BAD TEACHER pic
KULTURA · film/TV

Još jedna školska godina se valja, kao i obično, u stalnom stanju funkcionalne anarhije uz opravdane štrajkove, mnogo histerije, pregršt nepoznanica… Da razvedrimo, podsećamo vas na neke od najgorih prosvetara na filmu, diskutabilnih edukatora ali i vrsnih filmskih likova.

  • Kameron Dijaz u Bad Teacher (2011)

Dame imaju prednost, a i mimo toga, lik koji je maestralno odigrala Kameron Dijaz u ovoj odličnoj repertoarskoj komediji svakako zaslužuje mesto na vrhu ili pri samom vrhu liste ovog tipa. Raspuštena, raskalašna, poročna, neposlušna, opsednuta sobom… ova profesorica stoji nasuprot opšte prihvaćenom pojmu nužne uprizorenosti kada su prosvetari u pitanju.

  • Pem Feris u filmu Matilda (1996)

U vizuelnom smislu nešto kao zlokobnija verzija inače najčešće prgave Rozi O’Donel, Pem Feris je ovde izvrsno odigrala lik zastrašujuće gospođice Trančbul u ovoj zgodnoj adaptaciji čuvenog romana voljenog Roalda Dala. Profesorka Trančbul ne zna za milost, a njen sadizam je zbilja maštovit i živopisan, posebno ako se ne izgubi iz vida da je ovde ipak reč o filmu namenjenom baš mladima i porodičnoj konzumaciji.

  • Džefri Džouns u Ferris Bueller’s Day Off (1986)

Džefri Džouns je u ovom suvog zlata vrednom klasiku omladinskog filma iz najplodnije ere ostvario briljantnu komičarsku kreaciju u ulozi direktora škole bukvalno na sve spremnog kako bi stao na put i na delu uhvatio neumorno spadalo kakav je Feris Bjuler. A prisetimo se i nezaboravnog profesora ekonomskih predmeta iz istog filma.

  • Metju Broderik u Election (1999)

Fina paralela povezuje prethodno pomenuti i ovaj odlični film – u oba glavne uloge tumači Metju Broderik, te je moguće i iščitavanje koje nam daje za pravo da verujemo da je šeret Bjuler i zbilja mogao da igrom sudbine stigne do evolucije u pravcu lika mrzovoljnog, bezvoljnog, zlosrećnog i mizantropičnog profesora Džima Mekalistera koji stupa u isprva tajni rat protiv svoje odlične učenice u ovoj znakovitoj crnohumornoj komediji.

  • Džek Blek u School of Rock (2003)

Znatno vedrije stoje stvari u slučaju hiperentuzijastičnog a u prosvetu očito zalutalog profesora muzičkog u ovoj pitkoj i saharinskoj komediji iz školskog života. School of Rock nas pritom podseća na važnu stvar – nekada i pogrešno skretanje (u profesionalnom smislu) može da dovede do važnih samospoznaja i krupnih i suštinskih promena. Pa i kad je reč o svetonazoru.

  • Edrijen Brodi u Detachment (2011)

U neku ruku gledano, mračniju (mušku verziju) poročne učiteljice koju je Kameron Dijaz odigrala u hitu Bad Teacher srećemo u ovoj turobnoj i efektnoj drami. Istina, reditelj Toni Kej ovde ipak nije dobacio ni blizu svog ranijeg izvanrednog Fatalnog kursa X (American History X), ali Detachment jeste uverljiv prikaz dubokog mulja ličnog pakla a u okruženju prosvetarskog zanata. Nažalost, do ovog trenutka Kej nije snimio pominjani nastavak sa Šeron Stoun u ulozi grešne profesorke. Valja obratiti pažnju i na donekle sličan a odličan film Half Nelson sa Rajanom Goslingom u glavnoj ulozi.

  • Džudi Denč u Notes on a Scandal (2006)

Posve nesvakidašnju rolu odigrala je znamenita Džudi Denč u ovom upečatljivom britanskom trileru o kao mrkli mrak tamnoj opsesiji starije profesorice mlađom joj koleginicom iz nastavničke zbornice. Spomenimo da je scenario velikog Patrika Marbera, a da je muziku radio legendarni Filip Glas.

  • Pol Glison u The Breakfast Club (1985)

Dugo već potpuno iščezlu nepokolebljivu prosvetarsku rigidnost znalački je otelotvorio Pol Glison u ovom remek-delu u kome je Džon Hjuz, reditelj i scenarista, taj lik upotrebio kao simbol bespogovorne represivnosti sveta odraslih koja mlade čeka… tu, iza ugla. Glison se na par sekundi vratio ovom liku u spotu za Oops, I Did it Again Britni Spirs.

  • Tom Beridžer u The Substitute (1996)

Ako su profesori nipodaštavani, šta tek reći za profesore na zameni? O tome, pa i osvetničkom piru govori ovaj zgodni B akcijaš, možda i poslednji relevantan film koji je snimio Tom Berindžer pre skliznuća u svet C brzopoteznih filmskih opskurija. Naravno, The Substitute je tek varijacija na izvrsni osvetnički triler Class of 1984 (1982) Marka L. Lestera, koji je i sam desetak godina kasnije dobio bizaran nastavak sa krvoločnim kiborg-profesorima (igrali su ih Pem Grir, Stejsi Kič…).

  • Bet Grant u Donnie Darko (2001)

Sveopštu jezu za koji podeok više sama je podigla Bet Grant strasno i slasno odigravši lik sablasne učiteljice Kiti Farmer u ovom kultnom ostvarenju. Kiti Farmer je oličenje prosvetara opsednutih strahom i jezom koje treba uliti u mlade umove uvek i u ama baš svakoj prilici.

maxresdefault Upoznajte devojke iz nove verzije serije „Čari“ Captain-Marvel-Movie-Poster Bri Larson je „Kapetan Marvel“ u trejleru za novi superherojski film page-cover-premijer Filmske premijere DANI IZRAELSKOG FILMA Dani izraelskog filma u Dvorani KCB-a · · · ·