Luksemburg
PULS GRADA · destinacija

U globalizovanom svetu, zemlje svake godine obaraju rekorde po broju turista koji ih posećuju. Evropa je i dalje najpoželjnija destinacija, a gradovi kao što su London, Pariz, Barselona i Rim, svake godine ugoste milione turista.

Neke zemlje pak nemaju tu sreću, što zbog relativnog nedostatka kulturnih znamenitosti u odnosu na Zapad, što zbog same veličine teritorije, klime, geografskog položaja ili kriza i ratnih dejstava u bližoj prošlosti ili sadašnjosti.

Kada bi sabrali ukupan broj turista godišnje koji posećuju zemlje sa liste ne bi prevalili 10 miliona, što je manje od broja turista koji posete svaki od gorepomenutih gradova pojedinačno. Ipak, i manje posećene destinacije nude dovoljno zanimljivih turističkih atrakcija, pa ako su vam dosadile evropske metropole i ne znate kuda ćete za sledeći prolećni odmor, dajte im šansu.

10. Luksemburg – 905.000 posetilaca godišnje

Luksemburg je jedna od najmanjih, ali i najbogatijih (po stanovniku) zemalja u Evropi. Locirana između Nemačke i Francuske, turistima pruža mešavinu ove dve kulture, kao i prelepe pejzaže i mirnu, gotovo idiličnu atmosferu.

9. Srbija – 810.000 posetilaca godišnje

Činjenica da su Beograd i Novi Sad znatno kvalitetniji po sadržaju od gradova okolnih zemalja sličnog nivoa razvijenosti nije bila dovoljna da izostanemo sa ove liste. Nedostatak mora i ratna dejstva u bliskoj prošlosti prave razliku.

8. Island – 673.000 posetilaca godišnje

Iako je malo ostrvo u severnom delu Atlantskog okeana, Island uspeva da ugosti duplo više turista nego što ima stanovnika. Avanturistički nastrojeni putnici mogu da posete velike Ledene pećine u okviru glečera Langjökull.

7. Bosna i Hercegovina – 439.000 posetilaca godišnje

Kao i Srbija, Bosna je imala nesreću da bude deo velikog ratnog sukoba nakon raspada Jugoslavije. Zbog ekonomske nerazvijenosti ne uspeva da iskoristi sve svoje turističke potencijale. Među ljudima sa Balkana je popularan zimski turizam na Jahorini u okolini Sarajeva.

6. Makedonija – 351.000 posetilaca godišnje

Najmanje posećena od bivših jugoslovenskih republika, Makedonija još nije našla svoje mesto na turističkoj mapi Evrope. Mešavina pravosljavlja i islama nudi ljudima zainteresovanim za kulturu i religiju veliki izbor verskih objekata koje mogu da posete.

5. Monako – 292.000 posetilaca godišnje

Monako je posle Vatikana najmanja država na svetu. Uglavnom privlači bogataše koji vole da budu viđeni u čuvenom kazinu u Monte Karlu ili dok parkiraju svoju novu jahtu.

4. San Marino – 139.000 posetilaca godišnje

Malecni San Marino poseduje veliko kulturno blago za svoju veličinu. Naš broj donekle potcenjuje stvarni broj turista, pošto mnogi koji ga posećuju, odsedaju u hotelima u okolnim gradovima u Italiji.

3. Belarusija – 119.000 posetilaca godišnje

Poslednja diktatura u Evropi nema dovoljno interesantnih znamenitosti koji bi je izdvojili od drugih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Ako vas zanima „brutalna“ socrealistička arhitektura, u Minsku ćete sigurno naći neke zanimljive primere tog stila.

2. Lihtenštajn – 54.000 posetilaca godišnje

Lihtenštajn je mikro država koja se nalazi na Alpima između Švajcarske i Austrije. Poznata je po svojim vinarijama i zamku Vaduz.

1. Moldavija – 11.000 posetilaca godišnje

Veliko siromaštvo, kao i nedostatak interesantnih turističkih atrakcija učinili su da ovu malu zemlju između Rumunije i Ukrajne godišnje posećuje svega 11.000 ljudi.

Karnevali širom sveta Karnevalska mesta širom sveta Najhladniji grad na svetu Najhladnije mesto na svetu yellow submarine 10 najzanimljivijih turističkih atrakcija u 2015. godini Tajvan Najlepše ulice okićene cvećem