ex-yu-reklame-ex-yu-potrtal-660x330
U VAZDUHU · retrovizor

Reklama je vrsta komunikacije kojom se predstavlja odeređeni proizvod. Putem nje prodavac ili proizvođač pokušava kupce da upozna sa proizvodom koji nudi, probudi interesovanje, kako bi na kraju oni ostvarili kupovinu. 

Živimo u vremenu u kom imamo neverovatne mogućnosti kada je reč o izboru. Možemo da biramo isti proizvod između različitih proizvođača. Međutim, ponekad nam ni to nije dovoljno… Kako bismo napravili izbor, u moru različitosti, marketing stručnjaci pokušavaju na kreativne načine da nas aktiviraju kako bi izabrali baš njihov proizvod. Internet i društvene mreže su donele sasvim novi pristup u reklamiranju. Targetiraju nas putem naših interesovanja kako bi kasnije na dovitljiv način pristupili oglašavanju. U bivšoj Jugoslavji nije postojala mogućnost izbora kao što je danas, međutim, i tada, kao što je i danas slučaj, moć reklame bila je izuzetno važna. Sastavili smo listu promotivnih spotova nekih od najuspešnijih firmi iz bivše Jugoslavije i načina na koji su oni pokušavali da se dodvore potencijalnim klijentima.

Pipi

Kultna reklama za gazirani sok Pipi koji je bio izuzetno popularan u bivšoj Jugoslaviji.

Tipi topi

Sa ovim krpama ste mogli da obrišete sve, barem su nas kroz ovu reklamu u to ubeđivali.

Čarape Udarnik

Legenda jugoslovenskog i hrvatskog fudbala Robert Prosinečki u reklami za čarape. Poruka ove reklame je: Prave cipele možda nećete naći, ali čarape da.

Radenska

Reklama koja prikazuje različitosti naroda i narodnosti (sećate se?!) u bivšoj zemlji, a kojima je svima zajedničko to što piju baš ovu vodu.

Grudnjak (iz Zemuna)

Promotivni spot firme iz Zemuna koja je predstavljala udobne grudnjake za žene. Ova reklama je bila izuzetno provokativna za to vreme.

Stojadin

Zastava 101 je bila jedan od simbole i ponosa bivše države. Reklama za popularnog Stojadina je najverovatnije snimljena na Adi Bojani.

Pepermint

Pre Orbita, Pepermint je osvežavao dah Jugoslovena, a osamdesetih godina su ga svi obožavali.

Slatka tajna

Krašove bombone Slatka tajna, ulepšavale su mnoga detinjstva.

Kinder Lada

Kinder Lada je bila sinonim za kvalitetan i ukusan čokoladni namaz. Predstavljala je jedan od omiljenih slatkiša u bivšoj Jugoslaviji.

Eva

Reklama za proizvođača konzervirane ribe Eva. Zabavno za decu, i urađeno nalik na crtane filmove, a uz neizbežne asocijacije jadranske obale…

00Naslovna Besmrtni Ben Akiba Naslovna fotografija - (izvor media.glamour.com) Istok Pavlović i ženska zanimanja: Obavljate li posao u skladu sa testosteronom? Naslovna fotografija - Leo Varadkar, premijer Irske (foto izvor extra.ie) Nismo ni prvi, ni jedini: Gej premijeri u stranim zemljama Umetnik Mauro Gatti pretvorio je dve najčešće psovke u umetnička dela (izvor boredpanda.com) Zašto psujem, a nisam Vedrana Rudan · · · ·