Muze iz istorije umetnosti
PULS GRADA · lepota

Kada je reč o umetnosti, šta je to što umetnika potakne da stvori određeno delo uvek je složeno pitanje, koje nema jednostavan odgovor. Neki su bivali inspirisani prirodom, drugi maštom ili zbivanjima iz istorije, a bilo je i onih koji su u drugoj osobi pronalazili snažan povod da stvore umetničko delo. Kada danas pogledamo slavna umetnička dela, možemo da zaključimo da su mnogi slikari bili toliko oduševljeni lepotom neke žene da je ona bila i muza i razlog da se prione na stvaranje.

Pogledajte 10 najlegendarnijih muza u svetu umetnosti:

10. Marie-Thérèse Walter – muza Pabla Picassa

Poznato je da je Pablo Picasso imao nekoliko muza. Picasso i Marie-Thérèse su se upoznali 1927. Picasso je tada bio u braku sa ruskom balerinom. Kad je Marie-Thérèse ostala trudna, Picasso je napustio svoju ženu i otišao na jug Francuske. Tokom njihove veze, Picasso je stvorio mnoga remek-dela, uključujući i Le Reve, jednu od njegovih najpoznatijih slika.

9. Coco Young – muza Ryana McGinleyja

Kad je McGinley sreo Coco, on je odmah bio inspirisan njenom lepotom. Pretpostavlja se da je ova devojka zahvaljujući svojoj prirodnosti i delimično takozvanim prirodnim izgledom postala ubrzo supermodel. Zahvaljujući Ryanovim kontaktima Coco je imala mnogo posla u modnoj industriji, i postala je prava senzacija u elitnim modnim krugovima.

8. Brigitte Bardot – muza Rogera Vadima

Godine 1950, kada je imala samo 15 godina, Brigitte je započela ljubavnu aferu sa Rogerom Vadimom, koji je tada imao 22 godine. Vadim je bio novinar i pisac, i njegova opsednutost Brigitte je bila vrlo jaka. Svoju verenicu je opisao kao „seks na dve noge“, a Brigitte je postala i filmska zvezda i inspiracija u mnogim njegovim filmovima, uključujući i And God Created Woman (1956). Vadim je kasnije oženio Jane Fondu, ali je Bardot i nakon razvoda ostala njegova glavna muza.

7. Dora Maar – muza Pabla Picassa

Dora je bila francuska umetnica, poznata po svojim fotografijama, slikarskim delima i poeziji. Dora i Pablo su bili ljubavnici, a kada su se upoznali, Picasso je imao 54 godine, a Dora samo 28. Njihova strastvena veza trajala je devet godina i tokom tog vremena Picasso je naslikao brojne portrete tužne Dore, koja je bila nesrećna zbog svoje neplodnosti.

6. Victorine Meurent – muza Édouarda Maneta

Manet i Victorinea su se zapazili na ulici, tačnije, umetnik ju je video kako trči ulicom i to ga je toliko uznemirilo da je znao da će ona postati njegova muza. U njoj je bilo nečega što će zauvek promeniti istoriju umetnosti i Manet je naslikao 9 slika Victorine, a prema rečima njegovih biografa, da je nije sreo Manet nikada ne bi bio pamćen po maestralnim delima po kojima ga danas svet prepoznaje.

5. Devojka sa bisernom minđušom – muza Johannesa Vermeera

Svi znaju njen lik, ali niko ne zna ko je ona. Do današnjih dana ova devojka ostaje anonimna, a bilo je to veoma neobično, jer je u ono vreme Vermeer slikao samo portrete žena aristokratskog porekla. Ipak, ovom slikom želeo je da prikaže jednostavnost i složenost ženskog magnetizma, bez obzira na društveno-ekonomski status.

4. Patti Smith i Robert Mapplethorpe

Dva umetnika i dve ekscentrične prirode, koje su istovremeno razvijane i otkrivane, od strane sveta i sebe samih. Robert je dirljivo opisan u knjizi Samo deca Patti Smith. Uticali su jedno na drugo i inspirisali jedno drugo, a bili mentalno povezani kao kakvi blizanci.

3. Lee Miller – muza Mana Raya

Lee je nekoliko godina bila model, a zatim se preselila u Pariz gde je bila pod nadzorom legendarnog slikara Mana Raya. Postali su ljubavnici a Manova opsesija njegovom muzom bila je motiv za nastanak serije fotografija na kojima se ističe specifična aura Millerove.

2. Georgia O’Keeffe – muza Alfreda Stieglitza

Priča o slikarki Georgia O’Keeffe i fotografu Alfredu Stieglitzovu je jedna od najpoznatijih ljubavnih priča u istoriji umetnosti. Za 31 godinu, između 1915. i 1946. ovaj par je razmenio više od 25 hiljada ljubavnih pisama. Alfred je imao 52 godine, a Georgia 28. Alfred je bio već priznati umetnik dok je Georgia tek započinjala svoju karijeru, no ona je ipak bila njegova najuticajnija muza.

1. Edie Sedgwick – muza Andyja Warhola

Edie Sedgwick je bila jedna od glavnih muza Andyja Warhola. Divlja devojka slobodnog duha, bila je do određenog momenta obavezna u Warholovim umetničkim filmovima, a publika je baš kao i sam umetnik bila oduševljena njenim stilskim kreacijama.

Na žalost ona nije bila previše psihički stabilna, i bila je par puta hospitalizovana zbog toga. Kada je upoznala Andyja, postali su nerazdvojni – ona je tragala za smislom, a on je bio dovoljno inspirisan da joj ga je mogao dati. Edie je umrla sa svega 28 godina.

Frizure za proleće 2016. Igrajte se frizurama iz detinjstva do sledećeg proleća Najbolji novi parfemi Najbolji parfemi: Kako mirišete govori o tome ko ste i kakvi ste Muška verzija victoria's secret Muška verzija Victoria’s Secret anđela U prethodnih 5000 godina: Najbolji i najgori momenti u istoriji šminke U prethodnih 5000 godina: Najbolji i najgori momenti u istoriji šminkanja · · · · ·