covver
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nešto tako bazično i prizemno kao što je javni toalet može da umešnošću gradskih planera i kreativnošću umetnika, arhitekti i dizajnera, postane prepoznatljivo gradsko mesto koje osim osnovne funkcije može da služi i kao turistička atrakcija i simbol grada.

Pogledajte našu listu 10 najzanimljivijih javnih toaleta i saznajte gde je na svetu odlazak u javni WC najprijatnije iskustvo:

1. WC na temu poslastica

Ovaj WC koji spolja izgleda kao torta, a i unutra je u znaka dezerata, nalazi se u Japanu i jedan je od toaleta koji su ove godine bili deo, verovali ili ne, umetničkog festivala posvećenog javnim toaletima.

2. Ajkula pisoar

Toronto je dom ajkule pisoara, gde tokom vršenja male nužde možete da gledate u oštre ajkuline zube. Slogan toaleta glasi „Vodite računa gde vam visi mamac“. Prikladno.

3. Javni WC kao deo skulpture

U mestu Matakana na Novom Zelandu došlo je do spajanja potreba za javnim toaletom i spomenicima. Naime, gradske vlasti su napravile konkurs za izradu ove višenamenske građevine na kome su učestvovali najbolji lokalni dizajneri i arhitekte. Kao pobednik je izašao projekat Steffana de Haana, a cena izgradnje ove skulpture/WC-a je iznosila 400.000 dolara.

4. Najbolji javni toalet u Americi 2013. godine

Kompanija Cintas, koja proizvodi i prodaje opremu za kupatila, ja 2013. izabrala ovaj javni toalet u Mineapolisu za najbolji WC u Americi. John Engel, merketing menadžer kompanije, je izjavio da se ulaskom u ovaj WC osećao kao da hoda po starim evropskim zamkovima.

5. Najveći svetski javni WC

Najveći javni WC na svetu se nalazi, naravno, u Kini u gradu Chongqing. Prostire se na površini od 3000 kvadratnih metara i uključuje čak 1000 wc šolja i pisoara.

6. Pop-up javni WC

Pop-up javni WC je izum holandske kompanije UriLift. On po potrebi izranja iznad ili uranja ispod trotoara, u zavisnosti od dana u nedelji. Uglavnom je vikendom napolju, pošto su tada ulice pune turista i lokalnog stanovništva koje voli da izađe u grad posle naporne radne nedelje.

7. Easehouse javni WC

Easehouse je veoma popularni montažni WC u Roterdamu. Nalazi se u gradskim parkovima i dizajniran je i ofarban tako da se lepo uklopi u lokalnu sredinu.

8. Perry Lakes Park javni toaleti

Ovi duguljasti javni toaleti originalnog dizajna nalaze se u okviru Perry Lakes parka u gradu Marion u američkoj državi Alabama.

9. Pisoari sa video igrama

Ako ste oduvek želeli da igrate igrice dok vršite malu nuždu, kompanija Captive Media se postarala da vaš san postane stvarnost. Da stvar bude još bizarnije, upravljanje i kretanje likova u igrici se obavlja vašim mlazom. Možete videti kako to izgleda na ovom video klipu.

10. Javni WC okružen ogledalima

Mogućnost uživanja u lepom pogledu tokom nužde obezbeđena je u gradiću Sulphur Springs u Teksasu. S druge strane, dok vi posmatrate šta se dešava napolju, nemojte se začuditi kada krenu ljudi da prilaze i gledaju pravo u vas, budući da je WC sa spoljne strane obložen ogledalima. Samo za hrabre.

Mračna strana Diznijevih princeza Diznijeve princeze otkrivaju svoju mračnu stranu Pogledajte 100 najboljih plesnih scena na filmu Pogledajte 100 najboljih plesnih scena na filmu Justin Lebon je zaprosio devojku uz pomoć Monopola Kako je Monopol pomogao u veridbi Nisu ponosne na ove fotografije I poznate ličnosti imaju loš dan ·