Admont Abbey biblioteka, Austrija
KULTURA · knjige

Od privatnih koje se nalaze u stanovima, do nacionalnih koje se nalaze u fantastičnim građevinama – predstavljamo vam listu biblioteka koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

1. Privatna biblioteka Nigelle Lawson (London)

Biblioteka jedne od najpoznatijih domaćica na svetu sadrži preko 6 000 hiljada knjiga o kuvanju, dok se nove neprestano gomilaju oko njenog stola.

2. Admont Abbey biblioteka (Austrija)

Ova bilbioteka, koja neodoljivo podseća na onu čuvenu iz Diznijeve Lepotice i zveri, izgrađena je davne 1776. godine i sa preko 70 000 naslova predstavlja najveću manastirsku biblioteku na svetu.

3. George Peabody biblioteka (Baltimor)

Jedan od najimućnijih ljudi u SAD početkom 19. veka, George Peabody podigao je mnogobrojne muzeje i biblioteke, a ova koja se nalazi pred vama izgrađena je u znak zahvalnosti ljudima Baltimora za njihovu velikodušnost i gostoprimstvo.

4. Walker biblioteka istorije ljudske mašte (Konetikat)

Ova vrlo neobična biblioteka, inspirisana radovima M.C. Eschera, vlasništvo je umetnika Jaya Walkera, a njenih 20 000 naslova slavi neograničenu kreativnost ljudskog uma.

5. Privatna biblioteka Diane von Furstenberg (Kalifornija)

Legendarna modna dizajnerka ovu predivno smeštenu kolekciju knjiga, koje za temu uglavnom imaju modu i njenu istoriju, naziva svojim „svetilištem, salonom i arhivom“.

6. Austrijska nacionalna biblioteka (Beč)

Još jedno magično zdanje koje se nalazi u Austriji, a koje u svojim muzjima, arhivama i galerijama skladišti gotovo nezamislivih 7.4 miliona naslova.

7. Privatna biblioteka Karla Lagerfelda (Pariz)

Ekscentrični dizajner je takođe i veliki ljubitelj knjiga, a njegova prostrana biblioteka sa 60 000 naslova čini jednu od najvećih privatnih kolekcija na svetu.

8. Beinecke biblioteka retkih knjiga i rukopisa (Jejl)

Projektovana od strane nagrađenog arhitekte Gordona Bunshafta, Univerzitetska biblioteka koja čuva pola miliona knjiga prošle godine je proslavila svoj pedeseti rođendan.

9. Narodna biblioteka u Sinsinatiju (SAD)

Iako nažalost nije više u funkciji, ovaj neverovatan prostor koji je prvobitno napravljen da bude opera služio je kao biblioteka oko 80 godina. Kada je postao premali za toliko naslova, uništen je, a njegov sadržaj prebačen je na novo mesto.

10. Biblioteka Raza (Indija)

Premda spolja izgleda kao velelepni zamak iz bajke, ova građevina koju je 1700. godine podigao Nawab Faizullah Khan zaista je biblioteka, i to sa zavidnom kolekcijom knjiga.

Okean na kraju puteljka Prikaz knjige: Nil Gejman – Okean na kraju puteljka Gete institut Književni kafe posvećen književnosti za decu Les Deux Magots 10 barova koje bi ljubitelji knjiga trebalo da posete Fudbal Top 5: Fudbal, literatura