Najlepši nacionalni parkovi
PULS GRADA · destinacija

Nema ničeg nedopadljivog u nacionalnom parku, bilo kom na svetu, i to je ono oko čega nema rasprave. Većina ovakvih parkova proglašena je za vredne i svrstana pod termin „nacionalni“ upravo jer čuvaju divlju lepotu koja ih čini toliko neverovatnim i privlačnim mnogobrojnim turistima.

Pogledajte listu deset najlepših nacionalnih parkova na svetu:

10. Snowdonia, Vels

Kao što ste mogli iz imena i da pretpostaviteovaj nacionalni park se nalazi na Snowdon planini, veoma mirnom i slikovitom mestu. Jezera i reke su pozicionirani između predivnih visokoh stabala, a mesto takođe obiluje mnogim kamenim puteljcima što ga čini sjajnim mestom za rekreaciju ili fotografisanje. Mesto je prepuno folklornih priča i legendi što je takođe zanimljivo znati.

9. Grand Canyon, SAD

Reka Kolorado isklesala je ovaj kanjon tokom stotina godina, stvarajući neverovatan i zapanjujuć nacionalni park. Turisti svake godine hrle da mu se dive ili čak da podignu logorske šatore i kampuju pokraj vode. Ovaj kanjon spada u jedno od prirodnih svetskih čuda, a takođe je i pod zaštitom UNESCO-a. Prostire se na preko 1200.000 hektara u Arizoni.

8. Kruger, Južnoafrička republika

Jedan od najvećih prirodnih nacionalnih parkova na svetu. Poseduje veliki broj retkih životinjskih vrsta koje žive samo u Africi i koje možete posmatrati u prirodnom staništu sa visokih tornjeva postavljenih po parku. Reklo bi se na bezbednoj udaljenosti, ali ipak veoma blizu.

7. Deosai, Pakistan

Najpoznatiji je po velikom broju cvetova koji pokrivaju dobar deo površine parka. Najbolje vreme da ga posetite jeste u proleće kada cveta doslovce hiljadu cvetova i kada površine bivaju sasvim pokrivene cvećem i travkama, a uz sve to leptiri su najčešći posetioci koje ćete baš u to vreme susresti.

6. Kakadu, Australija

Ovaj nacionalni park postoji zahvaljujući veoma uspešnoj saradnji između australijske vlade i Aboridžina. Ako vas zanima da posetite takozvanu aboridžinsku stenu ili da vidite slatkovodnog krokodila, onda je ovo pravo mesto za vas.

5. Hortobagy, Mađarska

Ovo je prvi nacionalni park Mađarske, osnovan 1973. Mesto ima veoma zanimljivu istoriju i folklorno nasleđe koje čuva razne vrste retkih ptica i prirodno je stanište divljih konja.

4. Plitvička jezera, Hrvatska

Zbog specifičnog sastava flore i faune u samim jezerima boja vode je jasno prozirna, ali sa blagim plavo-zelenim odsjajem. Nestvarno lepa priroda, sa mnoštvom staza za pešačenje i još više predivnih mesta za pauzu i odmor, i to kakav!

3. Madain Saley, Saudijska Arabija

Istorijski i nacionalni park, uglavnom je sačinjen od stena i peska. Postoji veliki broj starih grobnica, preko 150 na koje ćete tokom šetnje naići, kao i na veliki broj starih spomenika koji datiraju iz vremena od preko 500 godina pre Hrista.

2. Sagarmatha, Nepal

Jedinstven u svakom smislu, Sagarmatha ima mnoštvo manastira koji uvek privlače turiste. Pojedinci dolaze da vide „sestre“ planine koje se nižu uz Mont Everest na ovoj zemlji, a tu su i planinske koze, čije je mleko gotovo čaroban napitak.

1. Iguazu, Argentina i Brazil

Proteže se na površinu dve zemlje što ga zaista čini specifičnim nacionalnim parkom, a uz to jedan je od retkih koji u svom sastavu ima mnoštvo kišnih šuma. Posetioci mogu u malim čamcima da se približe vodopadima, kao i da posmatraju retke životinje kojih ima samo u ovim krajevima.


Obavezne destinacije u 2015. Lonely Planet odabrao 10 najboljih destinacija za 2015. godinu Planinari u pohodu na Alpe Hiljadu planinara u pohodu na Alpe Buvlje pijace sveta Vintage & second hand: Najbolji evropski buvljaci Neobične knjižare sveta Neobične knjižare širom sveta · · ·