jonathan-niederhoffer-20845-1000x500
PULS GRADA · zdravlje

Metabolizam je odgovoran za razlaganje hranljivih sastojaka iz hrane. Na taj način, čoveku je omogućeno da dobije energiju. Brzi metabolizam je stoga ključan za zdrav život.

Brz metabolizam će vam pomoći da smršate i smanjite rizik od razvoja mnogih bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i visok krvni pritisak. Postoje namirnice uz čiju pomoć možete da ubrzate metabolizam i oslobodite svoje telo toksina koji vašem telu ne daju da diše. Povedite računa da svaku od njih unosite zajedno sa ostalom zdravom hranom, bez brze hrane, jer nikakvu beneficiju nećete imati ako neku od ovih namirnica spremite uz čips, picu, masne i kalorične poslastice. Nemojte da pomislite da su ove namirnice bezukusne, naprotiv, neke od njih su veoma ukusne, a pomoći će vam da budete vitki, zdravi i puni energije.

Feferoni

Ljute papričice ili feferoni sadrže hemikaliju koja se zove capsaicin, koja poboljšava metabolizam povećanjem temperature tela. Jedna ljuta paprika sadrži dovoljno beta karotena za celodnevno snabdevanje organizma, što je odlično za održavanje zdrave kože, kose i noktiju, i dva puta veću od preporučene dnevne doze vitamina C – koji je bitan antioksidans jer pomaže u borbi sa toksinima i stranim telima u krvotoku.

Morska riba

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

Voda

Voda je najzdravije i najbolje piće. Ako ozbiljno razmišljate da ubrzate metabolizam, morate biti sigurni da pijete dosta vode. Voda je od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje hemijskih procesa ćelija u telu, a vaš metabolizam nije izuzetak. Preporučuje se 2 litra dnevno ili oko osam čaša.

Suncokret

Suncokret je bogat vitaminom B, koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih ćelija. Osim toga, pospešuje metabolizam jer obezbeđuje energiju telu, jača imunitet. Bogat je mastima, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u telu, a na taj način sprečava i srčana oboljenja

Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano pomaže gubitku težine ubrzavajući metabolizam. Ovo nije zbog kofeina koji sadrži, već zbog visoke koncentracije prirodnih antioksidanata. Probajte da pijete tri do pet šoljica dnevno, da bi zaista primetili razliku.

Celer
Upotreba celera pospešuje metabolizam. Celer je veoma dobar izvor vitamina C, što ga čini namirniciom koja se uvek ubraja u dijetetske režime ishrane kod ljudi koji imaju problema sa imunim sistemom, anemijama, visokim krvnim pritiskom, holesterolom.

Badem

Možda jesu mali, ali svaki individualno je pun vlakana, proteina i esencijalnih masnih kiselina. Ova kombinacija hranljivih materija je odlična za smanjenje apetita i za ubrzavanje metabolizma. Samo budite sigurni da pazite na veličinu porcije.

Grejpfrut

Naučnici su otkrili da jedenje grejpfruta ili konzumiranje soka od grejpfruta pre obroka rezultira sa gubljenjem više od 3 kilograma telesne težine za 12 nedelja. To je zbog prirodne hemijske reakcije u grejpfrutu koja snižava nivo insulina, smanjujući apetit i povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti.

Jogurt

Iako mnogi misle da povećava težinu, zapravo je suprotno. Jogurt sadrži proteine, kalciju, vitamine B12 i D, magnezijum. Osim toga, sadrži i aminokiseline koje podstiču metabolizam.

Crno vino

Sadrži mnoge antioksidanse, komponente koje čuvaju srce, nervni sistem i štite ceo organizam od oksidativnog stresa. Naravno, podrazumeva se da se vino upotrebljava u umerenim količinama da bi se postigao ovakav povoljan efekat na zdravlje.

listerine_GH_content_850pxcover 5 alternativnih upotreba tečnosti za ispiranje usta christian-blankenship-510957-e1516974876902-1000x500 Genetske mutacije za koje niste znali da ih imate 1517287179001 Zašto ugljeni hidrati posle 17 časova mogu da budu dobri za vas doing-this-simple-task-just-before-bed-will-help-you-fall-asleep-faster-1680x1120 Jednostavna radnja koja će vam pomoći da lakše zaspite · · ·