a-bout-de-souffle-original.jpg
KULTURA · film/TV

Kritičari i novinari dnevnog lista Guardian i njegovog nedeljnog izdanja Observer napravili su listu 10 najromantičnijih filmova. Ovaj žanr se često smatra „ženskim“, iako  muškarci ne ostaju imuni na likove kao što su Rick iz „Kazablanke“ ili Mišel iz Godarovog „Do poslednjeg daha“. 

Kritičari i novinari dnevnog lista Guardian i njegovog nedeljnog izdanja Observer napravili su listu 10 najromantičnijih filmova.

10 najromantičnijih filmovaimg-a-bout-de-souffle-original.jpg

Ovaj žanr se često smatra „ženskim“, iako  muškarci ne ostaju imuni na likove kao što su Rick iz „Kazablanke“ ili Mišel iz Godarovog „Do poslednjeg daha“. 

Prenosimo njihov izbor u celosti:

10. „Žil i Džim“ FransoaTrifo

Film o devojci koja istovremeno voli dva muškarca je najgledaniji film francuskog Novog talasa. Iako je smešten u vreme pred Prvi svetski rat, stavovima o seksualnosti film ustvari predstavlja šezdesete.

9. „Soba sa pogledom“ Džejms Ajvori

Film sa Helenom Bonam Karter, Džulijanom Sendsom i Danijel Dej Luisom u glavnim ulogama je nastao na osnovu istoimenog romana E.M. Forstera.

8. „Večni sjaj besprekornog uma“ Mišel Gondri

Dečko upoznaje devojku. Zaljube se. Devojci dosadi dečko. Ona obriše sva sećanja na njega. Dečko to sazna i uradi isto. Romantičan film u viziji scenariste Čarlija Kaufmana i reditelja Mišela Gondrija bavi se aspektom ljubavi, koji drugi filmovi ignorišu. 

7. „Hana i njene sestre“ Vudi Alen

Iako ovaj čehovljevski naziv deluje pretenciozno, u pitanju je najuspešniji film Vudija Alena. 

6. „Apartman“ Bili Vajlder

Reditelj je imao ideju za film kad je pogledao „Kratki susret“, a zatim u svojoj svesci zapisao: „Film o čoveku koji uđe u topao krevet, koji su napustili dvoje ljubavnika.“ Film je snimljen za 50 dana, a montiran za samo sedam. Na kraju je osvojio pet Oskara. 

5. „Raspoložen za ljubav“ Vong Kar Vai

Priča o dvoje ljudi, koje su prevarili supružnici, sjajno je snimljena, uz nezaboravne kostime koje nosi glavna junakinja Magi Čeng i klerkgejblovski izgled Tonija Luenga, predstavlja jedan od najromantičnijih filmova svih vremena.

4. „Do poslednjeg daha“ Žan Lik Godar

Godarov debi film je nastao gotovo bez scenarija, na osnovu priče napisane na četiri strane i sa samo 48.000 funti budžeta. 

3. „Pre svitanja/Pre sumraka/Pre ponoći“ Ričard Linklejter

Kada su se Amerikanac i Francuskinja sreli u vozu, koji je išao iz Budimpešte za Peč, nisu ni mogli da pretpostave da će pola života provesti misleći o onom drugom. Tipičan predstavnik filma za Generaciju X postao je prava moderna ljubavna trilogija. 

2. „Kazablanka“ Majkl Kurtis

Film na koji većina ljudi pomisli kad se spomene žanr ljubavnog filma. Ljubav se i najčešće dešavala tamo gde za nju nije bilo mesta – za vreme rata, na primer.

1. „Kratak susret“ Dejvid Lin

Izbor ovog klasika iz 1945. je karakteristično bitanski. Dvoje ljudi, navodno srećnih u braku, doživeće ogromnu promenu nakon jako kratkog susreta. 


perveznjakov_vodic_kroz_ideologiju_1.jpg Slavoj Žižek: SLOBODA BOLI gravity-nizam_ali.jpg Alternativni posteri za „Gravitaciju“ metallica-through-the-never01.jpg Metallica: „Through The Never“ nije običan koncertni film gravity-2013-movie-poster.jpg Gravitacija obara rekorde