El Ateneo, Buenos Aires
KULTURA · knjige

Bilo da ste od onih ljudi koji radije kupuju antikvarne knjige ili od onih koij svakoga vikenda traže neki novi naslov i kutak za odmor – na ovoj listi naći će se sasvim sigurno i neko zanimljivo mesto koje bi upravo vama odgovaralo.

1. Polare (Matriht)

Neverovatan prostor koji je u 13. veku pripadao Dominikanskoj crkvi 2006. godine Merkx+Girod preobratili su u funkcionalnu i prelepu prodavnicu knjiga. Nažalost, u februaru su počele da kruže glasine o bankrotu ove kompanije, ali su zaposleni ubrzo nakon toga pokrenuli akciju da se sakupi dovoljno novca kako se knjižara ne bi zatvorila. Polare zaista predstavlja svojevrsni književni hram.

2. El Ateneo (Buenos Aires)

Fantastična građevina koja je prvo bila Teatro Grand Splendid 1919. godine, bioskop je postala 10 godina kasnije. El Ateneo i danas više podseća na pozorište nego na knjižaru – sa svojim zlatnim detaljima i plišanim crvenim zavesama.

3. Libreria Acqua Alta (Venecija)

Čak i kada je cela Venecija pod vodom, ovo simpatično mesto radi kao da se ništa ne događa. Naravno, vlasnik u gumenim čizmama s vremena na vreme mora da pomeri knjige sa poda u kade ili na visoke police – ali makar može ad pohvali da je ovo jedina (skoro pa) podvodna knjižara na svetu.

4. Librairie Avant-Garde (Nandžing)

Poznata kao najlepša knjižara u Kini, ova prodavnica knjiga napravljena je na mestu nekadašnjeg parkinga vlade, koje je takođe ranije služilo kao skonište. 4000 kvadratnih metara prostora iskorišćeno je veoma kreativno, te sadrži mnogobrojne citate i stihove urezane u zidove i stubove, kao i, recimo, repliku Rodenovog Mislioca.

5. El Péndulo (Meksiko Siti)

Poznati meksički lanac knjiara nudi dva sprata prepuna knjiga u čijoj hladovini je idealno odmoriti se od vrućine prestonice. Osim toga, živa muzika je ono što ovu knjižaru – kultnu već čitavih dvadeset godina – čini neponovljivom.

6. Livraria Lello (Porto)

Jedna od poznatijih lokacija u Portugalu otvorena je krajem 19. veka na mestu nekadašnje Chardron biblioteke, a njenim fantastičnim prostorom dominira Art Nouveau i predivne kružne stepenice. Glamurozno rezbareno drvo i drugi zanimljivi detalji učiniće da ova knjižara više zaliči na muzej.

7. Bart’s Books (Kalifornija)

Ova američka knjižara – koja se smatra najboljom prodavnicom knjiga koja se nalazi pod vedrim nebom – osnovao ju je je još 1964. godine  Richard Bartinsdale. Nekada mesto na kojem je vlasnik ostavljao knjige koje mu ne trebaju, sada je kompanija koja se sastoji od milion izdanja koja se uspešno prodaju svakoga dana.

8. Shakespeare & Company (Pariz)

Ova romantična knjižara postala je tokom protekle decenije neverovatno popularno mesto za ljubitelje knjiga, a nazvana je po legendarnoj knjižari u kojoj su dvadesetih mogli da se nađu Ezra Pound, Ernest Hemingway i James Joyce. Amerikanac George Whitman otvorio ju je 1951. godine, a ona je od tada postala mnogo više nego mesto za kupovinu: sastajalište autora kao što su Allen Ginsberg i William S Burroughs.

9. Corso Como (Milano)

Luksuzna prodavnica, koja se nalazi u jednom od najvećih evropskih gradova mode, krije se iza neobične fasade i predstavlja mesto koje na zanimljiv način meša umetnost, arhitekturu i stilu. Bivša urednica magazina Vogue, Carla Sozzani, osnovala je ovo mesto 1991. godine, a tada je i osmislila zajednički prostor za dizajn, krovni kafe, hotel i poneki komad odeće.

10. Honesty Bookshop (Vels)

Smeštena u mali velški grad, ova knjižara pravo je mesto za bibliofile, a 1988. godine otvoren je i festival književnosti, gde je u nekoliko uskih ulica bude oko 30 veoma zanimljivih radnji. Ono što je najinteresantnije svakako su police sa knjigama koje se nalaze u dvorištu Normanovog zamka. Na ovaj način, posetioci učestvuju u srednjevekovnoj arhitekturu i istovremeno mogu da kupe second-hand naslove, a novac koji se potroši u ovoj knjižari – ide u potpunosti na renoviranje zamka.

Krimi misterije Tri nove misterije: Zastrašujuće, elegantno, amerikanizovano Kurt Vonegat "Doručak šampiona" Prikaz knjige: Kurt Vonegat „Doručak šampiona“ Game of Thrones George R.R. Martin objavio poglavlje iz nove knjige Todd Selby Selby: Ekstravagantni kreativci zabeleženi na fotografijama · · · · · · ·