10 neverovatnih bioskopa
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

U vremenu kada samo retki filmovi postižu uspeh na bioskopskim blagajnama, i kada veliki broj njih u Srbiji više ne radi iz ovih i onih razloga, velike države poput SAD-a još uvek čuvaju neke od najstarijih ili na drugi način neobičnih bioskopskih dvorana za koje bi zaista bilo nezamislivo da više ne postoje.

U trku najboljih ili najneverovatnijih bioskopa ulazi i nekolicina iz drugih zemalja, naravno, ali se čini da je priča o velelepnim izdanjima u kojima su se, a i danas, prikazuje magija sa celuloidne trake najviše vezana za područje Amerike i čuvenog Holivuda.

Kultura koja je forsirala priču o tome da se filmovi gledaju na velikom platnu, uz uzbuđenja ili suze, a koja je kasnije služila više da ljudi nešto gricnu i da se na najbezbrižniji način osete kao da posao i kuća nisu jedina mesta gde provode vreme, možda nas je dovela do onog stanja u kojem se bioskopi danas nalaze. A možda u ovoj staroj/novoj situaciji nema ničeg lošeg. Da li bioskop čini ono na čemu sedite, da li vam je u njemu hladno ili ste siti, ili film i čitava magija oko određenog ostvarenja, na svakome od vas ostaje da proceni, a 10 bioskopa koji su za klasične pojmove zaista nešto drugačiji su upravo ovi:

1. Theatre at Ace

Osnovan je 1927. u centru Los Anđelesa. Sagrađen u maniru španske gotike sa visokim plafonima besprekorno ukrašenim i sa ponekim muralom, sve do 1989. nekoliko puta je menjao vlasnike da bi potom bio pretvoren u crkvu i sve do 2005. radio je kao crkveno utvrđenje, da bi danas ponovo, nakon restauracija bio divan i veoma ekskluzivan bioskop.

2. Alamo Drafthouse iz Ostina

Od Time magazina proglašen je za najbolji bioskop svih vremena jer u njemu nema mesta za hranu i piće i time se ponose. Incident od pre nekoliko godina u kojem je jedna osoba izbačena iz sale jer je slala SMS još i danas se pamti i prepričava.

3. Luksuzni bioskop u Seulu – Ciné de Chef

Raspolaže sa svega 30 mesta za sedenje od kojih svaka fotelja u koju biste se eventualno zavalili košta 7500 dolara. Ovde imate sve, večeru, privatni lift i luksuzni parking, a hranu vam priprema francuski kuvar i naravno, sve košta baš tako kako zvuči.

4. TCL Chinese Theatre

Otisci stopala poznatih glumaca samo je jedna u nizu prepoznatljivih odlika ovog velelepnog zdanja izgrađenog 1927. U njemu su održane neke od najčuvenijih premijera Star Wars i The Wizard of Oz, na primer, do danas je menjao vlasnike, ali je većina samo ulagala u njega, stoga je danas dosta modernizovan i još uvek aktivan.

5. Montjüic zamak u Barseloni kao mesto filmskog festival Sala Montjuïc

Svakog leta tokom mesec dana posetioci ovog starog zamka iz 1640. mogu da uživaju u filmovima koji se tada prikazuju na otvorenom. Slobodno je napraviti piknik u blizini tvrđave i za svega 6 evra uživati tokom trajanja festivala.

6. New Beverly bioskop čiji je vlasnik Quentin Tarantino

Brižni reditelj je sačuvao bioskop od rušenja 2007. godine, i od tada rešio da reprogramira sve troškove koje je ovaj bioskop do tada napravio. Obzirom da je Tarantino veliki protivnik digitalizacije filmova, rešio je da u svom prikazuje samo one sa 35mm traka od kojih je većina deo njegove privatne kolekcije.

7. Bioskop kao deo hotelskog kompleksa

„Drive in“ vas verovatno dosta podseća na mnoge scene u filmovima koje ste tada prvi put videli, a koji su danas samo deo retkih preostalih bioskopskih dinosaurusa, jedan od njih je i ovaj kompleks The Shooting Star Drive-In u Juti. Delimično zamišljen i kao muzjski prostor u kojem možete da posetite pojedine filmske prikolice slavnih glumaca, ili da krenete na pešačku turu po divljoj prirodi, koja je takođe u ponudi ovog rizorta.

8. Bioskopske projekcije na groblju

Cinespia je organizacija koja od maja do septembra u okolini Los Anđelesa na svojevrsan hipi način organizuje filmske projekcije na otvorenom, naravno, na neobičnom mestu, kao što je groblje. Nije retkost da se filmovi prikazuju noću a da se projektor usmerava na grobnicu čuvenog Rudolpha Valentina sa koje, kao sa platna, gledate filmske klasike.

9. Sun Picture Garden u Australiji

Zaista je reč o prastarom bioskopu na otvorenom koji je i najstariji takve vrste na svetu. Od 1916. kada je u njemu prvi put prikazan film, on nikada nije bio zatvoren, uprkos poplavama i drugim vremenskim nepogodama, i naravno različitim istorijskim, a nemilim događajima.

10. Electric Cinema luksuzni bioskop sa krevetima

Smešten je u Londonu i veoma je star, čak 106 godina postoji. Naravno da se nalazi u skupocenom Noting Hill kraju Londona, kao i da uz smeštaj možete da uživate u hrani, ali to nije sve, kreveti za dvoje se nalaze u prvim redovima, za neugodne scene zaduženi su redari, ali suprotno očekivanjima francuski ležaj košta manje nego obično sedište, razlika u ceni 2 funte.

Luksuzan život na 430 metara od zemlje Luksuzan život na 426 metara visine Instagrami za uređenje stana Najbolji Instagram profili za uređenje kuće Kvadratura minijatura - uređenje stana Opremanje stana: Kad je kvadratura minijatura Kancelarija Najbolji načini uređenja velikih kancelarija · · · · ·