svog izgleda, kivano je poznat i kao „afrička bodljikava dinja“, pa je logično poreklom upravo iz Afrike. Doduše, od nedavno se gaji i u Americi, tačnije u Kaliforniji. Interesantno je da raste poput loze, a „meso“ podseća na bananu, krastavac i limun. Neretko se jede i kora, jer je bogata vitaminom C i vlaknima.

Čerimoja

Ovo je zapravo jedna vrsta čerimoje, poznata i kao „bivolje srce“. Zbog lekovitih svojstva koristi se u medicinske svrhe, a lišće se može upotrebiti za farbanje. Plod bliže kori je gorči, a samo „meso“ voćke je slatko i aromatično.

Tanđelo

Nepravedno imenovan kao „ružno voće“, tanđelo u stvari izgledom najviše liči na deformisanu mandarinu. Dolazi sa Jamajke, tako da ga nije lako naći. Ukus je najsličniji kombinaciji mandarine i vrste grejpfruta – pomelo. Dakle, ujedno sladak i pun soka, sa oštrom kiselkastom notom.

Peruanska jagoda

Izgledom i aromom podseća na čeri paradajz narandžaste boje, sakriven u zelenkasto lišće. Osim toga, u sebi ima notu jagode, po kojoj je i dobila naziv, kao i ananasa. Zbog kiselkastog i osvežavajućeg ukusa, često se koristi u salatama, za pravljenje džemova i želea.

Budina ruka

Sa izgledom poludelog limuna i začudnim nazivom, ova voćka zauzima zavidno mesto u grupi citrusa. Za razliku od limuna, slatkasta je, ali bez soka i pulpe, pa se može koristiti u celosti. Osim za ishranu, u Aziji se upotrebljava i za spravljanje parfema, u medicini, i tokom različitih rituala.

Synsepalum dulcificum

Takozvano “čudesno voće” možda izgleda obično, ali ima sasvim neobično svojstvo, a to je da svakoj hrani daje sladak ukus. To znači da ako pojedete jednu ovu bobicu, i zatim popijete sirće ili limun, uopšte vam neće biti kiselo već izrazito slatko!? Ljudi širom sveta organizuju zabave na kojima uzmu ovu neobičnu voćku, a zatim konzumiraju nešto ekstremno kiselo kako bi uživali u slatkoći koju kreira.

12 Crofnas: Sve krofne sveta u Beogradu Koogls 01-cover Home Made Company: Koogls – Slatka loptasta zadovoljstva! cover Barista’s Specialty Coffee Corner: Svaka kafa je šoljica savršenstva Ugljeni hidrati Možete da unosite ugljene hidrate i imate trbušnjake · · ·