Rozmarina beba
KULTURA · film/TV

Za ostrašćene ljubitelje ova lista bi mogla biti poražavajuća, jer nas dovodi do zaključka – u poslednjih par godina niste se valjano uplašili, što će reći da je filmska produkcija slaba, a klasici predstavljaju sigurno utočište za čašicu kvalitetnog straha.

Pogledajte listu deset najstrašnijih filmova, koja je nedavno osvanula na stranicama magazina Entertainment weekly:

THE SHINING (1980) – Stanley Kubrick


Kubrickova adaptacija romana Stevena Kinga do danas je ostala jedan od horor filmova sa najvećim umetničkim pretenzijama.

JAWS (1975) – Steven Spielberg


Nedeljama prekoračujući planirani raspored snimanja, o budžetu da i ne govorimo, Spielberga je pratila teška glavobolja, koja se pojačala kada je Bruce, velika robot-ajkula nazvana po Spielbergovom advokatu, prestala da radi. I danas to otkazivanje rada mašine režiser smatra najboljom situacijom koja ga je zadesila.

HALLOWEEN(1978) – John Carpenter


Jedan od najprofitabilnijih ikada snimljenih filmova, uloženo je oko 300 hiljada, a na blagajnama zaradio preko 55 miliona dolara.

ROSEMARY’S BABY (1968) – Roman Polanski


Mnogi ga svrstavaju u žanr „suspensa“ umesto horora, ali Mia Farrow nas svojom glumačkom genijalnošću lagano dovodi do ideje da ju je silovao nečastivi lično, a kada gledaoca jednom ophrva ta misao, prekasno je da se zaštitite od straha.

POLTERGEIST (1982) – Tobe Hooper


Film se pojavio samo nedelju dana pre Spielbergovog E.T.-ja, i čini se kao kakav zli brat blizanac filma o prijateljstvu između vanzemaljca i dečaka. Ali dok su drugi horori strašni samo tokom emitovanja, ovde se strašna priča na potpuno neobjašnjiv način prebacila i na realan život. Smrt trojice glumaca po završetku snimanja čini ovaj film istinski jezivim.

THE THING (1982) – John Carpenter


Na Južnom Polu Kurt Russell vodi tešku borbu sa neobjašnjivom pojavom, ili bićem…hm, istina je da je alegorijska priča o hladnom ratu autora Howarda Hawksa iz ’51. završila kao sjajan predložak filmskom klasiku.

THE EVIL DEAD (1982) – Sam Raimi


Pre nego što je uzeo značanog učešća u Spajdermen franšizi, Raimi se bavio snimanjem filmova koji se smatraju mainstream hororima – dakle, jednostavna priča, jedna magična knjiga i neka deca koja nipošto nisu smela da je pronađu.

CARRIE (1976) – Brian De Palma


Sissy Spacek je dobila nominaciju za Oskara igrajući devojčicu koja otkriva telekinetičke moći, i istovremeno trpi vršnjačko nasilje. Brian De Palma je napravio odličan posao, koji ni skorašnji rimejk nije mogao da pobije.

NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968) – George A. Romero


Iz današnje perspektive ovaj film je apsolutni klasik, koji je uticao na mnoge potonje koji su obrađivali temu invazije zombija, na mnoge serije, pa čak i na muzičku industriju.

THE OMEN (1976) – Richard Donner


U čuvenoj Nixon – Ford eri poznate su veze između filmova The Omen, Rosemary’s baby i The Exorcist, samo još da neko o tome napiše ozbiljan naučni rad. Demonsko seme malog Damiena zauvek će plašiti sve one ljude koji i onako nisu vični prijateljstvu sa decom.

Pogledajte trejler za film Hendrixu "Jimi: All Is By My Side" Pogledajte trejler za film o Hendrixu „Jimi: All Is By My Side“ Bill Murray kao najgori bebisiter Bill Murray kao najgori bebisiter u filmu „St. Vincent“ Na rubu vremena Filmska recenzija: Na rubu vremena Slučajno zajedno U bioskopima: „Slučajno zajedno“ · · · · ·