Ticijan Večeli "Danaja"
KULTURA · art

Od Ticijana Večelija do Roberta Mejpltorpa, predstavljamo vam deset najuzbudljivijih umetničkih ostvarenja.

1. EGON ŠILE (1913)

Nagi i polu-nagi portreti ovog čuvenog slikara čine njegove radove jednim od najseksipilnijih u istoriji umetnosti, a žene na njegovim slikama pune su nekve požude i prljave, privlačne iskrenosti.

2. PABLO PIKASO (1902/1903)

Pikasova opsesija ženama i seksom rezulitrala je nizom neverovatno uzbudljivih radova među kojima se nalazi i ovo remek delo, koje pripada njegovom ranom periodu pre prelaska na kubizam.

3. KACUŠIKA HOKUSAI (1814)

Ova slika, koja pripada japanskom erotskom pravcu pod imenom šunga, predstavlja ženu u potrazi za biserima koju zadovoljavaju dve ogromne hobotnice.

4. MERET OPENHAJM (1936)

Erotičnu šolju načinjenu od dlake napravila je ženska ruka, dok su muški savremenici Meret Openhajm, i to oni iz nadrealističkog pokreta, preispitivali uglavnom paranoje i neuroze.

5. KOREĐO (1530)

Fantastični grčki mit predstavljen je kroz nagu ženu u zagrljaju plavičaste magle – navodno jedno od „otelotvorenja“ boga Jupitera.

6. ROBERT MEJPLTORP (1977)

Ono što erotiku razlikuje od pornografije mora biti subjektivnost izraza i pasija koju umetnik uloži u svoj rad. Mejpltorpov sado-mazo homoseksualni prizor ide dalje od obične reportaže i zapravo je izjava umetnika o tome šta se njemu čini lepim.

7. HELMUT NJUTN (1977)

Teatralna i dovitljiva Njutnova umetnost u svojoj suštini je izuzetno ozbiljna; njegovi sirovi prizori oprezno istražuju temu seksa. Za njega, seksualni čin je pitanje života i smrti.

8. ANTONIO KANOVA (1787-1993)

Dokaz da snaga požude oživljava i mrtve nalazi se u strasti kojom odišu Kanovine neponovljive mermerne statue.

9. TREJSI EMIN (2009) U svom najeksplicitnijem videu, Trejsi Emin napravila je animaciju žene koja se samozadovoljava, omaž Egonu Šileu. Ovo je rad koji je u isto vreme poetičan i uzbudljiv, ali i nesumnjivo svedočanstvo o usamljenosti.

10. TICIJAN VEČELI (1544)

Na ovoj rajskoj slici, žena se sprema da vodi ljubav sa Bogom – Ticijan je seks podigao na nivo religije.

Etienne Lavie Umetnost na bilbordima umesto reklama Jane Perkins Čuvene slike i portreti od recikliranih plastičnih sitnica Zograf Izložba: Aleksandar Zograf, život u stripu This is Not a Toy izložba Pharrell kao kustos na izložbi igračaka · · · ·