Naslovna fotografija - Untitled (cowboy) by Richard Prince
fotografija

Pre četiri godine svet je obišla vest da je fotografija „Phantom“ prodata na aukciji za neverovatnih 6,5 miliona dolara. Australijski fotograf Peter Lik, međutim, nikada nije ponudio ubedljiv dokaz da je njegov pejzaž oborio rekord i postao najskuplji na svetu. Kupac je, navodno, želeo da ostane anoniman, što nije neobično, ali potvrde da je do transakcije zaista došlo nema. Pogledajte ko se iz tog razloga još uvek dobro drži na prvom mestu i upoznajte se sa još devet (pre)skupih fotografija.

Piše: Ljubisav Panić

The Pond – Moonlight

Cena: 2,928,000$

Ova fotografija magične atmosfere nastala je 1904. godine, kada je fotograf Edvard Stajhen ugledao prelep prizor u blizini kuće svog prijatelja u Njujorku. Neponovljivost je delimično postignuta naknadnim bojenjem karakterističnim za piktoralizam. Danas na svetu postoje samo tri fotografije The Pond – Moonlight, svaka sa jedinstvenim prelivima, i to je jedan od razloga što je primerak prodat 2006. godine dosegao cenu od gotovo tri miliona dolara.

Untitled Film Still #48

Cena: 2,965,000$

Američka umetnica Sindi Šerman uradila je seriju od 69 crno-belih fotografija, poznatih pod nazivom Untitled Film Stills. Serija je nastala u periodu od 1977. do 1980. godine, kada je Sindi pozirala ispred foto-aparata u želji da prikaže stereotipne uloge žena, kakve su se mogle videti u filmovima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Kolekcija Untitled Film Stills danas se čuva u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, a fotografija pod rednim brojem 48 jedna je od dve Sindine fotografije koje su se našle među najskupljim na svetu.

Untitled (cowboy)

Cena: 3,077,000$

Model kauboja kompanije Marlboro, koji je često viđen u reklamama za cigarete, postao je ikonična predstava mačizma, prepoznatljiva svuda u svetu. U seriji fotografskih radova njom se pozabavio i umetnik Ričard Prins. Fotografija Untitled (cowboy) nastala je 1989. godine i na sajtu Muzeja Metropoliten okarakterisana je kao „kopija (fotografija) kopije (reklama) mita (kauboj)“.

Chicago Board of Trade III

Cena: 3,298,755$

Nemački fotograf Andreas Gurski hirurškom preciznošću i neverovatnom dokumentarističkom snagom prodire u probleme našeg sveta, što je dovelo do toga da čak sedam od dvadeset najskupljih fotografija na svetu nosi njegov potpis. Fotografija Chicago Board of Trade III na izuzetan način ogoljava haos berze i nevažnost čoveka u mašineriji kapitalizma, u kojoj novac uvek ima završnu reč.

99 Cent II Diptych

Cena: 3,346,456$

Da je kapitalizam, odnosno, konzumerizam, jedna od omiljenih tema Andreasa Gurskog, dokazuje i 99 Cent II Diptych iz 2001. godine. Ovo je gotovo identičan osvrt na njegovu fotografiju 99 Cent, koja je nastala u radnji jeftine robe na Sanset bulevaru u Los Anđelesu. Ako imamo u vidu da je Sanset bulevar simbol Holivuda čuvenog po bogatstvu, ali i da je reč o ulici koju su u prošlosti pratili skandali povezani sa prostitucijom, koncept koji je Gurski kreirao postaje kristalno jasan i vredan nekoliko miliona više od cene koju prikazuje.

Dead Troops Talk

Cena: 3,666,500$

Fotografija Dead Troops Talk na prvi pogled deluje poput stvarne fotografije s ratišta. U stvarnosti, glumci su fotografisani na setu koji je fotograf Džef Vol kreirao u studiju 1992. godine. Trupe predstavljaju sovjetsku patrolu u Avganistanu iz osamdesetih godina prošlog veka, a svaki pojedinac drugačije reaguje na smrt u kojoj se našao. Predstavljeni dijalog mrtvih mogao bi se tumačiti iz antiratnog ugla, a zanimljivo je da je fotografija nastala spajanjem više delova u montaži.

To Her Majesty

Cena: 3,765,276$

„Mi smo dvoje ljudi, ali smo jedan umetnik“, kažu za sebe Gilbert Preš i Džordž Pasmor, koji su se upoznali pre više od pola veka, zaljubili i nastavili da žive i rade zajedno sve do danas, kada se nalaze u osmoj deceniji života. Poznati su po radovima i fotografijama jarkih boja, ali to se ne može reći za fotografiju To Her Majesty, koja je preko aukcijske kuće Kristi prodata za više od tri miliona dolara 2008. godine.

Untitled #96

Cena: 3,890,500$

Untitled Film Stills nije jedini serijal po kojem je fotografkinja Sindi Šerman poznata. U okviru radova pod imenom Centerfold, nastao je autoportret umetnice Untitled #96, koji je nekoliko godina branio titulu najskuplje fotografije na svetu. Fotografija je prodata 2011, a razlog za ogromnu cenu delimično se krije i u tome što predstavlja jednu od deset reprodukcija koje su odštampane 1981. godine.

Spiritual America

Cena: 3,973,000$

Kada se ne bavi kaubojima, Ričard Prins ume da izazove kontroverze. Galerija Tejt morala je da povuče njegovu fotografiju Spiritual America sa izložbe održane 2009. godine. Skotland Jard je upozorio da bi se u suprotnom prekršio zakon, jer se na Prinsovoj fotografiji nalazi naga glumica Bruk Šilds, fotografisana kada je imala samo deset godina. Težnja fotografa, međutim, nije imala veze sa izazivanjem seksualnih konotacija, već je kao umetnik želeo da se osvrne na problematiku dečjih zvezda u svetu šoubiznisa.

Rhein II

Cena: 4,338,500$

Najskuplja fotografija na svetu nastala je tako što je Andreas Gurski fotografisao reku Rajnu, napravio minimalistički prikaz nekoliko traka trave sa rečnim tokom i sve to odštampao na površini većoj od dva metra, uobičajenoj kad su njegovi radovi u pitanju. Obrazloženje umetnika je da se Rajna ne može sagledati na licu mesta i da je fiktivna konstrukcija potrebna da bi se dobila tačna predstava moderne reke. Ako imamo u vidu da je to postignuto brisanjem ljudi i fabrike koji su se videli na obalama reke, nekoliko tmurnih linija višestruko dobija na vrednosti.

Naslovna fotografija - Fotografija 13. pokušaj probijanja blokade u pojasu Gaze pored slike Sloboda vodi narod Ežena Delakroa (foto twitter.com) 10 kultnih fotografija i priča koje se kriju iza njih naslovna Ovo su najpopularniji Instagram postovi australijskog turizma naslovna Ovo će nasmejati sve mame naslovna Ove fotografije će vas zbuniti · · · ·