Najprodavaniji vinili u 2014.
KULTURA · muzika

U Velikoj Britaniji tokom 2014. Godine prodaja vinila dostigla je cifru od, sada već čuvenih, 1,3 miliona funti, što je prvi put nakon 1995. godine. Brojke koje je objavila Britanska fonografska industrija, trgovinska asocijacija za muzičku industriju u Engleskoj, pokazuje da je vinil još uvek format koji nije zaboravljen, na protiv, kao da je došlo do čuvene renesanse ovog nosača zvuka. Na spisku najprodavanijih albuma, istina je, našlo se manje novih autora i njihovih ostvarenja, a mnogo više ploča prodato je sa polica takozvanog klasičnog rocka, ali dokle god prodaja raste, za one iz oblasti muzičkog biznisa zima neće biti duga i hladna.

U Velikoj Britaniji šampioni prodaje bili su Pink Floyd i album Endless River, dok je u SAD-u, gde je takođe zabeležen rast prodaje vinila, u odnosu na cd, najviše prodato ploča Jacka Whitea i njegovog poslednjeg albuma Lazaretto (preko 87.000 primeraka). Kako biste uporedili odnos prodaje u SAD-u u 2014. i 2013. imajte na umu da je tokom 2013. najviše ploča prodao dvojac Daft Punk – 49.000, što će reći da je prošlogodišnja prodaja ipak viša, i to za čitavih 38 hiljada primeraka. Pogledajte sada prvih deset najprodavanijih ploča u Velikoj Britaniji tokom 2014.

1. Pink FloydThe Endless River

2. Arctic MonkeysAM

3. Royal BloodRoyal Blood

4. OasisDefinitely Maybe

5. Pink FloydThe Dark Side Of The Moon

6. Jack WhiteLazaretto

7. The Stone RosesThe Stone Roses

8. Foo FightersSonic Highways

9. Led ZeppelinLed Zeppelin

10. Oasis(What’s The Story) Morning Glory?

Sia Best of 2014: Najbolji singlovi elbow Muzička recenzija: Elbow „The Take Off and Landing of Everything” Zemlja gruva u Festu Zemlja gruva za Novu godinu u klubu FEST simfonijski orkestar rts Novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS „Budimpešta u Beogradu“ u Sava Centru · · · ·