Dylan i Baez
U VAZDUHU · urban flash

Nalaženje balansa između posla i privatnog života je bitno u održavanju zdrave veze.

Koliko god da vam je stalo do nekoga, pitanje je da li bi vam veza opstala ako bi krenuli da radite zajedno.

Međutim, postoje i oni kojima to uspeva.

Istorija umetnosti, muzike i književnosti je puna takvih primera u kojima individualne kreativnosti partnera hrane jedni drugu i čine njihov rad još boljim.

Pogledajte našu listu od 10 takvih slučajeva:

1. Marina Abramović i Ulaj

Ulaj i Marina su se upoznali u Amsterdamu 1976. godine i narednih dvanaest godina zajednički radili na projektima. Veza između njih je mnogo uticala na njihovu umetnost koja se uglavnom bavila interakcijom ženskog i muškog tela. Interesantno je da su raskinuli tako što su se sreli na sredini Kineskog zida nakon tromesečnog hoda jedno drugom u susret.

2. Simon de Bovoar i Žan Pol Sartr

Ovo dvoje intelektualaca su imali suviše toga zajedničkog da ne bi završili zajedno. Oboje su Francuzi, pisci, filozofi i politički aktivisti. Iako nisu ušli u brak i imali dece, njihova nekonvencialna veza je trajala čitavih pedeset godina.

3. Frida Kalo i Dijego Rivera

Turbulentna veza ovih meksikanskih slikara je uključivala brak, razvod, pa drugi brak, nevernost i svađe. To i ne čudi pošto je Frida dvadeset godina mlađa od Dijega  i biseksualka koja ga je redovno varala sa drugim muškarcima i ženama, dok joj se Dijego odužio tako što je bio u vezi sa njenom mlađom sestrom.

4. Inez van Lamsweerde i Vinoodh Matadin

Inez i Vinoodh su se upoznali 1983. godine dok su studirali modni dizajn u Amsterdamu. Zajednički rad na fotografija su započeli 90-ih i ostaće zapamćen njihov editorijal za magazin The Face. I dalje su veoma aktivni u svetu modne fotografije.

5. Li Krasner i Džekson Polok

Oboje slikari apstraktnog ekspresionizma, Li i Džekson su se prvi put susreli 1941. godine dok su se spremali za izložbu. Nakon četiri godine su završili u braku. Li nikad nije dozvolila da bude u senci poznatijeg muža, već je svojim radom uspela da ostane zapamćena kao jedna od najbitnijih slikarki dvadesetog veka.

6. Virdžinija i Lenard Vulf

Virdžinija je prihvatila Lenardovu prosidbu tek nakon dva neuspešna pokušaja. Zanimljivo je da su i pored činjenice su imali brak bez seksa, bili prilično srećni i jedina stvar koja im je kvarila blagostanje je Virdžinijin bipolarni poremećaj koji je na kraju doveo i do njenog samoubistva.

 7. Silvija Plat i Ted Hjuz

Silvija i Ted su se venčali nakon samo četiri meseca od kada su se upoznali. Međutim bajkoviti početak je zamenjen bolnim raskidom početkom 60-ih nakon što je Silvija saznala da je Ted vara. Potvrđujući izreku da najbolja umetnost dolazi posle slomljenog srca, ona je posle toga napisala svoju najbolju poeziju.

8. Džoan Baez i Bob Dilan

Na početku veze ovo dvoje folk muzičara, Bob Dilan je bio taj koji se šlepovao o njenu slavu. Danas je on zapamćen kao mnogo bitniji muzičar, a Džoan kao samo još jedna od talentovanih pevačica 60-ih.

9. Gilbert Proš i Džordž Pesmor

Poznatiji kao duo Gilbert & Džordž, ovaj dvojac umetnika je uglavnom inspirisan životom u Londonu. Svoju gej romansu su krunisali brakom 2008. godine.

10. Džun Karter i Džoni Keš

Džun i Džoni su poznati kantri muzičari koji su bili u braku pre nego što su se upoznali. Ljubav između njih se javila na zajedničkim turnejama gde su malo po malo postajali sve više privrženiji jedno drugom. Dvanaest godina nakon prvog susreta, Džoni je zaprosio Džun u sred koncerta i ostao sa njom u braku do 2003. kada su oboje preminuli.

ikea emodžiji IKEA dizajnira emodžije Summer Bellessa Modni saveti trogodišnjaka Neobični muzički muzeji Neverovatni muzeji muzike Da li ih prepoznajete bez logoa? Da li ih prepoznajete bez boja i logoa? ·