10 najskuplje prodatih slika u 21 veku
KULTURA · art

Za one koji nisu upoznati sa svetom vrhunske ili klasične umetnosti i njene vrednosti na tržištu ove cifre u našem tekstu mogle bi da izazovu zapanjenost i nevericu. Možda ste i znali da umetnost košta, ali niste bili svesni da cena jedne slike može biti veća od cene neke nekretnine u Monte Karlu ili Nici, ili da umesto slike možete da kupite vrhunsku jahtu i još da vam preostane za neki dobar party ili nešto slično. Ipak, ovih deset slika koje su prodavane od 2002. godine pa sve do danas ukupno su koštale 1,14 milijardi dolara što će reći da je i država omrsila brk, ako je, a jeste, od svake prodate slike uzela procenat koji joj pripada. I svi vuci siti, I sve ovce na broju, kaže naš narod.

Ali da ne biste nagađali koje su slike u 21. veku naglo dobile na značaju, a koje još uvek čekaju svojih pet minuta slave, pogledajte koje su slike i po kojoj ceni prodate:

1. No. 5, 1948 – Džekson Polok

(Originalna prodajna cena 140 miliona dolara/ postignuta cena 151,2 miliona dolara)

Polok je čuveni američki slikar poznat po svojim doprinosima u apstraktnoj, naročito ekspresionističkoj umetnosti. Slika je urađena na platnu veličine 2,4m x 1,2m sa velikim količinama braon i žute boje, koje na prvi pogled formiraju oblik poput ptičijeg gnezda.

2. Žena III – Vilijam de Kuning

(Originalna prodajna cena 137,5 miliona dolara/ postignuta cena 148,5 miliona dolara)

Žena III je rad apstraktnog ekspresioniste Kuninga i predstavlja deo iz serije od šest slika koje je autor uradio između ’51-’53. i u kojima je centralna tema žena. Veličine 1,7m x1,2m slika je prvobitno sve do ’94. bila deo Muzeja savremene umetnosti u Teheranu, međutim, usled strogih zakona o tome šta je dozvoljeno, a šta nije za prikazivanje na platnu, slika je morala tiho biti odstranjena iz muzeja, te je prodata.

3. Portret Adele Bloch-Bauer I – Gustav Klimt

(Originalna prodajna cena 135 miliona dolara/ postignuta cena 144.8 miliona dolara)

Ovaj čuveni portret, Klimt je završio 1907. a prema novinskim izveštajima slika je prodata Ronaldu Lauderu za njegovu Neue Galerie u Njujorku, juna 2006. Klimtu je trebalo tri godine da je završi, a veličina je 138cm x 138 cm i napravljena je kao ulje na platnu sa mnogo zlatnih detalja koji pokazuju razrađenu i složenu ornamentiku kakva je čuvena u takozvanom Jugend stilu.

4. Dečak sa lulom – Pablo Pikaso

(Originalna prodajna cena 104.2 miliona dolara/ postignuta cena 119.9 miliona dolara)

Naslikana je 1905. godine kada je Pikaso imao samo 24, dok je bio u svojoj ružičastoj fazi, ubrzo nakon što se nastanio u Parizu. Slika je ulje na platnu i prikazuje pariskog dečaka koji drži lulu u levoj ruci, dok u desnoj nosi venac cveća. Prvi put je slika prodata 1950. godine, a potom 2004. na Sotheby aukciji u Njujorku, a ko je sliku doneo na prodaju ostala je tajna. Provizija koju je dobila aukcijska kuća iznosila je 11 miliona dolara.

5. Akt, zeleno lišće i bista – Pablo Pikaso

(Originalna prodajna cena 106.5 miliona dolara/ postignuta cena 106.5 miliona dolara)

Rad datira iz 1932. godine i posvećen je Pikasovoj ljubavnici i muzi Mari-Tereze Valter. Slika je dugo bila u ličnoj zbirci Sidney i Francesa Brodyja iz Los Anđelesa, gotovo šest decenija. Slika je veličine 1,6m x 1,3m gotovo cela u živahno plavoj i jorgovan nijansi.

6. Dora Mar sa mačkom – Pablo Pikaso

(Originalna prodajna cena 95.2 miliona dolara/ postignuta cena 102.3 miliona dolara)

Dora Mar je bila jedna od omiljenih Pikasovih žena-modela, a ova slika nastala je 1941. godine, iako su se Dora i umetnik poznavali još od početka ’30-ih. U okupiranoj Francuskoj nastaje ova predivna slika dimenzija 1.28m x 0.95m, a nakon što je prvi put prodata na aukciji 1963. o njoj se nije govorilo niti se prikazivala sve do početka 21. veka.

7. Osam Elvisa – Endi Vorhol

(Originalna prodajna cena 100 miliona dolara/ postignuta cena 100.5 miliona dolara)

Reč je o najskuplje za sada prodatom Vorholovom delu. Platno preplavljuju omiljene umetnikove boje, i potiče iz njegove „vintage“ faze. Od kada je postala deo vlasništva Annibalea Berlingierija, rimskog kolekcionara, u njegovom je vlasništvu bila sve do 2008. godine kada je prodata za nešto više od 100 miliona, što Vorhola stavlja u red najskuplje prodavanih slikara zajedno sa Pikasom, Polokom, Klimtom i drugima koje smo već pomenuli.

8. Portret Adele Bloch-Bauer II – Gustav Klimt

(Originalna prodajna cena 87.9 miliona dolara/ postignuta cena 94.9 miliona dolara)

Reč je o slici/portretu supruge Ferdinanda Bloh-Bauera koji je bio bogati industrijalac i pokrovitelj umetnosti Gustava Klimta. Adel je jedini model koji je umetnik uradio na čak dva portreta. Oba rada bila su dugo povlačena po među-državnim sudovima Austrija protiv porodice Altman, da bi se na kraju slike vratile Mariji Altman, nećaki Ferdinanda Bloh-Bauera.

9. Masakr nevinih – Peter Paul Rubens

(Originalna prodajna cena 76.7 miliona dolara/ postignuta cena 92.7 miliona dolara)

Prva verzija ove slike datira iz vremena početka 17.veka i bila je deo zbirke Liechtenstein u Beču, zajedno sa još jednim Rubensovim remek-delom Samson i Dalila. Vremenom je rad pozajmljivan drugim važnim evropskim galerijama, a tek 2001. procenjeno je da je slika zaista Rubensovih ruku delo.

10. Triptih 1976 – Fransis Bejkon

(Originalna prodajna cena 86.3 miliona dolara/ postignuta cena 86.7 miliona dolara)

Najskuplje prodata slika iz vremena nakon II svetskog rata. Kupac ovog dela je ni manje ni više Roman Abramovič, koji je pored interesovanja za umetnost, pokazao i veliku ljubav prema fudbalu, i to engleskom, jasno.

Desni klik Izložba crteža, grafika i printova „Leva ruka – desni klik“ Ognjena Zdravkovića Istanbul i umetnost Istanbul postaje nova umetnička prestonica Rustam Qbic Rustam Qbic: Nadrealizam na zidovima Rusije Adam Pantić Izložba „Slatko od šumskih jagoda“ Adama Pantića u Centru za grafiku FLU · · · · ·