it-pennywisecover
KULTURA · film/TV

Koulrofobija ili strah od klovnova je specifična fobija koja pogađa određeni segment populacije. Verovatno se pitate šta je toliko strašno kod ljudi obojenog lica koji se majmunišu u cirkusu, voze minijaturne bickle, prave figure od balona i generalno se trude da zabave vašu decu. E pa za neke ljude, sve.

S obzirom na tu činjenicu nije teško pretpostaviti zašto autori horor romana i filmova, relativno često za svoje glavne negativce biraju klovnove.

Ovih dana smo u prilici da gledamo novu filmsku adaptaciji romana It majstora horora, Stephena Kinga, u kojoj mladi glumac Bill Skarsgård briljira kao zli klovn Pennywise. Verujemo da će u budućnosti ova rola biti sinonim za filmski prikaz strašnih klovnova. U međuvremenu, možemo da se prisetimo 10 najuspelijih takvih likova u istoriji filma

1. He (Lon Chaney) u filmu He Who Gets Slapped (1924)

Početkom i sredinom prošlog veka, klovnovi su u dramskim delima uglavnom predstavljani kao tragične figure, što je slučaj i u ovom nemom filmu o osramoćenom naučniku koji kako bi okajao svoje grehe odlučuje da postane klovn u cirkusu i svake večeri učestvuje u tački u kojoj ga tuku drugi klovnovi.

2. Michael (Skip Martin) u filmu Vampire Circus (1972)

U niskobudžetnom filmu Vampire Circus grupa vampira cirkuzanata, uključujući i klovna patuljka Michaela, provodi vreme zabavljajući, ali i maltretirajući stanovnike jednog malog sela u Srbiji početkom 19. veka.

3. Lutka u filmu Poltergeist (1982)

Lutka u filmu Poltergeist je učinila da generacija dece ima noćne more sa klovnovima. Moderni rimejk filma je neuspešno pokušao da unapredi formulu dodavanjem više lutaka, ali jedna je bila sasvim dovoljna da nas prestravi.

4. Mervo (Tiny Tim) u filmu Blood Harvest (1987)

Tiny Tim je bio kultni američki zabavljač čija karijera je ’80-ih već bila u silaznoj putanji. Igrom slučaju, ponuđena mu je uloga klovna u jeftinom slasher hororu Blood Harvest. Možemo reći da je on jedina svetla tačka ovog, ne baš dobrog, filmskog ostvarenja.

5. Klovn (John Leguizamo) u filmu Spawn (1997)

U stripovskom filmu Spawn, glavni negativac je demon iz pakla koji izgleda kao klovn. Iako se film ne smatra preterano kvalitetnim, publika i kritika je saglasna u pohvalama na račun glume Johna Leguizama. 

6. Kapetan Spaulding (Sid Haig) u filmovima House of 1000 Corpses (2003) i The Devil’s Rejects (2005)

Kapetan Spaulding je deo Firefly familije ubica koji muče i ubijaju grupu tinejdžera na Noć veštica u filmu House of 1000 Corpses. Svoju ulogu psihopate koji se maskira u klovna, Sid Haig je ponovio i u drugom nastavku ovog filma The Devil’s Rejects.

7. Džoker (Heath Ledger) u filmu The Dark Knight (2008)

Pokojni Heath Ledger je odgovoran za najuspeliju filmsku verziju Betmenovog arhineprijatelja. On je možda manje nalik klovnu od njegovih prethodnika, ali odeća, šminka i manijakalni smeh su i dalje prisutni.

8. Zombi klovn (Derek Graf) u filmu Zombieland (2009)

Derek Graf ima malu, ali upečatljivu ulogu u ovoj horor komediji. On se pojavljuje na samom kraju filma kao zombi klovn koji napada glavnog junaka, koji inače pati od koulrofobije.

9. Grimaldi u filmu The Casebook of Eddie Brewer (2012)

Grimaldi je demon koji pokušava da dopre do mladog Erina Connollya tako što se ponaša kao klovn u komunikaciji s njim. Sve ovo se dešava u glavi malog dečaka i nijednom u filmu nemamo priliku da vidimo klovna.

10. Kent McCoy (Andy Powers) u filmu Clown (2014)

Andy Powers glumi Kenta McCoya, tipičnog modernog porodičnog čoveka, punog ljubavi za svoju ženu i decu, ali i večito zauzetog poslom. Sve se menja u njegovom životu kada za rođendna svoga sina obuče star kostim klovna koji u potpunosti preuzima njegovu ličnosti i koristi je za zlodela.


All the Money in the World “All the Money in the World”: Ridley Scott snimio još jedan film ove godine pagecover Holivudske zvezde koje nikada nisu bile u dobrom filmu DYNASTY piccover Nove serije ove jeseni Fear of the Walking Dead Fear the Walking Dead: Da li u apokaliptičnom svetu ima mesta za ljubav? · · ·