Najopasniji albumi
KULTURA · muzika

Kada je reč o muzici, obično ne razumete kako i zašto bi išta moglo biti opasno. Za one ljude koji muziku doživljavaju kao nešto prijatno što bi trebalo da takvo i ostane, muzika i ne može biti opasna, ali da li mislite da je slučajno to što postoji cenzurisana muzika ili što je u svetu, a i kod nas, postojala komisija koja je proveravala sadržaj tekstova svih pesama koje bi pristigle u radio stanice, i čiji je zadatak bio da tekstove prevedu i odobre ili zabrane njihovo dalje emitovanje.

Povremeno umetnici dovode sebe u takozvanu opasnost, jer na taj način, kroz kontroverzu javnost biva obaveštena o stvarima za koje ranije nije znala, ili nije znala da tako funkcionišu. Pogledajte kojih je to 10 pesama zaista pretilo da uruši postojeća državna ustrojstva…

1. NWAFUCK THA POLICE (1988)

Sebe su nazvali „najopasnijom“ grupom na svetu, a ovaj hit je predvideo nerede u Los Anđelesu koji su se desili četiri godine nakon objavljivanja pesma, povodom snimka prebijanja Afroamerikanca Rodneya Kinga.

2. TUPAC SHAKURHIT ‘EM UP (1996)

Simbol reperskih svađa između predstavnika zapadne i istočne obale. Epilog je poznat – i sam Tupac i njegov rival Biggie Smalls nisu više među živima.

3. MAYHEMDE MYSTERIIS DOM SATHANAS (1994)

Razni misteriozni incidenti dovode se u vezu sa izlaskom albuma ove norveške black metal grupe, od čega optužnica protiv baiste benda Varga „Counta Grishnackha“ Vikernesa da je učestvovao u podmetanju požara u tri crkve deluje najmanje opasno.

4. SERGE GAINSBOURGAUX ARMES ET CAETERA (1979)

Gainsbourg je počeo da dobija pretnje kad je snimio rege obradu francuske hime Marseljeze, što su mnogi protumačili kao provokaciju.

5. SEX PISTOLSGOD SAVE THE QUEEN (1977)

Povodom državne proslave 25 godina na tronu Elizabete II, pankeri su optužili kraljicu da prevodi „fašistički režim“.

6. DMITRI SHOSTAKOVICHSYMPHONY NO. 5 (1937)

Kompozitor je morao da povuče simfoniju tokom čuvenih Staljinovih „čistki“.

7. METALLICAST ANGER (2003)

Ovaj spot je snimljen u zatvoru, a protagonisti su okoreli kriminalci koji tamo služe dugogodišnje kazne.

8. ROYAL SCOTS DRAGOON GUARDSSPIRIT OF THE GLEN: JOURNEY (2008)

Kad preslušate pesmu, ne deluje kao da je bilo opasno snimiti je, ali britanski vojnici su to uradili u iračkom gradu Basra, pod konstantnom pretnjom granata.

9. TOM ROBINSON BANDGLAD TO BE GAY (1978)

Pesmu o pošasti side, Tom Robinson izveo je 11 godina nakon što je homoseksualnost dekriminalizovana. Muzičaru su te godine stizale pretnje sa svih strana.

10. BODY COUNT - COP KILLER (1992)

Policija je smatrala da ova pesma samo raspiruje nerede u afroameričkoj zajednici. Ice-T je odgovorio na ove kritike da je on „ubica policajaca, isto koliko je i David Bowie astronaut“.

Ana Marija Banović Mladi muzički talenti: Ana Marija Banović Exit Spremite fanfare: Exit slavi 15. rođendan! Zagreb i Split u Beogradu Zagreb i Split u Beogradu – produženi vikend savremene hrvatske pop kulture Plejboj imaju novi singl i video Plejboj imaju novi singl i video ·